Yıllardır dile gelmiş bir söz vardır. ‘Gez Dünya’yı Gör Konya’yı’… Daha önce küçükken gittiğimde pek gezme fırsatım olmadı. Hafta sonu eşimle birlikte günü birlik bir ziyarette bulunduk ve herkesin gidip de görmesi gereken bir yer Konya…
GİRİŞTE TÜRK YILDIZLARI PARKI
Sabah erken saatlerinde çıktığınız zaman ortalama 2.5 veya 3 saatte Konya’ya varıyorsunuz. Konya’ya ilk girdiğinizde sağ ve sol tarafta oldukça büyük bir park bulunuyor. Sağ tarafta bulunan Türk Yıldızları parkı en çok ilgi çeken parklardan birisi ve parkın tam ortasında Uçak var. Temizliği ise muhteşem… Konya Mevlana türbesine ise kolaylıkla gidilebiliyor. Konya merkezde bulunan Mevlana Türbesi herkesin görmesi gereken bir yer. Konya temizliği, havası, gezilecek yerleri ile o kadar sakin ve iyi bir şehrimiz. Sabah 9’da açılmasına rağmen Mevlana Türbesi vatandaşların büyük bir ilgi odağı oluyor. Daha önce ücretli olan girişler şimdi ise ücretsiz. İlk girdiğinizde bahçesinde bulunan bir birinden güzel laleler karşılıyor sizi… Ve Mevlana döneminde kullanılan her şey tek tek odada sergileniyor.
AYRI BİR MANEVİYAT
Tabi en çok ilgi çeken ise Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin türbesidir. Kapıda ve içeride güvenlikler, içeri girerken giyilen galoşlar, içeride ise flaşlı fotoğraf çekmek ise yasak. Güzel bir ney dinletisi ile içeride edilen dualar ve sergilenen eserler insanı ayrı bir maneviyata sürüklüyor. Eğer bu zamana kadar gitmedi iseniz mutlaka gezip göreceğiz bir yer. Mevlana’dan sonra Konya’nın yine merkezinde bulunan Alaaddin tepesi yine herkesin uğrak yeri… Şehri biraz olsun yukarıdan görebiliyorsun. Büyük bir yeşil alana sahip olan Alaaddin tepesinin kahvaltısına ise diyecek yok.
Konya’nın birçok gezilecek yeri mevcut ancak herkesin övdüğü Sille köyü ve Meram bağları içlerinde en çok tercih edilen yer aslında… Sille köyü, Konya ilinin Selçuklu ilçesinin 8 km kuzey batısında, antik bir Rum beldesi. Şu andaki idari durumu mahalledir. Burada bahsi geçen Rum Romaya ait anlamı taşımaktadır ve Karamanlı Ortodoksların mübadele öncesi yaşadığı yerleşimdir. Günümüzde Konya Selçuklu belediyesine bağlı bir mahalle ve baraj gölü. Arkeolojik veriler yerleşkenin 6000 yıl öncesinde kurulduğu yönündedir. İsmin kökeni konusunda çeşitli açıklamalar vardır. İlki Yunan mitolojisindeki Silen (Silene)’ den geldiğidir. Yine ‘Silenos’, kaynayıp, coşarak köpürüp akan su, kelimesinden türediği de kabul gören bir açıklamadır.
800 YIL KESİNTİSİZ HİZMET
Roma, Bizans, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez olmuştur. Dünyanın en eski ve en büyük manastırlarından biri olan Ak Manastır (“Hagios Khariton Manastırı”, “Deyr-i Eflâtun”) bu köydedir ve yaklaşık 800 yıl kesintisiz hizmet vermiştir. Ak Manastır Konya’da yaşayan Mevlevi dervişlerince de ziyaret edilmiş ve bahçesinde küçük bir de mescit yaptırılmıştır. Şimdilerde askeri alan içinde kaldığı için ziyarete kapalıdır.
SİLLE’DE KİLİSE
Selçuklu döneminde olduğu gibi Osmanlılar devrinde de tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinde olması nedeniyle önemini hiç yitirmemiştir. Cumhuriyet öncesinde nüfusu 18.000’e ulaşmıştır. Köyde 1924 nüfus mübadelesine kadar Hristiyan çoğunluk otururdu. Macar gezgin Bela Horvarth 1913 yılında Anadolu’ya yaptığı gezisinde tuttuğu notlarda o yıllarda Sille’de 60 adet kilisenin ayakta olduğunu yazmıştır. Bugünkü nüfusu ise 3700 kadardır.
ÖZGÜN YAPISI
Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena kilisesi ziyaret edilebilir. Kilise, ilk Hıristiyan Bizans imparatoru Konstantin’in annesi Helena tarafından Michael Archangelos adına MS. 371’de inşa ettirilmiştir. Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altındadır.
Ve Konya’nın bir diğer güzel yeri Meram Bağları… Konya’nın Meram ilçesinde bulunan ve aynı ismi alan Meram Bağları, şehrin en gezilesi ve dinlenilesi yerlerinden biridir. Konya’nın akciğeri olarak tanımlanan Meram Bağları, tarih boyunca doğal güzelliklerinden bahsettirmiştir. Konya gezinizde bu muhteşem mesire yerine gidip doğanın içerisinde mutlaka piknik yapmalısınız. İçinizi yeni enerjiyle dolduracak olan Meram Bağları’nın ortasından Meram Deresi akar. Bu bölgede İkinci Haçlı Seferi’nde haçlı ordusunun dinlendiği hakkında bilgiler vardır. Konya’da Meram Bağları’nın güzelliklerine şahit olmadan gezinizi sonlandırmayın. Konya’da gezilecek birçok yer var eğer yolunuz Konya’ya düşerse Sille Köyü ve Meram Bağlarına uğramadan gelmeyin.
Hz.Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlana’nın asıl adı Muhammed Celaleddin’dir. Mevlana ve Rumi de, kendisine sonradan verilen isimlerdendir. Efendimiz manasına gelen Mevlana ismi O’na daha pek genç iken Konya’da ders okutmaya başladığı tarihlerde verilir. Bu ismi, Şemseddin-i Tebrizi ve Sultan Veled’den itibaren Mevlana’yı sevenler kullanmış, adeta adı yerine sembol olmuştur. Rumi, Anadolu demektir. Mevlana’nın, Rumi diye tanınması, geçmiş yüzyıllarda Diyar-i Rum denilen Anadolu ülkesinin vilayeti olan Konya’da uzun müddet oturması, ömrünün büyük bir kısmının orada geçmesi ve nihayet türbesinin orada olmasındandır.
Mevlana’nın Yedi Öğüdü
- Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
- Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
- Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
- Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
- Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
- Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
- YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL.