Sağlık

Diş problemleri psikolojiyi bozar

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Diş eti sorunları, çarpık, lekeli ve eksik dişler, insanların güvenle gülümsemesini engelleyen sorunların başında geldiğini vurgulayan Diş Hekimi Murat Öztürk, bu durumun kişide güven eksikliğine neden olduğunu ve psikolojik sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.

BİRAN ÖNCE TEDAVİNİN YAPILMASI GEREKİYOR

Diş ve ağız sağlığı sosyal hayatta ve genel beslenmede çok önemli olduğunu söyleyen Kırıkkale’nin iftiharı Diş Hekimi Murat Öztürk,  Kötü ağız sağlığı diş kaybına yol açabilir ve diş kaybı psikolojik ve fonksiyonel olarak sıkıntı yaratır. Psikolojinizin bozulmaması için biran önce diş problemlerinin tedavisinin yapılması gerektiğinin altını çizen Diş Hekimi Murat Öztürk, diş problemleri hakkında şu bilgileri verdi Periodontal hastalık yani diş eti hastalığı diş çürümesinden çok daha yaygın ve diş kaybına sebep olan bir durumdur. Hastalığının iki ana türü vardır; Basit diş eti iltihabı ve ilerlemiş şekli. Diş eti hastalığı, bir enfeksiyon olduğu için genel tüm sağlığı ve organları etkilemektedir. Özellikle kalp ve beyin bu durumdan yoğun olarak etkilenir. Diş eti hastalığı, diş üzerinde plağının birikmesi ile başlar. Plak ise diş üzerinde gıda artıkları ve bakterinin birleşmesi ile oluşur. Plak, diş eti hastalıklarına yol açar. Ağız bakımı yani diş fırçalama ile plak ortadan kalkar ve diş eti hastalığı oluşmaz. İyi bir ağız hijyeni, diş eti hastalığını kontrol etmek için yardımcı olabilir. Düzenli diş fırçalamanın dışında, klorheksidin içeren ağız çalkalama suyu (bir antiseptik ve dezenfektan maddesi) kullanımını ve diş ipi de çok önemlidir.

EN UYGUN FIRÇA SEÇİLMELİ

Öztürk, Diş çürümesi, diş plağının oluşmasında etkili olan yiyecek, içecek ve şeker içeren gıdalarla oluşur. Esasen, sırasıyla bozulmalara neden olan, dişe saldıranlar; şeker üreten asitler ve bakterilerdir. Bu yiyecek ve içeceklere eklenen gizli gıdalar da şeker içerir. Bu nedenle sağlıklı bir diyet, iyi ağız hijyeni, diş macunu veya bir florid içeren ağız gargarası kullanımı da diş çürümelerini önlemeye yardımcı olur. Sistemik hastalıklar geliştiğinde, bu özellikle nörolojik bir sorun ise, diş ve ağız bakımı çok zor olmaktadır. Demans bu sıkıntıların çok yaşandığı bir hastalıktır. Demansın erken aşamalarında, kişinin genellikle hala kendi dişlerini temizlemesi mümkün olmaktadır. El yeteneği azaldıkça, bir elektrikli diş fırçası hijyeni korumaya yardımcı olabilir. Demans olan hasta da, kendi kavrama becerisini geliştirmek için, en uygun fırçayı seçmelidir. Diş hekiminizin diş sağlığı, diş çürümesi, diş eti hastalığının önlenmesi hakkında tavsiyelerde bulunması ve sık kontroller yapması ağız ve diş sağlığının korunmasını yapar. Demansın erken aşamalarında, uzun dönemli önleyici program oluşturmak çok önemlidir. Bu program, yüksek konsantrasyonlu, florürlü diş macunu, doğal dişi olan kişiler için de florür uygulama içerebilir.

HEKİM UYGULAMASI

Öztürk,  Florürü diş hekiminin uygulaması doğru olacaktır. Demans ilerledikçe, kişi bu temizlik konularına ilgisini veya kendi dişleri temizleme yetisini kaybedebilir ve bakıcılar bu görevi devralmak zorunda kalabilir. Diş hekimi özellikle bakıcıların eğitimine destek olmalıdır. Bakıcı, koluyla demans hastasını, kafası kucağında, kendi vücuduyla da destekleyerek tutar, Daha sonra nemli bir diş fırçası ve diş macunu kullanarak hastanın dişlerini fırçalamasını sağlar.

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x