GündemManşet

Göz göre göre… 

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yahşihan İlçesi Yeşil Vadi TOKİ karşısında bulunan dev tesis hakkında tartışmalar büyüyor. Tesis  göz göre göre kıyı kanununu çiğnerken, çevrede oluşturduğu kirlilik ise tepkilere neden oluyor.
 
İlgili makamlar sessiz
Geçtiğimiz ay “Irmağa sıfır dev tesis kirlilik yaratıyor” başlığıyla kamuoyuyla paylaştığımız haber geniş yankı uyandırdı. Irmağa sıfır üretimine devam eden dev tesisin göz göre göre yasaları çiğnemesi ve denetleyici kurumların ilgisizliği büyük tepki topluyor. Kırıkkale kamuoyu bu konuda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün adımlarını beklerken, söz konusu firmanın yarattığı çevre kirliliğine de yaptırım uygulanması bekleniyor.
 
Yasa ne diyor?
Konu ile ilgili yasada da net ifadeler yer alıyor. Peki yasa kıyılar hakkında ne diyor? İşte ayrıntıları; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. Kıyı kenar çizgisinin tespit edilmediği bölgelerde talep vukuunda, talep tarihini takip eden üç ay içinde kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur.
 
 
En fazla 50 metre yaklaşabilir!
Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. Yaklaşma mesafesi ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu, gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçla kullanılmak üzere düzenlenebilir. Sahil şeritlerinin derinliği, 4 üncü maddede belirtilen mesafeden az olmamak üzere, sahil şeridindeki ve sahil şeridi gerisindeki kullanımlar ve doğal eşikler de dikkate alınarak belirlenir. Taşıt yolları, sahil şeridinin kara yönünde yapı yaklaşma sınırı gerisinde kalan alanda düzenlenebilir. Sahil şeridinde yapılacak yapıların kullanım amacına bağlı olarak yapım koşulları yönetmelikte belirlenir.
 
 
Kıyının korunması, yapı yasağı ve kıyıda yapılacak yapılar
Madde 6 – Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.
 
Atalay’ın özel ilgisi var
Kırıkkale, Yahşihan ve Bahşılı’da Yeşilvadi Projesi’nin hayata geçirilmesi için yoğun mesai harcanırken, gözler projenin kapsamında olan kıyı şeridine çevrilmişti. Proje kapsamına giren bölgelerde imar çalışmaları hız kazandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay bu projeye özel ilgi gösteriyor. Atalay proje için ve Kırıkkale’nin geleceğe dönük şehir planlaması için Kırıkkale, Yahşihan ve Bahşılı Belediye’lerine talimat vererek imar hakkında alınacak kararları ortak fikirle yürütülmesi gerektiğine işaret etmişti.

  • - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
emir
emir
17 Haziran 2014 13:51

iyi günler öncelikle böyle bir haber yaptığınız için teşekkür ederim aslında geç bile kalınmış bir haber ,ben yeşilvadi toki sakinlerinden biriyim bu tesis içi yeşilvadi sakinleri dilekçelerle gerek sözllü olarak yeşilvadi muhatrlığına ordan yahşihan belediye sine ve de valiliğe bir çok defa şikayettte bulunmuş olduğumuz halde ne bir dilekçelr nede sözlerimiz söyeldiğimiz bu şikayetleri kimse kale almadı bizler orda oturalar olarak bu tesisin bizlere ve çocukalrımızın sağlığına çok büyük zara verdiği evlerimiz devamlı toz ve çimento dumanında rahatsız olduğu bildirdiğimiz halde kimse bir şey yapmadı üstelik bu tesisi gece geç saatlerde bile çalıştığı için aşırı gürültu yapmakta yeşilvadi toki sakinleri balkonalrında toz ve bu tesisisin kirli pis dumanında dolayı oturaramamakta hemde kızılırmak kirletilmekte bu tesis onda şikayete rağmen nasıl orda halen kalmakta anlamış değil siz derğerli haber 71 ekibine bu tesisi haber yaptığınız için çok teşekkür ederim ayrıca bizzat yeşilvadi toki ye gelip orada oturanlarla görüşürseniz ne kadar şikayet olduğunu anlarsınız sizden ricam araştırmacı kırıkkale sevdalısı haber yapan gazeteciler olarak bu haberi devam ettirmenzi ve bu tesis ordan kalkaana kadar takipçisi olamnızı istiyoruz teşekkür ederim

Başa dön tuşu