GündemManşetSağlık

Çiftçilere pas uyarı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çiftçileri pas hastalıkları konusunda 
İlaçlama yapılmalı
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü Recep Kırbaş şu uyarılarda bulundu; “Mevsim itibariyle havalar yağışlı gittiğinden İlimizde yapılan arazi çalışmalarında buğday tarlalarında pas hastalıklarının yer yer görüldüğü tespit edilmiştir. Çiftçilerimizin arazilerini kontrol ederek  pas hastalığının tespit edilmesi halinde hastalığın ilerlememesi için gerekli ilaçlamanın yapılması gerekmektedir.
En çok rastlanan sarı pas
Buğdayda pas hastalıkları; Sarı Pas:  Bu hastalık buğday tarlalarında ilkbaharda hava sıcaklığının 10 – 15 derecelik sıcaklıklara çıkması ile görülmeye başlar. Yaprakların üst yüzeylerinde makine dikişine benzer şekilde püstüller oluşur. Bu püstüller limon veya portakal rengindedir. İlkbaharda oluşan bu püstüllerden milyonlarca yazlık hastalık etmeni etrafa dağılarak uygun şartları bulduğunda yeni hastalıkları başlatırlar. Hastalığın oluşmasında sıcaklık ve nem çok önemlidir.  Buğdaylarda sarı pas yanında kahverengi pas ve siyah pas hastalıkları da görülmekte ise de bölgemizde rastlanan tür sarı pastır.
Önemli oranlarda zarar oluşturdu
Buğdaylarda pas hastalığının oluşturduğu zarar , hastalığın salgın yapması ve erken dönemde başlaması ile ilgili olarak artmaktadır. Pas hastalığı salgınları zaman zaman meydana gelir ve büyük zararlar oluşturur.  Zarar hem kalitenin hem de ürün miktarının azalmasına sebep olmaktadır. Ülkemizde bugüne kadar oluşan zarar oranları %12 – 75 arasında değişmektedir. Ürün kaybı ekilen buğday çeşidinin hastalığa karşı direncine , çevre koşullarına  etmenlerin ırklarına ve bölgelere göre değişmektedir.  Pas hastalıkları genellikle ülkemizin bütün bölgelerinde görülmektedir. İlimizde de sarı pas hastalığı son yıllarda önemli oranlarda zarar oluşturmaktadır.
Pas Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Etmeliyiz?
Pas hastalıkları ile mücadelede ilk olarak yapılması gereken bazı kültürel önlemler ile hastalığın oluşmasını önlemektir. Bu konuda yapılması gereken ilk iş sık ekimden kaçınmaktır. Sık ekim yapılması durumunda buğday bitkileri yeterince havalanamayacağı için hastalığa yakalanma riski  ve şiddeti çok olacaktır. Gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır. Bunların yanında pas hastalıklarına dayanıklı buğday çeşitlerinin ekilmesi ile pas zararı en az seviyeye indirilebilmektedir.
İklim koşulları dikkate alınmalı
Sayılan bu kültürel önlemlerin yanında, hastalığın hemen her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve duyarlı buğday çeşitlerinde yeşil aksam ilaçlaması da gerekebilir. Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (%90 orantılı nem ve 15-20 Cº sıcaklık) hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların, özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. Hasada 1 ay kala ilaçlama yapılmamalıdır”
 
Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep KIRBAŞ İlimizde toplam 1.134.684 dekar alanda buğday ekilişi olduğunu, toplam veriminde 269.239 ton olduğunu, arpada ise 433.389 dekar ekiliş alanı olduğunu toplam verimin de 118.565 ton olduğunu,  dolayısı ile ürünlerinizin daha kaliteli, veriminde bol olması için hububatta süne ve kımıl mücadelesinin yanında pas hastalığına da önem verilmesi gerektiğini belirtmiştir.
 
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve sorularınız için Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ediniz.

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu