Görmem İçin Sen Varsın
Gençliğinin baharında gözlerini kaybeden ve ilerleyen yaşına rağmen hayatla mücadelesini koparmayan Bekir Akdeniz, ‘Görmem İçin Sen Varsın’ projesi kapsamında Keskin ilçesinde bulunan liselerde konferans verdi.
MÜCADELESİNİ ÖĞRENCİLERE AKTARIYOR
Görme engelli Bekir Akdeniz, ‘Görmem İçin Sen Varsın’ projesi kapsamında Keskin ilçesinde bulunan liselerde, öğrencilere yönelik konferans gerçekleştirdi. Öğrencilerle buluşan Akdeniz, karşısına çıkan engellerine rağmen hayatta verdiği mücadeleyi proje kapsamında öğrencilere anlatıyor.
AİLE İÇİ YAŞAYIŞ BİÇİMLERİ
Akdeniz, görme engelli bireylere trafikte nasıl yol verileceği, toplu taşıma araçlarına binme, oturma ve inmede neler yapılacağı, engelli bireylerin kaldırımlarda karşılaştığı güçlükler, komşu ve toplum ilişkileri, baston kullanma, evlerinde aile içi yaşayış biçimleri, engelli bireylerin toplumdan beklentileri ve her insanın engelli olabileceği gibi konularda eğitim verildiğini belirtti.
FARKINDALIK OLUŞTURULMALI
Akdeniz, “En büyük sorunlarımızdan bir tanesi, Türkiye’de bulunan 8,5 milyon kayıtlı engellinin ve onlara destek olan aileleriyle birlikte 20 milyon kişinin toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğu bilincinin yeteri kadar yaygınlaştırılmamış ve engellilere yönelik farkındalığın arzu edilen düzeye ulaşmamış olmasıdır. Toplumumuzda engellilere yönelik bilincin oluşması ancak erken yaşta edinilecek bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları ile mümkün olabilir.”
BİLİNÇLENDİRMEK DURUMUNDAYIZ
“Bu görüşten yola çıkarak Türkiye’de engelli bireylere yönelik temel eğitimde öğrenim gören öğrencilerin farkındalığının arttırılması hedefleniyor. Projenin hedefleri açıklanırken, Ortaöğretimde öğrenim gören öğrencilerimizin engellilere destek olmasını sağlamak, onlarda farkındalık yaratmak. Topluma ve hayata yeterince karışamadıkları için görmezden, duymazdan gelindiklerine dikkat çekerek tüm bireyler için bilgilendirme ve bilinçlenmeyi oluşturmak durumundayız.”
UYGULAMALAR BAŞLAMIŞTIR
“Engellilere yönelik olumlu bakış açısını geliştirmek Görme engelli bireylere, yaşam alanı içerisinde gerekli hassasiyeti göstermek, sağlıklı bireylerin onlara yardımcı olmalarını sağlamak olduğu anlatılırken ilk olarak Sulakyurt ilçe sinden başlayan eğitimlere, bugünde Keskin devam ederek, 8 ilçede öğrenim gören 9. ve 10.sınıf öğrencilerine yönelik uygulanmaya başlamıştır” dedi. Program sonunda ise bir kız öğrenci ile yolun karşısına nasıl geçileceğini, uluslararası körler federasyonunun resmi tokalaşma şeklini gösterdi, toplu fotoğraf çekimi ile okul pansiyonunda ikramla son buldu.