Sağlık

FLOR UYGULAMASI DİŞ SAĞLIĞINI DESTEKLER

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığı artırmak amacıyla yapılan bilgilendirmede, Flor uygulamalarında devamlılığa dikkat çekildi.

HABER: YAKUP ÖZCAN

DAHA PRATİK VE DAHA SAĞLIKLIDIR

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada “Ağız sağlığı, genel sağlık, refah ve yaşam kalitesinin önemli bir göstergesidir. Ağız sağlığına gerekli hassasiyeti göstermek yaşam kalitesini artırmaktadır. Dişçi Mekteb-i Aliyesi Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde açılmasına bağlı olarak 1996 yılına kadar her yıl 22 Kasım gününün “Diş Hekimliği Günü” olarak kutlandığı bilinmektedir. Bu tarihten sonra 22 Kasım gününü de içine alan hafta “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kabul edilmiştir. Ağız ve diş sağlığının korunması için, küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş bakımının alışkanlık haline getirilmesi önemlidir. Ebeveynlere, öğretmenlere, okul sağlığı ile ilgilenen sağlık görevlilerine çocuklarda bu bilincin oluşması açısından görevler düşmektedir. Diş çürüklerinin önlenmesi için; çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları, ağız ve diş temizliğine önem vermeleri, yerel veya sistemik flor uygulamaları ile diş sağlığının desteklenmesi önemlidir. Diş çürüğü; genel anlamda “fermente olabilen şekerlerle tetiklenen ancak davranışla değiştirilebilen” bir enfeksiyon olarak kabul edilir. Bütün hastalıklar gibi,  diş çürüğünü de önlemek, hastalık oluşunca tedavi etmekten;  daha kolay, daha ucuz, daha acısız, daha pratik ve daha sağlıklıdır”.

FLORLU GARGARA VE JELLERİN KULLANIMI YETERLİDİR

“Diş yüzeyini güçlendirmek gereklidir. Flor içeren tüm preperatlar bu açıdan çok yardımcıdır. En yalın anlatımı ile FLOR: yüzeysel olarak diş fırçası ile (macun yada jel) fırça, gargara ya da vernik formunda dişe uygulandığında; Kalsiyumflorür olarak minenin en dış tabakasına katılır, rezervuar (depo) olarak görev yapar ve asitli ortamlarda salınır. Böylece çözünmeye karşı direnç oluşturur. Bu etkisi geçicidir. Öte yandan, mine yüzeyinde emilir ve mineyi oluşturan kristallerin çözünmesini engeller, remineralizasyon oranını arttırır. Bu açıdan; Flor uygulamalarında; tek bir uygulama kesinlikle yeterli olamaz. Flor, doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru sıklıkla uygulanmalıdır. Flor uygulamalarında devamlılık esastır.Çözümü, diş plağının oluşumunu geciktirmek yada diş plağını düzenli uzaklaştırmaktır. Diş hekimi tarafından düzenli yapılan profesyonel temizlik işlemi, düzenli diş ipi kullanımı, diş fırçalama ve beraberinde kullanılan bazı ağız gargaraları bu açıdan çok yararlıdır. Öğün aralarında alınan şeker ve karbonhidratın azaltılması, çürük yapıcı besinlerden uzak durulması önemlidir. Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi her an elimizin altında olan atıştırmalıklar dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak kabul edilmektedir. Öğünler arası şeker tüketiminin engellenmesi, alınan şeker miktarı ve yapışkan şekerlerin azaltılması, içilen su, tüketilen meyve ve sebze miktarının arttırılması önerilebilir. Düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmesi, başlangıç çürükleri için önlem alınması, diş temizliği (profesyonel temizlik) yaptırılması başlangıç çürüklerinin durdurulması için düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve florlu gargara ve jellerin kullanımı yeterlidir” şeklinde ifade edildi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu