PÜİS Başkanlar kurulunda alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulunan PÜİS Kırıkkale Bölge Başkanı Turgut Gözüyukarı, mevcut kar payıyla bayilerin zarar ettiğine dikkat çekti. Gözüyukarı “Kâr payının en az yüzde 15 seviyelerinde olması ve her yıl enflasyon oranında arttırılması talebimizi içeren raporumuzu hazırlayarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, gerekli bakanlıklara iletilmiştir” diye konuştu.
81 İL’DEN KATILIM
PÜİS Başkanlar Kurulu, başta bayilerin kar payları olmak üzere tüm sorunları masaya yatırmak üzere toplandı. Toplantıya 81 il ve 922 ilçedeki bayileri temsilen PÜİS Genel Merkez Yönetim, Denetleme, Disiplin Kurulu Üyeleri, 15 Bölge Başkanı, Yüksek İstişare Konseyi Üyeleri ve Gençlik Konseyi Üyeleri katıldı. Toplantıdan sorunların çözümü için yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Toplantıda Kırıkkale’yi temsil eden PÜİS Kırıkkale Bölge Başkanı Turgut Gözüyukarı, alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Gözüyukarı “Petrol Piyasası Kanunu uyarınca 1.1.2005 tarihinden itibaren akaryakıt piyasasında dağıtıcıların ve bayilerin kar payları maktu bir rakam olarak belirlendi. 15 yılı aşkın bir süredir devam eden bu sistem zaman zaman aksaklığa uğrasa da, dağıtıcı ve bayileri zorlasa da bayiler ticaretlerini bir şekilde devam ettirdi” ifadesini kullandı.
“YOK OLMAMA MÜCADELESİ VERİYORUZ”
Gözüyukarı “Ancak 2020 yılında başlayan ve hala devam eden pandeminin yarattığı ekonomik koşullar, petrol fiyatlarının ve dövizin hızlı yükselişi, yüzde 36’nın üzerinde hesaplanan enflasyon, girdilerde ve özellikle işçi ve enerji maliyetlerindeki artışlarla birlikte akaryakıt bayiliği ticari olarak yapılamaz hale geldi. Artan maliyetler altında ezilen bayiler artık para kazanmaktan vazgeçti, yok olmamak için mücadele vermeye başladı. Tam bu süreçte akaryakıt bayilerinin çatı kuruluşu olan, akaryakıt sektörünün en büyük ve teşkilatlı tek sivil toplum örgütü olan PÜİS, bayilerin bu mağduriyetini ortadan kaldıracak çalışmalara başladı.
“İSTİKRARDAN YANAYIZ, SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUZ”
“Sendikamız yeni yılın ilk mesai gününden başlamak üzere en üst düzeyde temaslarda bulunarak çalışmalara başladı. Yaptığımız bu çalışmalarda amaç sadece kar payının arttırılması değildi. İstikrarın da sağlanmasıydı. Zira bu süreçte “istasyonları kapatalım”, “eylem yapalım” şeklinde farklı sesler yükseldi. Biz PÜİS olarak her zaman devletimizin yanında olduk. Her zaman istişareye inanan bir Sendika olduk. Karşılıklı görüşmelerle bu sorunumuzun çözüleceğine inandık ve çalışmalarımızı bu yönde yürüttük. Hazırladığımız raporlarla mevcut kar payıyla bayilerin zarar ettiklerini rakamlarla çok net olarak ortaya koyduk. Kar payının en az yüzde 15 seviyelerinde olması ve her yıl enflasyon oranında arttırılması talebimizi içeren raporumuzu hazırlayarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, TBMM Enerji Komisyonu Başkanlığına, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına, siyasi partilerimizin Grup Başkanvekillerine, Milletvekillerine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan ve Başkan Yardımcılarına ilettik. Daha sonra Hükümetimizin ve devlet bürokrasimizin en yetkili isimleriyle, kanun yapıcılarla karşılıklı görüşmelerde bulunduk. En son 11 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde kendilerini ikna ettik ve bayilerin bugünkü kar paylarıyla zarar ettikleri konusunda bizimle fikir birliğine vardılar ve bu konuda bir çalışma başlatıldı. Günde 10 bin litre satan bir istasyon ayda 54 bin lira zarar etmektedir. Ülkemizdeki istasyonların günlük satış ortalamasının 3 bin litre civarında olduğu göz önüne alındığında bilhassa taşrada bulunan istasyonların varlıklarını sürdürmelerine imkan bulunmamaktadır” dedi