Ekonomi

Enflasyon Durmadığı Müddetçe Zammın Bir Anlamı Yok

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay “Bu sene Temmuz ayında yüzde 34 ara zam oldu. Enflasyon durmadığı müddetçe zammın bir anlamı yok. Belirlenen rakam şu anda 486 dolara karşılık geliyor.

HABER: YAKUP ÖZCAN 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ortak mutabakatla 1 Temmuz 2023 yılından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti net 11 Bin 402 TL olarak belirledi.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde toplandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Özgür Burak Akkol kameralar karşısına geçerek yeni asgari ücreti açıkladı.

Bakan Işıkhan toplantıda yaptığı konuşmada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2023 yılı asgari ücret ara zammının tespiti için çalışmalarını tamamladığını söyledi. Bakan Işıkhan yeni Asgari Ücreti ortak mutabakatla belirlediklerini ve bu doğrultuda Asgari Ücretin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren brüt 13 bin 414 TL, net 11 bin 402 TL olduğunu söyledi.

Bakan Vedat Işıkhan, asgari ücrete vergi muafiyeti, Beyaz Bayrak uygulaması, istihdama yönelik teşvikler, deprem felaketinin ardından verilen desteklerin çalışma hayatına ilişkin yapılan çalışmalardan sadece birkaçı olduğuna dikkati çekerek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, sosyal diyaloğa olan inancıyla işçi, işveren ayrımı yapmadan ortak akıl ve anlayış birliği içinde her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduğunu hissettirmiştir. Komisyon çalışmalarımıza görüş ve tavsiyeleriyle katkı veren tüm sendikalarımıza ve mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bakanlık görevini devraldıktan sonraki ilk çalışmamız asgari ücret konusu olmuştur. Emekçilerimiz başta olmak üzere tüm sektörleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek bu netice Sayın Cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeme konusundaki kararlılığını yansıtması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Asgari ücreti hem isçimizi memnun edecek hem istihdamı koruyacak hem de üretimin sürekliliğini sağlayacak düzeyde belirlemeye gayret ettik.” ifadelerini kullandı.

“2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında arttırmış bulunuyoruz. Asgari ücreti 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat arttırdık. Reel olarak da yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından ciddi bir pay vermiş bulunuyoruz. Ayrıca şunu da açıklamak istiyorum, geçtiğimiz altı ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki altı ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz.” dedi.

Bakan Vedat Işıkhan’ın yeni asgari ücreti açıklamasının ardından sözü TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’a verdi.

Genel Başkan Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün bir görüşme yaptığını hatırlatarak katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Enflasyonun kontrol altına alınmasını isteyen Atalay, “Önümüzdeki süreçte enflasyon belli bir noktaya gelir de alım gücümüzü koruruz. Enflasyon belirli bir noktaya gelmezse yapılan ücret artışının bir anlamı kalmıyor. Pazardaki, marketteki fiyatların bir an evvel kontrol altına alınmasını temenni ediyoruz. Yeni asgari ücret rakamı ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

Geçen yıl temmuz ayında da asgari ücrete yüzde 30 civarında ara zam yapıldığını anımsatan Atalay, şunları söyledi:

“Bu sene Temmuz ayında yüzde 34 ara zam oldu. Enflasyon durmadığı müddetçe zammın bir anlamı yok. Belirlenen rakam şu anda 486 dolara karşılık geliyor. Bu, dolar üzerinden baktığınızda asgari ücrette ulaşılan en yüksek düzey. Bu mükemmel bir şey mi değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken buydu.” ifadelerini kullandı.

TÜM PAYDAŞLARIMIZIN FAYDASI İÇİN AZAMİ GAYRET GÖSTERDİK

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da asgari ücrete ara zam yapılması konusunda işçi, işveren ve hükümetin mutabık kaldığına işaret ederek şöyle konuştu:

“Bu mutabakat da başlı başına bir özveridir. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Süreç boyunca da tüm paydaşlarımızın faydası için hep beraber azami gayret gösterdik. Sosyal diyalog içinde çalışma arkadaşlarımızın ve işletmelerimizin beklentilerini dikkate alan dengeli bir rakam için çalıştık. Bugün bütün imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak hem çalışanlarımızı ve emekçilerimizi hem işletmelerimizi hem de istihdamımızı gözeten bu rakama teşkilatımız olarak ‘evet’ demenin memnuniyeti içindeyim.” dedi.

 

  • - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu