Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çiftçilere hububattaki septorya hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.
HABER: YELİZ ERDEM
Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “İl Müdürlüğümüz teknik personellerince yapılan arazi kontrollerinde hububat ekim alanlarında Septorya yaprak lekesi hastalığının başladığı tespit edilmiştir. Üreticilerimizin hububat ekim alanlarını kontrol etmeleri, belirti görmeleri takdirde hastalık mücadelesi konusunda bilgi almak üzere il-ilçe Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
Yaprak üzerinde önceleri küçük ve düzensiz, damarlarla sınırlanmış kahverengi lekeler şeklinde belirti verir. Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağı kaplayabilir. Lekelerin üzerinde küçük toplu iğne başı gibi siyah noktacıklar şeklinde piknitler oluşur bu nedenle hastalık “benekli yaprak lekesi” olarak da bilinir.
Hastalık, ilk olarak alt yapraklarda görülür. Daha üst yapraklara yayılma hızı, çevre koşullarına ve çeşidin duyarlılığına bağlı olarak değişir. Yağmur bu hastalığın yayılmasında önemli bir faktördür” denildi.
Hassas çeşitlerin ekiminden kaçınılmalı, dayanıklı çeşitler ekilmelidir. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Derin sürüm yapılarak, bitki artıklarının toprağa gömülmesi sağlanmalıdır. Analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılmalı, özellikle gereğinden fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçınılmalıdır. Sık ekimden kaçınılmalı, mibzerle ekim tercih edilmelidir.
Kimyasal Mücadele, Eğer iklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum yaprağın korunması esas alınmalı; hastalık belirtileri alt yapraklarda görülse bile ilaçlama için acele edilmemeli, yağış, nem ve hava şartları ile hastalığın gelişimi izlenmelidir. Hasattan 30 gün önce ilaçlamalara son verilmelidir” denildi.