Kırıkkale Sağlıklı Hayat Merkezi Uzm. Dr. Dilek Ener, ’10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Ener açıklamasında; “Ruh sağlığının korunması bireylerin ve toplumun yaşam kalitesini koruyan ve arttıran en önemli parametrelerden biridir. Sadece bireyi değil toplumun tamamını ilgilendiren bir sorundur. Ruhsal hastalıkların sıklığı giderek artmakta her yaşta bireyi ve toplumun her kesimini etkilemektedir.
Kişilerin gündelik yaşamlarını ve kendinden beklenen iş, okul, aile içindeki sorumluluklarını yerine getirebilme ve kendine bakabilme yetilerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Sosyalliğini kaybetme ve görevlerini aksatmalarına sebep olmaktadır. Ruhsal hastalıklar tedavi edilemediği zaman üretim ve işgücü kaybına, toplumsal ve ailesel sorunlara yol açmaktadır. Bu durum hem ülke ekonomisini hem de tedavi maliyetlerinin artması sonucu sağlık ekonomisini etkilemektedir.
Günümüzde en sık karşılaşılan ruhsal hastalıklar depresyon, yaygın anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, madde/tütün bağımlılığı, dikkat eksiklikleri ve bipolar bozukluklar gibi hastalıklardır. Bu hastalıklardan korunmada bireysel, toplumsal ve sosyal risk faktörlerinin belirlenmesi ve korunma yollarının anlatılması çok önemlidir. 10 Ekim günü, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu önemli gün ile amaçlanan kişilerin ruh sağlığını koruyup desteklemek, önlenebilir psikiyatrik hastalıkların sıklığını azaltmak ve ruh sağlığı hastalarının sorunlarını ortaya koymak ve toplumda ruh sağlığı konusunda farkındalık çalışmaları yapmaktır.
Bu kapsamda ilimizin çeşitli alışveriş merkezlerinde halkımıza “Dünya Ruh Sağlığı Günü” için stant çalışması yapılacaktır. Bu stant ile ruh sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmış beraberinde destek alabilecekleri birinci basamak sağlık hizmetleri düzeyinde hizmet sunan ‘Psikososyal destek birimi’ tanıtılacaktır.
Psikososyal destek birimi, Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde hizmet veren önemli bir danışmanlık merkezidir. Bünyesinde bulunan psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimciler ile hem danışmanlık hizmeti vermekte hem de çeşitli halk eğitimleri düzenlemektedirler. Müftülük, Halk Eğitim Merkezleri, Belediye ve Valilik bünyesindeki kurslar ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere gençlere yönelik halk eğitimlerini vermektedirler. Psikososyal destek biriminde birinci basamak düzeyde ruh sağlığı sorunları, aile danışmanlığı, çocuk-ergen danışmanlığı ve bağımlılık gibi konularda danışmanlık hizmeti verilmektedir” dedi.