GündemKırıkkaleManşet

Fareler suda cirit atıyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Halk Sağlığı ekiplerinin araştırmalarında ortaya çıkan korkunç gerçek
Kırıkkale Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından Bahşılı’da kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, okul müdürleri ve muhtarlara yönelik ‘Kişisel Hijyen ve Suyun Önemi’ konulu seminer verildi. Seminerde su depolarının temizliğine ilişkin yapılan açıklamada Belediyelerin ilgisizliği ima edilerek depolarda farelerin cirit attığının kayıtlara geçtiği anlaşıldı.
 
Herkes görevini yapmalı
Bahşılı’da yetkililere yönelik ‘Kişisel Hijyen ve Suyun Önemi’ konulu seminer verildi.‘Kişisel Hijyen ve Suyun Önemi’ konulu semineri Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr.Ümit Hafçı verdi. Bahşılı Kaymakamı Harun Ersin Polat, suyun çok önemli bir konu olduğunu ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nün vermiş olduğu gayret için teşekkür etti. Suyun hayatın kendisi olduğunu dile getiren Polat, insanın etten kemikten yaratıldığını ve insanın suya muhtaç olduğunu söyledi. Polat, “Sağlıklı içme suyuna kavuşmak ve bunu vatandaşlarımıza sunmak yerel yönetimlerin vazifesi. Hem belediye kanunu böyle diyor, hem köy kanunu böyle diyor.Kaymakamlık, İl Sağlık Müdürlüğü,Halk Sağlığı Müdürlüğü,Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İl Özel İdaresi, bu konuda destek veriyor. Teknik bilgi olarak,ölçüm olarak,yol gösterelim ama su depolarını temizliyoruz,deyin.Bu iş muhtarlarımızın ve belediyelerimizin görevi. Dolayısıyla klorları takip etmekte muhtarların görevi.Aynı zamanda olmayan kloru almakta muhtarın görevi. İş kanun, tüzük, genelge gibi yapıldı, yapılmadı değil. Amaç, herkesin üzerine düşeni yapmasını istiyorum, toplantının verimli bir toplantı olacağını umuyorum. Emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Depolarda her türlü kemirgen var
Halk Sağlığı Müdürü Dr.Feramis Güngüneş ise belediyelerin ve köylerin gerekli klorlamayı tam yapmadıklarını tespit ettiklerini söyledi. Güngüneş, “İl ilçe ve köylerimizde yapılan klorlamada oranı yükselten merkez belediyemizdir. Bahşılı’da dört köyde hiç klorlama görülmemiş, merkez belediye de sadece yüzde 14 klor çıkmış. Yani 900 kez tarama yapılmış ancak 800 taramada klor bulunamamış. İl olarak biz gereken önemi veriyoruz ama sadece muhtarlara da anlatılmasını uygun gördük. 2012 yılından beri yaptığımız araştırmalarda su depolarında fareler, kemirgenler her türlü şeyin su depolarında olduğunu gördük. Yani siz biz bu su deposuna bakmazsak vatandaşın boğazına gidiyor.İçsek de, kullansak da, duşlarda kullansak bir şekilde vücudumuza temas ediyor ve mikrobu vücudumuz yavaş yavaş alıyor.Bunların neticesinde premer doğumlar,erken gelen doğumlar ve bebek ölümleri arttı. Bunların hepsi etken. Dünya sağlık örgütünün yaptığı kriterlerde 2014 yılında Dünya’nın en önemli sorunu su sorunu kabul edildi.Öyle bir şey ki hava bir şekilde alınıp akciğerleri temizleyip çıkıyor ama su ağzımızdan giriyor vücudumuzdaki en uç organlarımıza kadar dolaşıyor. Suyu temizleyecek tek şey klordur. Bu konuda ilimizde üçte bir yani 80’den fazla su depolarımız sağlık bakanlığı standartları ile güneş enerjisi ile donatılan otomatik klorlama cihazları ile çalışmaktadır önemli olan klorların takibinin sizin tarafınızdan yapılması gerekiyor.” dedi.
TÜM VÜCUT ANALİZİ ANLATILDI
‘Kişisel Hijyen ve Suyun Önemi’ konulu semineri Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr.Ümit Hafçı verdi.Hafçı sunumunda, ‘kişisel temizlik,vücut temizliği,el temizliği, ellerimizi nasıl sıklıkla yıkamalıyız, ayak bakımı, elve ayak tırnakları,ağız ve diş sağlığı bakımı, cilt bakımı, içme suyu,kullanma suyu, güvenli olmayan su,sanitasyon ve hijyen bağlı ölümler,suyun kirlenmesi, sürekli güvenilir içme suyu,suyun temini’ konusunda bilgiler verdi. Sağlıklı ve güvenilir su,dezenfeksiyon ve su depoları konulu sunumu ise Çevre Sağlığı Teknisyeni İsa Önder tarafından yapıldı. Önder sunumunda ise genellikle, ‘sağlıklı ve güvenli su,dezenfeksiyon, içme ve kullanma suyu, dezenfeksiyon yöntemleri, başlıca kullanılan dezenfektanlar,klorlama,klorla dezenfeksiyon, klorla su dezenfeksiyonunun üstünlükleri,dezenfeksiyon yan ürünleri,klorlama ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler ve dezenfeksiyon izlenmesi,içme kullanma sularının yasal dayanağı,depo görüntüleri,depolarda olması gereken özellikler,ilçe,kasaba ve köylere ait su numune sonuçları. Aynı şekilde ilçe,kasaba ve köylere ait klor ölçüm sonuçları,su ile bulaşan hastalıklar konusunda katılımcıları aydınlattı. Program sonunda sorulan sorulara ise Halk Sağlığı Müdürü Dr.Feramiş cevap verdi.
Fareler suda cirit atıyor - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri Fareler suda cirit atıyor - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri Fareler suda cirit atıyor - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri Fareler suda cirit atıyor - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu