Tarımın en büyük düşmanının anız yangınları olduğunu hatırlatan Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, “Anız yakma sırasında yüksek dereceye ulaşan sıcaklık, toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok ediyor, toprağı verimsiz bir hale getiriyor” diye konuştu.
EN ÖNEMLİ UNSURDUR
Hasat sezonunun ardından geleneksel hale gelmiş gibi anız yangınlarının başladığına vurgu yapan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve toprak verimliliğinin zamanla kaybolmasına neden olduğunu söyledi. Başkan Sümer “Yüksek derecede sıcaklık, verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeyi yok ediyor. Toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere zarar veriyor.
MÜMKÜN OLMAYAN KAYIPLAR
“Ayrıca anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla birlikte birçok canlı türü de zarar görmektedir. Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Anız yakmayla geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlıyor.”
ÇİFTÇİLERİMİZ DİKKATLİ OLMALIDIR
Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiliyor ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşüyor. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. Üreticilerimiz anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmemeli ve anız yakmayı bırakmalıdır” ifadesini kullandı.