Iraklı bitki uzmanından soğuk algınlığı önerisi
Irak’ta Amerika müdahalesi öncesi hizmet veren bir bitkisel tıp merkezi uzmanı, soğuk algınlığı ve gribe yönelik önerilerde bulundu.
İYİ ÖĞRENMEK GEDREKİYOR
Amerikan işgali öncesi bir bitkisel tıp merkezinde uzman olarak görev yapmakta iken tıp merkezinin boşaltılması sonucu Suriye’ye göç eden Nurettin Ziyad Dalawi, bugün ise Kırıkkale’de Aktar Mehmet İpek Yeşiyurt ile birlikte hastaların derdine bitkisel yollarla çare olmaya çalışıyor. Bugün bitkisel tedaviye alternatif tıp denmesini manasız bulduğunu belirten Dalawi, tıbbi tedavinin merkezinde bitkilerin yattığı ve bu ilmin iyi öğrenilerek bütün insanlara yayılması gerektiği kanısında.
PEK ÇOK RAHATSIZLIĞA İYİ GELİYOR
Her hastalığın ayrı tedavisi olduğu ve hangi bitkilerin, ne kadar kullanılması gerektiğinin de insandan insana değişeceğini belirten Dalawi, azalan sıcaklık değerleri sonucu soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı herkesin kullanabileceği bir karışımının hazırlanmasını anlattı. Karışımın ilk maddeleri papatya ve hatmi çiçeği, Dalawi bunların soğuk algınlığına karşı etkili olduğunu söyledi ve cezvesine bir tutam kattı. Papatya ve hatmi çiçeğinin üzerine az miktarda kekik ekleyen Dalawi, kekiğin az olması gerektiği yönünde uyarıda bulundu ve tansiyonu artırdığından bahsetti. Kekiğin üzerine bir adet kök zencefil koyan Dalawi, zencefilin insandaki pek çok rahatsızlığa iyi geleceğini belirtti.
TATLANDIRICI KULLANMAYIN
Dalawi bu karışımın üzerine iki adet çubuk tarçın, üç adet zerdeçal, bir adet havlıcan ve bunun üzerine az miktarda anason kattı. Oluşturduğu bu karışımın ezilerek veya çekilerek toz haline getirilmesi gerektiğini belirten Dalawi, bundan bir çay kaşığı sıcak suya katılıp demlenmesini bekleyerek tüketilmesini söyledi. İsteğe göre bu karışımın üzerine bal katılarak tatlandırılabileceğini, şekerin içerdiği glikoz sebebiyle ciğerler için yararlı olmayacağını dile getirdi, eğer bal katılmayacaksa başka tatlandırıcı kullanılmaması yönünde uyardı.