Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Op. Dr. Kamil Furtun’un rahmetle anan Kırıkkale Tabip Odası Başkanı Fatih Özdemir ile Kırıkkale Aile Hekimleri Derneği Başkanı Özgür Öcal ve yönetim kurulu üyeleri, ortak bir basın açıklaması yaparak yaşanan olaya tepki gösterdi.
Yüreğimiz yandı
Basın açıklamasını yapan Kırıkkale Tabip Odası Başkanı Fatih Özdemir, 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre 3 yılda 31 bin 767 sağlık çalışanın şiddete uğradığını hatırlatarak Sağlıkta şiddetin hız kesmeden sürdüğünü dile getirdi. Özdemir, “Daha önce birçok kereler yüreğimiz yandı, Dr. Ersin Arslan’ı yitireli üç yıl oldu. Bu kez acı haber Samsun’dan geldi. Op. Dr. Kamil Furtun 29 Mayısta, bir hasta yakını tarafından çalıştığı hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Sağlık Bakanlığı 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre, 14 Mayıs 2012’den Mart 2015 ayına kadar 31 bin 767 sağlık çalışanı şiddete uğramıştır. Bunların 18 bini hekim 13 bini ise diğer sağlık çalışanlarıdır. Saldırıların üçte biri fiziki saldırıdır. Yani Bakanlığa her ay bine yakın, her gün 30’dan fazla sağlıkta şiddet olgusu bildirilmiştir. Bu rakamlar hastanelerde, polikliniklerde aile sağlığı merkezlerinde yaşanan kavgaların, itiş kakışın sadece bildirilen bölümüne aittir. Bunun kadar acı olan, sağlık otoritesinin şiddet karşısında takındığı tavırdır. Maalesef yetkililer şiddetin farkında oldukları yönünde beyanlarda bulunmakta ama şiddetin önlenmesi için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedir” dedi.
Özveriyle hizmet veriyoruz
Sağlıkta şiddetin artıkça hizmetlerin de aksayacağını dile getiren Özdemir, “Şiddetin sıklığı arttıkça sağlık hizmetlerinden yararlanmanın azalacağı, şiddetin sadece sağlık çalışanlarının değil toplumu oluşturan bütün bireylerin sorunu olduğu, bu nedenlerle de konunun halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiği bilinmelidir. Sağlıkta dönüşüm projesinin en önemli başarısı, hekimleri, sağlık çalışanlarını, sağlıkta yarattığı sorunların sorumlusu olarak yurttaşların önüne hedef tahtası olarak koyabilmesi olmuştur. Her türlü altyapı, personel eksikliği, sağlık kurumlarının öncelikli olarak kar etmesi gereken işletmeler şeklinde yönetilmesi, her aşamada yurttaşın cebine resmi olarak el atılması gibi sorunlar, dönüp dolaşıp, bu koşullarda, zaman zaman 36 saat kesintisiz bir şekilde, özveriyle hizmet vermeye çabalayan biz sağlık çalışanlarını, yurttaşların karşısında bütün bu sorunların sorumlusu olarak görebilmelerine yol açmaktadır. Öyle ki katil ‘Canım sıkıldı öldürdüm, benim böyle zevklerim var’ diyebilmektedir” ifadelerini kullandı.
Yasal önlemler alınmalı
Sağlık çalışanlarının çalışma şartları ve özlük haklarının düzeltilmesine değinen Özdemir, “TBMM’nin tozlu raflarında bekleyen sağlıkta şiddete ilişkin araştırma raporu derhal TBMM gündemine alınarak, raporun önerdiği yasal önlemler alınmalıdır. Yetkililerin hekimleri, sağlık çalışanlarını sürekli hedef gösteren demeçlerine son verilmelidir. Şiddet ortamı için en önemli çözüm ise yurttaşlara nitelikli bir sağlık hizmeti verilebilmesi için, öncelikle hekimlerin, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük haklarının düzeltilmesi olacaktır. Bizler bugün Türkiye’nin her yerinde, tüm hastanelerde, sağlık alanında yaşadığımız şiddeti, bu şiddetin nedenlerini, çözüm önerilerini tartışacağız. Bu eylem ve etkinliklerimizdeki temel amacımız, sağlık sistemindeki yanlışlıklara dur demek, sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek ve yeni doktor cinayetlerini engellemektir. Meslektaşımız Op.Dr. Kamil Furtun’a Allah tan rahmet yakınlarına başsağlığı diler, acımızı ve üzüntümüzü kamuoyuyla paylaşırız” şeklinde konuştu