Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, ‘14 Kasım Diyabet Günü’ ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Diyabet hastalığının küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
BUGÜN BİR DİZİ ETKİNLİK DÜZENLENECEK
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Güngüneş, ‘14 Kasım Diyabet Günü’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında, Halk Sağlığı Müdürlüğünce bugün Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda Sağlıklı Yaşam Aracı kurularak 09.00-16.00 saatleri arasında el broşürü dağıtılacağını, halkımıza diyabet bilgilendirmesi, tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yapılacağını söyledi.
DEVAM EDEN BİR HASTALIK
Müdür Güngüneş, “Diyabet (Şeker Hastalığı), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Sağlıklı bireylerde yenilen besinlerin parçalanması sonucu kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur”
415 MİLYON KİŞİ DİYABET HASTASI
“Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur. Diyabet küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre 2015 yılı itibariyle dünyada 415 milyon yetişkin diyabet hastası bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı çocuk ve gençlerde de diyabet görülme sıklığını arttırmaktadır”
SAĞLIKLI VE DOĞRU BESLENMEK GEREKİR
“Tedavide tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte ağızdan alınan haplar ve/veya insülin kullanılmaktadır. Tip 1 Diyabette beslenme, insülin tedavisi ile beraber uzmanlar tarafından planlanmalı ve kişiye özel olmalıdır. Tip 2 Diyabette sağlıklı ve doğru beslenmek için 3 ana öğün, 3 ara öğün yemek gerekir. Her öğünde mümkünse sebze ve/veya salata yer almalıdır. Aşırı yağlı ve hazır besinlerden uzak durulmalı, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir”
KAN ŞEKERİNİN DÜZENLENMESİ
“Kan şekerinin düzenlenmesinde beslenme kadar egzersiz de önemlidir. Düzenli yapılan egzersiz; Kan şekerini düzenler, insülin direncini azaltır, şişmanlığı önler, iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır, strese karşı dayanıklılığı artırır. Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun öncülüğünde 14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanmaktadır. Her yıl çeşitli tema ve etkinlikler ile kutlanmakta olan “14 Kasım Dünya Diyabet Günü”nün bu yılki teması, Uluslararası Diyabet Federasyonu (International Diabetes Federation) tarafından “Gözler Diyabetin Üzerinde” olarak belirlenerek diyabet tanı ve komplikasyonlarına dikkat çekmek amaçlanmıştır” dedi.