Yazar Mustafa Çiftçi, Kırıkkale Üniversitesi’nde düzenlenen Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında konuk oldu.
60. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Yazar Mustafa Çiftçi Kırıkkale Üniversitesi’ne konuk oldu. Mavi Salon’da düzenlenen “Gönül Dağı Dizisi Hikayeleri İlham Kaynağı” konulu söyleşiye Rektör Yardımcısı Profesör Dr. Erol Yılmaz, Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı Mine Keskin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
GÖNÜL DAĞI DİZİSİNE İLHAM KAYNAĞI OLDU
Bozkır’da Altmışaltı, Adem’in Kekliği ve Shopen, Ah Mercimeğim, Kalfa Uykusu, Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım eserlerinin yazarı olan ve eserleriyle Gönül Dağı dizisine ilham veren Mustafa Çiftçi, Mine Keskin’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide öğrencilerle tecrübelerini paylaştı
ÇİFTÇİ’NİN YAZAR OLMA SERÜVENİNİ ANLATTI
Yazar olma sürecini anlatan Mustafa Çiftçi: “Üniversite okumaya Ankara’ya gittiğimde aklımda sadece yazar olmak vardı. Üniversitede iken Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Doğan Hocamızın seminerine katılmıştım. Seminer sonrasında yazar olmak için neler yapmam gerektiğini kendisine sordum. O da bana bolca yazmamı söyledi. Sonra ben yazmaya, günlük tutmaya başladım ama mahcup bir kişiliğim olması sebebiyle eserlerimi dergilere götürme, yazarlarla tanışma gibi girişimlerde bulunmadım. Ne yazacağıma ya da nereden başlayacağımla, nasıl başarılı olacağımla ilgili bir fikrim yoktu ancak Rabbim benim halime acıdı. Sivas’ta editör bir arkadaşım hikayemi aldı. Onlar da hikayemi beğenince o dergide hikaye yazmaya başladım. Yazarlık sürecim bu şekilde başladı.” dedi.
DİZİ, İNSANLARA ÇOCUKLUKLARINI HATIRLATIYOR ANCAK Z KUŞAĞI İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMİYOR
Büyük bir ilgiyle izlenen Gönül Dağı dizisinin ilgi görmesini değerlendiren Mustafa Çiftçi: “Gönül Dağı dizisini izleyenlerin büyük çoğunluğu çocukluklarını bozkırda, köyde ve kasabada geçirmiş insanlardan oluşuyor. Dizi, bu insanlara çocukluklarını hatırlatıyor ancak Z kuşağı olarak adlandırdığımız gençler için dizi bu açıdan çok da bir şey ifade etmiyor. Dizi içerisinde sevda hikayesi olması gençlerin ilgisini çekiyor. Bozkırdaki yaşantısını hatırlayanlar da, diziye bu hatıralarla bağlanıyor” ifadelerini kullandı.
İYİ BİR KUL OLMA İHTİMALİNİZİN ARTMASI İÇİN OKUMANIZ LAZIM
Yazar olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Yazar Mustafa Çiftçi, “Üniversite hocaları olsun, yazar arkadaşlar olsun okumayı ve yazmayı hep başarıyla ilişkilendirmektedirler. Yani okursanız başarılı bir insan olursunuz, okursanız mesleğinizde yetkin olursunuz, okursanız mutluluk ve başarıyla dolu bir hayatınız olur gibi söylemlerde bulunuluyor. Ben haddim olmayarak onların bu söylediklerine katılmıyorum. Okumak başarıyla alakalı bir şey değildir. Şöyle düşünün, o ilişkinin sonunda en çok sizin kalbiniz yıpranacaktır. Sizin kalbinizi diri tutmanız için, kalbinizin temiz olması lazım. Kalbinizin temiz olması için de temiz şeyler görmeniz, temiz şeyler duymanız, temiz şeyler okumanız lazım. İnsanlar gibi, ülkelerin birbirleriyle ilişkilerinin büyükelçilik seviyesi vardır. Okumak, yazmak ve edebiyat kalp diliyle alakalı bir şeydir. İyi bir insan olma, iyi bir kul olma ihtimalinizin artması için okumanız lazım. Okumanın yanında yazmakla da alakalı sizlere günlük tutmanızı öneririm. Günlük kadar yazı pratiği artıran şey çok azdır. Günlük tutarsanız, sizi farkında olmadan kaleminizi işlek tutar. Yazmak kadar insanın duygularını diri tutan şey çok azdır. Bir de dua etmek insanın duygularını diri tutuyor” diye konuştu