Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü kendilerini hakim, savcı ve polis olarak tanıtarak vatandaşı dolandıranları takibe aldı, 1 kişi gözaltına alındı.
İki olayın faili çıktı
Emniyet Müdürlüğü, kendilerini hakim, savcı ve polis olarak tanıtan şahısların vatandaşları kandırmak suretiyle dolandırmak olayı ile ilgili yaptığı çalışmalarda 1 kişiyi gözaltına aldı. Kendisine daha önce telefonla arayan dolandırıcılar tarafından evinde bulunan 33 çeyrek altın ile birlikte yönlendirildiği tespit edilen bir müşteki ile irtibat kuran polis, vatandaşdan para almak üzere gelen 17 yaşındaki bir şüpheliyi yakaladı. Yakalanan şahsın benzer yöntemle iki ayrı dolandırıcılık olayının daha faili olduğu tespit edildi.
Kullandıkları yöntemler
Kırıkkale Emniyet Müdürü Hasan Onar, bu tip olaylar konusunda vatandaşı sürekli olarak uyardıklarını ifade ederek şunları söyledi; “İletişim cihazları kullanılmak suretiyle meydana gelen dolandırıcılık olayını gerçekleştiren, şahısların kendilerini Polis vb. görevli olarak tanıttıkları yada bir firma İsmi vermek suretiyle bu firmadan aradıklarını söyledikleri bilinen yöntemlerdendir. Kendilerini Polis yada başka bir kurum yetkilisi olarak tanıtan dolandırıcıların; müştekilere kimlik bilgilerinin terör örgütünün eline geçtiği, adlarına hat çıkarıldığı, Albayın, Hakimin, Savcının eşini rahatsız ettiklerini, şüphelileri yakalamak üzere oldukları bu nedenle kendilerine verilen telefon numarası ve kimlik numaralarına para göndermelerini, yada parayı istedikleri bir bölgeye bırakmalarını, parayı almaya gelen şüphelileri yakalayacaklarını söylemektedirler.
Konferans yöntemi ile inandırıyorlar
Şüphelilerin olay esnasında müştekileri aynı anda, ev, iş ve cep telefonlarından aradıkları, müştekilere ait kimlik numarası ile kimlik bilgilerini müştekilere söyleyerek müştekileri kendilerinin Hakim, Savcı yada Polis olduklarına inandırdıkları saptanmıştır. Müştekilerin evini arayarak evinde bulunan yakınlarına da kendilerinin Polis olduğunu, eşinin/babasının yanlarında olduğunu, tahkikatın devam ettiğini söyledikleri, müştekiye ve yakınlarına aynı olayı anlattıkları, müşteki ile görüşmek isteyen yakınlarına da konferans yöntemi ile görüştürmek suretiyle müştekiye yakınlarına ne istiyorlarsa yap demesini sağladıkları belirlenmiştir.
“Para göndermeyin”
Olay boyunca müştekinin ve yakınlarının telefonlarını kapatmamalarını söyleyip telefonlarını açık tutmalarını sağlayarak birbirleri İle İrtibat kurmalarını engelledikleri, Firmadan aradıklarını söyleyen dolandırıcıların; müştekilere herhangi bir firma ismi vermek suretiyle hediye kazandıklarını, hediyeyi alabilmeleri için verdikleri hesaba yada kimlik numarasına para yatırmalarını sağladıkları sıkça kullanılan yöntemlerdendir. Vatandaşlarımızın kendilerini arayarak Poüs vb. görevli yada firma görevlisi olarak tanıtan şahıslara kesinlikle inanmamaları, verilen hesap yada kimlik numaralarına para göndermemeleri gerektiği hususu; Halkımıza saygıyla duyurulur”
bugün benide aradılar 🙂