EğitimGündemManşet

Çocuk istismarı ve ensest

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Topluluğu-TURKMSIC  tarafından ‘Çocuk İstismarı ve Ensest’ konulu bir panel düzenlendi. Düzenlenen programda Çocuk İstismarı ve Ensest konusu ; Tıbbi, Hukuki ve Sosyolojik boyutlarıyla incelendi.
GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ
TURKMSIC Topluluğu başkanı Aziz Kaan Yabalak’ın konuşmasıyla başlayan programda Yabalak, “Topluluğumuz güncel ve toplumsal konuları ve gelişmeleri takip etmektedir ve bu alanlarda aktif çalışmalar yürütmektedir. Yine toplumsal bir sorun olan ve farkındalığın yeteri kadar olmadığı bir konu hakkında toplumun bilinçlenmesi adına bir çalışma yapmak istedik. Bugün Çocuk İstismarı ve Ensest konusunu farklı boyutlarda ele alacağız. Çok verimli geçeceğine inandığım programa katılımlarınızdan ötürü teşekkür ederim.” dedi.
‘…KİŞİYİ UZAKLAŞTIRMAK LAZIM’
Moderatörlüğünü  Tıp Fakültesi  Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kaçmaz’ın yaptığı birinci oturumda ilk olarak Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Selda Bülbül ‘Çocuk İstismarı Nedir’ konusu hakkında bilgi verdi. İstismarın bilinçsizce aile, toplum, devlet tarafından yapılabileceğine değinen Prof. Dr. Bülbül, “Çocuklar merak, ilgi ve sevgi ihtiyacı, yönlendirilebilmeleri, savunmasız olmaları, olayı gizleme ihtiyacı hissetmeleri ve büyükler tarafından inandırıcı bulunmamaları nedeniyle istismara uğrar. Ne yazık ki istismarcıların %96’sı erkeklerden % 80’i tanıdıklardan çıkmaktadır. İstismarcıların büyük kısmı depresyon halinde olan, agresif davranışlar sergileyen ve çocukluk döneminde istismara uğrayan kişiler içindedir. Bu durum öğrenildiğinde istismarı durdurarak kişiyi ortamdan ve durumdan uzaklaştırmak lazım. Bunlar gerçekleştikten sonra yetkililere bildirilmesi gerekmektedir. Toplumun ve kadının bilinç düzeyini artırmak istismarı azaltmak için önemli bir adım olacaktır. Bu durumu değiştirecek en önemli şey bakmak ve görmek arasındaki farkı kavramak olacaktır.” dedi.
‘İSTİRMARCILARIN ÇOĞU ÇOCUĞUN TANIDIĞI KİŞİLERDEN OLUŞUR’
Böyle toplantıların yapılmasının umut verici bir gelişme olduğunu dile getiren  Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Eke çocuk istismarının dünyanın en lanetli suçları arasında olduğunu dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Eke, “Duygusal istismar bütün istismar türlerini içinde barındırmaktadır. Bu durumun temelinde yatan duygu bireyin ayrı biri olarak değerlendirilmemesi ve ihtiyaçların göz ardı edilmesidir. İstismarın kısa ve uzun süreli etkileri vardır ve çocuklar hiçbir zaman istismarı unutmazlar. Ebeveynler çocukları tanımadığı insanlardan ve bilmediği mekanlardan korumaya çalışır ancak istismarcıların çoğu, çocuğun tanıdığı kişilerden oluşmaktadır. Her ekonomik düzeydeki ve sosyo-kültürel yapıdaki insan bunu gerçekleştirebilir. İstismarcı çocuğu zihinsel olarak çözümlenmesi çok güç bir durumla  başbaşa bırakır ve çocuğun kendi  korkularıyla onu kullanır. Kişinin bu konuyla ilgili yasal düzenlemeleri bilerek ona göre hareket etmesi gerekmektedir.” diye konuştu.
‘TÜRKİYE’DE ÇOCUK İSTİSMARI ÖNEMLİ BİR TOPLUMSAL SORUN’
Çocuk istismarının az gelişmişliğin bir göstergesi olduğunu dile getiren Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dolunay Şenol istismar türleri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Şenol, “İstismar fiziksel, duygusal, sosyal, ekonomik, cinsel istismar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de çocuk istismarı önemli bir toplumsal sorun. Ancak bu konu toplum tarafından genellikle görmezden geliniyor. Vakaların çoğu kayıt altına dahi alınamıyor. Çocuk önce aileye, sonra çevreye güvenir. Ailede bu güveni sağlayamayan çocuklarda istismara eğilimin fazla olduğunu görüyoruz. Bunun için devletin gerekli organlarınca çözümler üretilmeli ve toplumda farkındalık yaratılmalıdır. İstismarın önlenmesinde herkes üzerine düşeni yapmak durumundadır. Bilinçlendirmeye yönelik bu çalışmalar devam etmelidir.” dedi. İkinci oturumunda istismarın hukuki boyutlarının değerlendirildiği panel katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.
 

0 0 votes
Haber Değerlendirme
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu