İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü TARBİL Projesi kapsamında veriler eğitime katılan Çiftçilere tablet bilgisayar verildi. Törende konuşma yapan İl Müdürü Kırbaş, Kırıkkale’de 7 ilçede TARBİL projesinin hayata geçtiğini söyledi.
Tablet verildi
İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törene Vali Ali Kolat ile eşi İlksen Kolat, İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kurum Müdürleri, Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk ve çiftçiler katıldı. Programın açılışında İl Müdürü Recep Kırbaş, bir konuşma yaparak TARBİL Projesinin önemi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kırbaş; TARBİL, Ölçme-Veri Toplama/İşleme Sistemi; tarımsal rekoltenin ürünler bazında ölçülendirilmesini ve gelecek hasat rekoltesinin tahmin edilmesini sağlayacak yaşamsal öneme sahip tümleşik bir ileri teknoloji uygulaması olduğunu söyledi. Daha sonra bir konuşma yapan Vali Kolat; Kırıkkale’nin iyi bir tarım potansiyeline sahip olduğunu, çiftçilerin gelişen teknolojiden yararlanmaları gerektiğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca başlatılan projenin çok faydalı bir çalışma olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından çiftçilere Valimiz Kolat ve Kurum Müdürlerinin katılımıyla tablet bilgisayarları teslim edildi.
İSTASYONLAR KURULDU
Daha sonra bir konuşma yapan İl Müdürü Kırbaş, “Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın “Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri” programı dâhilinde, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürütülmekte olan “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” projesi dâhilinde ilimizde 7 adet istasyonun kurulum çalışmaları tamamlanmıştır. Bu istasyonlar; Yahşihan’da domates tarlası, Ahılı Kasabasında elma bahçesi, Delice’de bağ arazisine, Balışeyh, Sulakyurt, Keskin ve Çelebi ilçelerinde hububat tarlalarına kurulumu gerçekleştirilmiştir. TARBİL Türkiye genelinde kurulan 1.200 istasyonla, başta hava durumu olmak üzere toprağın nem durumu da dahil olmak üzere 39 farklı parametreyi değerlendirerek, Bakanlığımızdaki merkeze anlık olarak iletmektedir. Kullanıcılar il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşabileceklerdir. Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, uzaktan algılama uyduları, zirai- meteorolojik-fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eş zamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri olarak biliniyor. Bu sistemle çiftçiler online olarak ve sms yoluyla anında bilgilendirileceklerdir” dedi.