Kırıkkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Operatör Doktor Mustafa Boyabatlı Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolunun ‘aşı’ olduğunu belirtti. Boyabatlı hastalığın kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayıldığını da hatırlattı
AŞI BULUNMAMAKTA
Kırıkkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Operatör Doktor Mustafa Boyabatlı 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Hepatit hastalığının önemine değindi. Dr. Mustafa Boyabatlı şu bilgileri paylaştı: “Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Ülkemizde Hepatit A aşısı, çocuklara 18. ay ile 24. ayda ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı da güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde Hepatit B aşısı, 1998 yılından beri her yeni doğan bebeğe ücretsiz olarak doğum yapılan hastanelerde ve aile hekimliğinde uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı bebeklere doğumda, 1. ayın sonunda ve 6. ayın sonunda çocuklara ve risk grubunda olan kişilere 0., 1., 6. aylarda toplam 3 doz ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. Hepatit C hastalığına karşı aşı henüz bulunmamaktadır”
KİŞİSEL HİJYENİN VE SAĞLIK KOŞULLARI
Hepatitin çoğunlukla virüslerden bulaştığına vurgu yapan Dr. Boyabatlı şunları kaydetti: “Hepatit hastalığının 7 türü olup A, E, F tipi hepatitler, virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile oluşur. B, C, D, G türü hepatitler ise kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Hepatit A, Hepatit A virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Ülkemizde, genellikle okul çağı çocuklarında sık görülür. Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır. Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Tedavi edilmez ise her iki virüs de karaciğer sirozuna neden olabilir. Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli Hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir. Hepatit tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi olmaları ve sağlıklı yaşam yöntemlerini uygulamaları kendileri ile çevresinin sağlığı açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır” ifadesini kullandı.