Mikrobiyal Gübre ile Baklagil tohumları aşılamanın verime ve dane azot kapsamına etkilerin çiftçilerimize benimsetilmesi yayım projesi’ kapsamında kimyasal gübre uygulanan Pazarcık köyünde ki nohut ekili arazide nohut biçimi yapıldı.Törende konuşan Vali Ali Kolat çiftçilerin geleneksel tarımdan vazgeçmemesinden dert yandı.
42 BİN 225 DEKAR ALANDA EKİM YAPILDI
Törenin açılış konuşmasını yapan , İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Gürsel Doğan İl Müdürlüğünün ve Toprak Gübre ve Su Kaynaklan Merkez Araştırma Enstitüsü ile 2015- 2016-2017 yıllarında demonstrasyon çalışmaları planladığını Planlanan demonstrasyon çalışmaları çiftçi tarlalarında; Mikrobiyal gübreli,Kimyasal gübreli ve Gübresiz (kontrol) olmak üzere 5’er dekarlık alanlarda, 1 .yıl Nohut, 2.yıl Fiğ, 3.yıl Fasulye bitkisi aşılanarak, ekimi yapılacağını belirtti. Doğan konuşmasını devamında “2013 yılı itibariyle ise ülkemizde yaklaşık 1,2 milyon ton kuru baklagil üretilmekte, bu üretimin 506 bin tonunu nohut, 417 bin tonunu mercimek ve 195 bin tonunu kuru fasulyedir.Kırıkkale ilimizde 306.500 hektar tarım arazisinin % 40 Nadasa bırakılmakta yaklaşık 180.000 hektar alanda tarla bitkileri üretimi yapılmaktadır.2014 yılında il genelinde 42 bin 225 dekar alanda ekim yapılmış olup, 4 bin 861 ton ürün hasat edilmiştir. Bunun yanında, ülkemizde kişi başına nohut tüketimi 5,5 kg.’dır” ifadesini kullandı.
DAHA VERİMLİ ÜRÜN ALMAK İSTİYORUZ
Pazarcık Köyü Muhtarı Şeref Cankut Köy olarak kuru baklagil ekimine büyük önem verdiklerini bu yılda proje kapsamında tarlalarına nohut ekimi gerçekleştirdikleri belirtti. Muhtar Cankut “Para konusunda büyük bir hırsımız yok. Ürünlerimizin korunması ve tarlamızdan daha fazla nasıl sağlıklı mahsul alırız bunun derdindeyiz. Geleceğimiz içinde yapılan bu projelere destek veriyoruz” ifadesini kullandı.
ÜÇ İLDE 9 TARLA’DA UYGULANIYOR
“Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi Koordinatörü Dr Derya Sürek programda yaptığı konuşmada projenin Kırıkkale-Yozgat ve Kırşehir illerinden 9 tarlada uygulandığını açıkladı. Dr Sürek “ Projedeki amacımız toprak için gerekli olan azotu tarlada kullanılan gübreler ile tarlaya toprağa çekimini sağlamak. Böylece toprağın azota doymasını sağlamak, böylece ürün kalitesini ve ürün bolluğunu oluşturmak.buna en uygun bitkilerde baklagiller olduğundan proje baklagillerin ekimini yapıldığı tarlalarda uygulanıyor” ifadesini kullandı.
YÜZDE 10 CİVARI MAALESEF ALANI SULAYABİLİYORUZ
Vali Ali Kolat, ise törende yaptığı konuşmada Kırıkkale deyince savunma sanayi akla geldiğini ama tarımsal açıdan da Kırıkkale’nin iyi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. İlimizde 300 bin hektar üzerinde ekilebilir alanın olduğunu bunun yüzde 40 ı maalesef nadasa ayrıldığını aslında bu kadar alanı nadasa bırakmaya gerek olmadığını değişik ürünler ekmek suretiyle bunu azaltmanın mümkün. Olduğunu söyledi. Vali Kolat konuşmasını devamında “Kırıkkalemizde sulanabilir alan sayımızda alanımızda maalesef az yüzde 10 civarı maalesef alanı sulayabiliyoruz. Fakat bu yönde güzel çalışmalarımız var. Barajlarımız devam ediyor. Burada tabi bizim bir sıkıntımız arkadaşlarda bilirler. Ciddi manada sadece Kırıkkale değil ciddi manada bir göç veriyoruz biz. Genç nüfus hep köyleri terk etmiş” ifadesini kullandı.
SANKİ RIZIKSIZ KALACAKMIŞ
Vali Kolat köylülerin işin kolayına kaçtığını ve geleneksel tarım yöntemlerine ağırlık verdiklerinden yakınarak “Bide işin kolay tarafına gidiyoruz hububat ekimi ağırlıklıdır bizim yöremiz , hububat kolaydır bi ekersiniz bir hasat edersiniz ondan sonra da götürür ofise verirsiniz. Fazla bir emek istemez. Ama getirisi de azdır. Getirisi daha fazla olan ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Bu açıdan da yapılan çalışmaları çok önemsiyorum. Hakikaten bölgemizde Kırıkkalemiz de farklı ürünleri yetiştirmeye müsait. Bu anlamda yapılan çalışmalar , araştırmalar hakikaten son derece önemli ben bakanlığımıza il ve ilçe teşkilatlarına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu yapılan çalışmaların mutlaka sonuca ulaşması gerekir. Sanıyorum bunun araştırılması da yapılıyor biz anıza ekim yaptık bekledik ki ulaşsın biraz daha fazla anıza ekim yapılsın diye. Çünkü çalışmalarda gösterdik anıza yapılan ekim siz nadası ortadan kaldırıyorsunuz. Ama çiftçimiz nedense alışkanlıklarını geleneklerini bir türlü bırakamıyor. Sanki rızıksız kalacakmış ürün olmayacakmış gibi bir endişeye kapılıyor. Bu anlamda yani sürekli gübre kullanmak sağlık açısında da sıkıntılı ama işte ne güzel mikrobiyal ilaçlamalarla kışın zaten tabiattan gökten havadan alındığı vurgulanıyor” ifadesini kullandı.Etkinlikte, proje kapsamında tarlasına Mikrobiyal Gübre ile nohut ekilen köy muhtarı Şeref Cankut ürünü hasat ile devam etti. Vali Kolat ve yetkililer tarladan yetişmiş ürünleri hasat ettiler.
KATILIM YÜKSEK OLDU
“Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi” kapsamında Pazarcık köyünde elde edilen ürünlerini hasadı için Tarla günü düzenlendi. Etkinliğe Vali Ali Kolat, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Gürsel Doğan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsa Çakmak , İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atanur Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü proje sorumluları, köy muhtarı Şeref Cankut ve köylüler katıldı.