Ekonomi

EŞİTSİZLİKLERE ÇÖZÜM GETİRİLMELİ

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Başkanlar Kurulunda alınan kararları açıklayan TÜED Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin;

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, Ankara’da Genel Merkez Toplantı Salonunda toplandı. Toplantıya katılan TÜED Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, toplantıda alınan kararları sıraladı. Başkan Aytekin, “Emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesi için intibakın öncelikli bir hedef olarak değerlendirilmesini talep etmekteyiz” diye konuştu.

 

İNTİBAK ÖNCELİKLİ HEDEF OLMALI

Türkiye genelinden 108 şube başkanının katılımıyla toplanan TÜED Başkanlar Kurulu, emeklileri yakından ilgilendiren konuları görüştü. Yapılan değerlendirmelerin ardından TÜED Başkanlar Kurulu alınan kararları açıkladı. Başkanlar kurulunda alınan kararları sıralayan TÜED Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin “Sosyal güvenlik alanında norm ve standart birliğinin sağlanmasını, özellikle de emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesi için intibakın öncelikli bir hedef olarak değerlendirilmesini talep etmektedir. Sosyal devletin güvencesinde olan emekli aylıkları, insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye yükseltilmeli ve taban aylıklarda eşitlik sağlanmalıdır” ifadesini kullandı.

 

EŞİTLİK SAĞLANMALI

Çözüm bekleyen taleplerini sıralayan başkan Aytekin “SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur mevzuatları, kendi içinde farklılıkları öngördüğünden emekli aylıklarının hesaplanmasında ve artırılmasında eşitlik kuralı sağlanamamıştır. Aynı çatı altında, 2000 öncesi ve sonrası dönemdeki sigortalı çalışmalara ilişkin emekli aylıklarının karma sisteme göre hesaplanması, özellikle de Ekim 2008 sonrası dönemde SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olanların aylıklarında ciddi kayıplara yol açmıştır. Bu nedenle, 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemine dönülmeli vekendi içinde adaleti sağlayan yeni bir emekli aylığı hesaplanma sistemi getirilmelidir. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kuremekli aylıkları arasındaki fark, her zam artışında giderek büyümektedir. Kamu toplu sözleşmeleriyle memur emeklilerine farklı zamların uygulanması, eşitliği ve bütünlüğü bozmuştur. Emeklilerimize statü farkı (işçi, memur ve esnaf) gözetilmeksizin seyyanen zam seçeneklerini de kapsayan yeni bir artış sistemi getirilmeli ve emeklilerimize refahtan pay verilmelidir”.

 

KATKI PAYINDAN MUAF TUTULMALI

“Ek ödeme yüzdelerinin 4-5 arasında sınırlı kalması, emeklilerimizi vergi mağduru yapmıştır. Emeklilerimiz zorunla harcamalarında yüzde 8-18 arasında KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler ödemektedir. Emeklilerimize yüzde 4-5 arasında uygulanan ek ödemeler, 2006 öncesi dönemdeki vergi iadesi uygulamalarının çok gerisinde kalmıştır. Bu nedenle, emeklilerimize yapılan ek ödeme yüzdeleri en az 8-9’a yükseltilmelidir. Emeklilerimiz, çalıştıkları dönemlerde yüzde 12 genel sağlık sigortası primi ödemiş ve sağlık hakkını güvence altına almıştır. Sağlık Uygulama Tebliği ile emeklilerimiz hastaneye gittiklerinde değişik adlar altında katkı payları ödemekte ve aylıklarından kesilmektedir. Özel sağlık kuruluşlarında yüzde 200’e varan ilave ücret uygulaması, emeklilerimizin ödeme gücünü aştığı gibi, devlet hastanelerinde yoğunluk yaşanmasına neden olmuştur. Geçim zorluğu yaşayan emeklilerimiz, değişik adlar altında alınan katkı paylarından muaf tutulmalıdır. Ekonomik ve Sosyal Konseyin yeniden oluşturulmasında, 12 milyon emeklilerimizi temsilen Türkiye Emekliler Derneği yer almalıdır.  Derneğimizin öncülüğünde evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla konut sahibi olması, devlet politikasına dönüşmüştür. Şubelerimize yapılan talepler, illerdeki milli emlak ve belediyelerle paylaşılarak TOKİ Başkanlığı’na sunulmaktadır. TOKİ Başkanlığı, şubelerimizce toplanan taleplerimizi seri bir şekilde değerlendirmeli, emeklilerimiz kira ödemekten kurtarılmalıdır” dedi.

HABER MERKEZİ

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x