GündemKırıkkaleManşet

Gözyağcı, Mobbing ile mücadeleyi anlattı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Mobbing ile Mücadele Derneği Kırıkkale İl Temsilciliği görevine yeni atanan Doç. Dr. Serkal Gözyağcı gazetemizi ziyaret ederek Mobbing ile ilgili bilgiler verdi.
 
BİLGİLER VERDİ
Gazetemizi ziyaret eden Mobbing İle Mücadele Derneği Kırıkkale İl Temsilcisi Doç. Dr. Serkal Gözyağcı, Cihad Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Haber71 Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cihat Mencet’e Mobbing ile ilgili bilgiler verdi. Gözyağcı, “Mobbing (psikolojik taciz);özel ya da kamu işyerinde bir işçiye(çalışanına) karşı İşveren/Yönetici tarafından yöneltilen veya diğer işçiler(çalışan) tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde uygulanan; kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama gibi düşmanca davranışlarla ortaya çıkan psikolojik bir terör biçimidir. Mobbing terimi ilk defa Konrad Lorenz tarafından; “zayıf hayvanlardan oluşan bir gruba güçlü olan hayvanın saldırısı ” olarak tanımlanmıştır. Mobbing’i iş yaşamında ilk defa Dr. Heinz Leymann ; “İş hayatındaki baskı, şiddet ve yıldırma hareketlerini” tanımlamak İçin kullanmıştır. Mobbing uygulayan işverenin hem iş yönünden kaybı hem de uygulanan psikolojik baskı neticesi oluşan maddi-manevi tazminat kayıpları söz konusudur. Bu alanda örnek vermek gerekirse; Almanya’nın Mobbing’ten kaynaklanan yıllık işgücü ve tazminat kaybı 12.5 Milyon Euro’yıı bulmaktadır”
 
KÜÇÜK DÜŞÜRME ŞEKLİNDE UYGULANMAKTA
“Türkiye’mizde Mobbing uygulamaları genel anlamda; işveren/yöneticinin işyerlerinde çalışan işçi/memur’a baskı, işine son verme korkutması ve disiplin soruşturması açmak tehdidi ve işyeri arkadaşları arasında küçük düşürme şeklinde uygulanmaktadır. Mobbing’in Hukuki kaynakları hakkında da kısaca bilgi vermek gerekirse: İş Kanunun 5. Maddesinde “İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyaset, düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep benzeri sebeplere dayalı bir ayırım yapılamaz” denilmektedir. 6098 sayılı Borçlar Kanununun 417. Maddesinde yapılan değişiklikle çalışanın hem kişiliğinin hem de yaşam ve vücut bütünlüğünün korunmasına yönelik düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemeler çalışanın kişiliğinin korunması, kişilik haklarına saygı gösterilmesi, işyerlerinde dürüstlük ilkelerine uygun adaletli davranmak ve çalışanın psikolojik ve cinsel tacize uğramalarını önlemek şeklinde ifade edilebilir”
 
MOBBBİNG’DEN BAHSEDİLMESİ İÇİN
“Mobbbing’den bahsedilmesi için; Davranışların sistematik olması;  Bu davranışların birbiriyle bağlantılı olması; Bu davranışların mağdurun genel kişilik hakkını, onurunu veya sağlığını ihlal eden bir boyuta ulaşmış olması; Bu davranışların yıldırma, güçlük çıkarma ve ayırımcılığa hizmet etmesi gerekir. Bu vesileyle Mobbing ile karşı karşıya kalan çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olabilmemiz amacıyla; Facebook ( Mobbing ile Mücadele Derneği Kırıkkale İl Temsilciliği) ve [email protected] adreslerimizin yayında olduğunu duyururuz” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu