KIRIKKALE ÖZEL YAŞAM HASTANESİ NÖROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. YAKUP TÜRKEL EPİLEPSİ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
Dünya nüfusunun yüzde 2’sini etkiler
Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla bir açıklamada bulundu, hastalık konusunda bilgi verdi, hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavisini anlattı.
DOÇ. DR. TÜRKEL BİLGİ VERDİ
Yaşam Hastanesi Nöroloji Umanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı ve bilgiler verdi: “12 Şubat Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi Nöroloji Kliniği olarak halk arasında ‘sara’ hastalığı olarak bilinen Epilepsi hastalığı ile ilgili halkımızı bilgilendirmek istedik. Epilepsi kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1-2’sini etkiler. Dünya’da yaklaşık elli milyon hasta olduğu tahmin edilmektedir. Tüm cinsiyetlerde, ırklarda, çocuk ve erişkin yaş grubunda görülebilir. Epilepsi’lerin önemli bir kısmının nedeni kesin olarak gösterilememektedir. Gösterilebilen nedenler arasında; travma, beyin tümörleri, doğuştan olan hastalıklar, inmeler, enfeksiyonlar sayılabilir.
NÖBETİ TAKLİT EDEBİLİR
Epilepsi nöbetlerinin çok değişik çeşitleri mevcuttur. Kırkın üzerinde nöbet tipi tanımlanmıştır. Herkes tarafından epilepsi veya sara dendiği zaman anlaşılan ve iyi bilinen bilinç kaybı, ağızdan köpük gelme ve tüm vücutta kasılma şeklinde nöbetin yanı sıra başkalarının hiç fark etmeyeceği kadar hafif nöbet çeşitleri de vardır. Bunun yanında herkesin geçirdiği nöbet farklılıklar gösterebilir. Her bayılma Epilepsi nöbeti değildir. Kan şekeri düşmesi, tansiyon düşüklüğü, ritm bozukluğu, psikojenik nedenlere bağlı bayılmalar Epilepsi nöbetini taklit edebilir.
TANIDAKİ ÖNEMLİ KONU
Epilepsi tanısında en önemlisi nöbetin görülmesidir. Çoğu zaman bu mümkün olmamaktadır. Nöbetin görenlerin anlatımı önemli olmakla birlikte yetersiz kalmaktadır. Kameralı cep telefonlarının yaygınlaşması ile nöbeti görenlerin kayda alması Epilepsi tanısı için çok önemli hale gelmiştir. Tanı da ayrıca kan tetkikleri, MR görüntülemesi ve EEG kullanılmaktadır. Epilepsi tanısı koyulduktan sonra nöbet tipine uygun ilaç hekim tarafından seçilip başlanmaktadır. İlaca dirençli vakalarda cerrahi planlanmaktadır. Hastaların tedavi sırasında düzenli aralıklarla doktor takibi çok önemlidir. Bir de hastaların ilaçlarını düzenli, tarif edilen şekilde ve dozda kullanmaları gereklidir. Nöbeti tetikleyecek aşırı ışık, stres, açlık vb durumlardan kaçınmakta önemlidir.
YAŞAM’DA TEDAVİSİ YAPILABİLİYOR
Epilepsi hastaları için en önemli problemlerden biri damgalanma problemidir. Hastalar toplumdaki olumsuz bakıştan dolayı sosyal hayattan soyutlanmakta, iş hayatında problem yaşamaktadır. Halbuki Epilepsi hastaları bazı önlemler alınmak şartıyla normal hayatlarına devam edebilirler. Ayrıca ağır işler dışında her işte çalışabilirler. Evlenmelerinde ve çocuk sahibi olmalarında herhangi bir engel yoktur. Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi olarak Epilepsi tanı ve tedavisi için hastanemizde her türlü işlemin yapılabileceğini belirtir, tüm hastalarımıza güzel günler dileriz” dedi.