Haber: Fatih GENÇER
Kırıkkale’de “Üniversite-Sanayi İş Birliği Platformu” adı altında yürütülen çalışmalar tamamlandı. Ancak projenin ardından hiçbir somut adım atılamadı. Türkiye’nin birçok üniversitesi bu konuda önemli projeler üretirken, Bilkent Üniversitesi ise örnek bir projeye imza attı.
Platform oluşturulmuştu
Kırıkkale’de “Üniversite-Sanayi İşbirliği Projesi” kapsamında bir süre üniversite yönetimi ile firma yöneticilerinin bir araya gelmesi sağlanmıştı. Proje tamamlandı ancak oluşturulan platform ve varılan sonuçlar noktasında somut bir adım atılamadı. Hatta işbirliğinin sağlanması açısından Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu (KÜSİP) ismi ile bir platform oluşturulmuştu. Platformun çalışmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız’ın, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin’le bir araya geldiği belirtilmişti.
Açıklama havada kaldı
O dönemde sona eren çalışmalar hakkında Rektör Yıldız’ın basına şu açıklamaları yansımıştı; “20 yıllık geçmiş ve birikimimizle söz konusu süreçte üniversite olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Kamu, üniversite, sanayi işbirliği noktasında iş birliği mekanizmaları ve diyaloglarının gelişmesi bizleri memnun ediyor. Dolayısıyla üniversite imkanlarını sanayiye tanıtabiliyoruz”
Çalışmalar 6 ay önce tamamlanmıştı
Yaklaşık 6 ay önce yapılan bu açıklamanın ardından ne platform ne de işbirliğinin adı anılmadı. Bilkent Üniversitesi ise bu konuda örnek bir projeye imza attı. Yapılan işbirliği ve uygulamalar kağıt üzerinde kalmadı ve projeden elde edilen sonuçlar uygulanmaya başladı. Bilkent Üniversitesi öğrencileri sanayi firmalarıyla çalışarak onların sorunlarına çözüm ürettiler.
Bu yıl 28 proje
Bilkent Üniverstesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencileri, oluşturdukları ekipler ile firmaların belirlediği gerçek sorunları 8 ay boyunca hem firma ortamında hem de okullarında çalıştılar. Hocalarının danışmanlığında ve Bilkent Teknoloji Transfer Ofisi’nin de desteği ile yapılan bu çalışma bir yandan öğrencilere iş hayatını yaşayarak öğrenme deneyimi kazandırırken firmalara da ürün, yöntem veya hizmet süreçlerine ait karar destek sistemlerinde ölçülebilir faydalar sağlıyor. Firmalardan yoğun ilgi gören bu çalışmada bu yıl 28 proje yer alıyor. Bu proje ile bugüne kadar farklı sektör ve büyüklükte 75 şirketle toplam 347 proje gerçekleştirildi. Fuar projelerin değerlendirildiği yarışma ile sona erdi. İş dünyasından profesyonellerden oluşan 8 kişilik jüri 4 projeye ödül verdi.
Su yutmadan yüzme öğrenilmez
Ödül Töreninin açılışında konuşma yapan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar; Öğrencilerin daha okurken iş hayatını tanımalarının çok önemli olduğunu söyledi. “Su yutmadan yüzme öğrenilemez; buraya bir yüzme şampiyonu gelse, teorik olarak yüzmeyi anlatsa, yüzmeyi öğrenemezsiniz. Nasıl yüzmeyi öğrenmek için suya girip su yutmak gerekiyorsa. Mesleki bilgilerin sadece teoride kalması ile iş öğrenilemez, mutlaka tecrübe edinmek gerek. İşte bu projeler hayatı öğretiyor. Gerçek iş hayatıyla böyle bir çalışma başlatmaya Endüstri Mühendisliğimiz öncü oldu şimdi bütün bölümlerimizde bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Ödüle layık görülen projeler
Bu sene ödüle layık bulunan projeler şöyle; 1.lik ödülü Cocacola – Marketlerdeki Kategorilerin Yerleşimi Ve Optimizasyonu, 2.lik ödülü Tofaş – Gövde Alanı Hammadde Envanter Yönetimi için Karar Destek Sistemi, 3. lük ödülü Anadolu Jet – Uçuş Maliyetlerini En Azlayan Talep Tahmin ve Filo Atama Sistem Tasarımı, Poster Ödülü Doğadan – Bitmiş Ürünlerin Kurumsal Kaynak Planlama Sistemi Üzerinde Stoğa alım Sürecinin İyileştirilmesi.
Üzerinde çalışılan konular
Firmaların yoğun ilgisinin olduğu Proje çalışmada bu yıl yer alan diğer firmalardan bazıları ve üzerinde çalışılan konular şöyle; Arçelik Bulaşık Makinesi İşletmesi – Mal Kabul Sürecinin İyileştirilmesi İçin Sistem Tasarımı Ve Uygulaması, Ford Otomotiv – Ford Otosan İnönü Fabrikasının Fazla Envanter Miktarının Azaltılarak Verimliliğin Artırılması, Güven Hastanesi – Acil Bölümü Hasta Transferi Ve Yatış İşlemleri Süreç Analizi Ve İyileştirilmesi, Türk Telekom – Abone İptal Analizi İyileştirmesi, Unilever – İndirimli Satış Mağazaları Kanalındaki Kişisel Bakım Ürünleri İçin Tedarik Zinciri İyileştirmesi.