Tablet içeriğinde gizemli sırlarıyla meşhur Hitit İmparatorluğu’nun dini törenler gerçekleştirdiğini ve felaketle sonuçlanan yabancı istilasını anlatıyor.
Daha önce aynı bölgede Genç Demir Çağı’ndan kalma Kimmerler’e ait bir sur ve savaşlarda kullanılan 15 ok ucu tespit eden Japon arkeolog Matsumura tarafından süregelen çalışmalarda Avuç içi büyüklüğündeki tablet, Büklükale kalıntıları arasında bulundu.Karakeçili İlçesi’ne bağlı Kaman-Bala Ankara karayolunun yaklaşık 50. km’sinde yer alan Büklükale’de bulunan tarihi eserlere ve yapılan araştırmalara göre Arkeologlar Büklükale’nin büyük bir Hitit kenti olduğunu düşünüyor. Bölgenin aynı zamanda bir kraliyet ikametgahı olduğunu, belki de 1600’lü yıllarda Anadolu’da kurulan Hititler’in başkenti Hattuşa’daki kraliyet ikametgahı ile aynı düzeyde olduğunu gösteriyor.
Bölgede 2009 yılından itibaren sürdürülen kazı çalışmalarında Osmanlı Dönemi, Demir Çağı ve Geç, Orta ve Erken Tunç Çağlarına tarihlenen kültür katmanları tespit edildi. Büklükale antik kenti üzerinde uzun zamandır çalışmalarda bulunan Japon arkeolog Matsumura, daha önce yapmış olduğu açıklamada “Hititlerin dini törenlerde Hurri dilini kullandığını tablette kutsal bir ritüelin kaydı” olduğunu belirtti.
İngiltere’nin köklü üniversitelerinden biri olan University College London’da eski Orta Doğu dilleri alanında doçent olan Mark Weeden’in çevirisine göre, tabletteki çivi yazısı metninin ilk altı satırı Hitit dilinde şöyle diyor: “Başkent Hattuşa da dahil olmak üzere dört şehir felakette”, geri kalan 64 satır ise Hurri dilinde zafer isteyen bir duadır.