Hacı Taşan ölümünün 35’inci yılında anıldı
Halk ozanı ve Türk Halk Müziği sanatçısı Hacı Taşan, ölümünün 35. yılında memleketi Keskin’de düzenlenen etkinlikler ile anıldı.
HACI TAŞAN’IN AYRI BİR YERİ VARDIR
Hacı Taşan Kültür Merkezi’nde ve Keskin Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen etkinlikler ile Halk Ozanı ve Türk Halk Müziği sanatçısı Hacı Taşan ölümünün 35’inci yılında anıldı. İlk olarak Hacı Taşan Kültür Merkezi bahçesinde program düzenlendi. Düzenlenen programda konuşan Kaymakam Muammer Köken, “Ay dost, Ey dost, aman, aman!’ gibi nida sözleriyle başlayan hangi türküyle coşmaz, sazla raks eden nağmeleri hangimiz ta yüreğimizde hissetmeyiz! Çok eski ve köklü bir geleneğe sahip Yörük-Türkmen müziği olan bozlak, Keskin ve çevresinde vücut bulmuştur. Bu yörede eski ustalar olsa da Hacı Taşan’ın ayrı bir yeri vardır. Kendisi ve öğrencileri tarafından düğünlerde, fasıl gecelerinde ve muhabbet ortamlarında yankılanarak bütün Anadolu’yu sarmalamıştır. “Türkü Yozgat’ta doğar, Kırşehir’de oyun havası olur. Keskin’de elim elim elenir…” sözü yılların imbiğinden süzülen bu kültür mirasına işaret etmektedir. TRT halk müziği repertuarlarında Keskin yöresine ait elliye yakın türkü –bozlak kaydı olduğu konuyla ilgilenenlerce belirtilmektedir”
BİR KÜLTÜR KÖPRÜSÜ
“Anadolu’da “Aşk ağlatır, dert söyletir” diye yaygın bir söz vardır. Diyebiliriz ki Anadolu’nun bağrından çıkan halk sanatçıları, işte bu dertleri sazıyla ve manzum sözleriyle terennüm etmişlerdir. İçinde bulundukları yoksulluk, çaresizlik ve gariplik yüreklerde derin yaralar açmış, çevrelerindeki olaylara duyarsız kalmamışlardır. Bu yer yer kahramanlık temasıyla dışa vurulmuş; bazen de dertli dertli sazın teline vurulduğunda çıkan yanık nağmelerle gün yüzüne çıkmıştır. Bu bağlamda Orta Anadolu müzik geleneğinde kendine has bir çizginin temsilcisi olan Hacı Taşan’ın hayatı ve bestelerinin yer aldığı bir kitabı Keskin Kaymakamlığı olarak bastırmanın haklı gururunu yaşamaktayız Elinizdeki bu mütevazi çalışmanın türkülerimizi, gelecek nesillere ulaştıracak bir kültür köprüsü işi göreceğine inanıyoruz. ‘Türkü sever, türkü söyler, Türk’üm diyen’ özdeyişi bu yolda bize rehber oldu”
TAŞAN İLE İLGİLİ BELGESELLER“
Bu vesileyle yıllarını halk edebiyatı ve halk kültürü derlemelerine vermiş değerli yazarımız İdris Karakuş’a ve kitabın hazırlanmasında, yayınlanmasında emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Allı turnam” kitabının Hacı Taşan‘la ilgili belgeseller, filmler ve müzikaller yapılmasına ve görev yapmaktan haz aldığım Keskin ilçemizin daha çok tanıtılmasına katkıda bulunmasını diler, Keskin’e davet mektubu sayılmasını istirham ederim” dedi. Keskin Belediye Başkanı Dede Yıldırım da Keskin’in yetiştirdiği sanatçılara sahip çıktıklarını belirterek, her yıl Hacı Taşan’ı anma etkinlikleri düzenleyerek gelecek nesillere anlatacaklarını kaydetti. Kırıkkale Ustalar Topluluğu tarafından Hacı Taşan’ın eserlerinin seslendirildiği programa, Vali Yardımcısı Osman Akbaş, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Çaykara,Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Ragıp Cihat Mencet, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Kemal Er, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli ve davetliler katıldı.