Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği ( Ktyg ) Kırıkkale İl Temsilcsi Oktay Kırlangıç, Kurban Bayramı’nda trafiğe çıkacak olan sürücüleri uyardı.
Milli servet kaybı milyarları buluyor
Kırlangıç, yayımladığı yazılı bildiride sürücülere şu iyarılarda bulundu; “2014 yılında şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs firmalarının yapmış oldukları yüzlerce kazalarda, binlerce insanımız hayatını kaybetmiştir. Nitekim iki ay önceki Ramazan Bayramı tatili süresince, altı gün zarfında olay yerindeki can kaybı 112 kişi olup, yaralılar ise 867 kişidir. Bunlar içinde sonrasında hayatını kaybedenleri de şu an bilemiyoruz! Bu bilânçonun milli servet bazındaki kaybının ise milyarlarca lira olduğu unutulmamalıdır.
Yolcu sayısı 25 milyonu buluyor
Türkiye de toplu yolcu taşımacılığı alanında önemli bir yere sahip olan ( B -1, 2 ) ve ( D -1, 2 ) yetki belgeli firmaların bu kazaları yapmaları, genel manada ihmalden – yolcu güvenliğine önem vermemekten ve ticari yani kâr amaçlı düşünmekten ileri gelmektedir. Türkiye genelinde ve 81 il arasında, toplamda yılda ortalama 250 milyon yolcu taşıyan firmaların, iki dini bayramda taşıdıkları yolcu sayısı ise, yaklaşık 25 milyonu bulmaktadır. Aynı zamanda bir AR – GE (Araştırma – Geliştirme)ve S.T.K. (Sivil Toplum Kuruluşu) olan derneğimiz, yurdumuzun bu güne kadar sağlıklı bir çözüme bir türlü kavuşturulamayan ve kanayan yarası olan trafik sorununa, çözüm önerilerimiz devam etmektedir. Bu bağlamda da; Kurban Bayramı için Otobüs Firmaları ve Şoförlere uyarılarımız şunlardır;
Yolculara kibar davranılmalı
Terminal çevresinde veya terminale yakın yerlerde korsan otobüslere ve yolcu almalarına izin verilmemeli, böyle yapan firma ve şahıslar polis veya jandarmaya bildirilmeli, mükerrer ve korsan bilet satılmamalı, ara koridorda ve biletsiz yolcu taşınmamalıdır. Şoförlerinin evlerinde yeterince dinlenmeleri sağladıktan sonra sefere çıkarılmalıdır. Mal sahibi baba – oğul olarak otobüs kullananların, mutlaka 3. bir yedek şoförü de yanlarına almaları, direksiyon başında cep telefonu kullanmamaları ve sigara içmemeleri uygun olur. Mümkünse ileri yaşta şoför yerine, daha gençlerinin sefere yazılması, yaşları 60’ ı geçenlerin, kalp – şeker ve tansiyon gibi hastalığının olmamaları, şoförlerin mutlaka sağlık muayenesinden geçirilerek, sağlığı elverişli ise sefere çıkarılmaları ve yolculara kibar davranmaları gerekir.
“Tüm koltuklarda kemer bulunmalı”
Otobüsün içi sefere çıkmadan önce temizlenip – havalandırılıp – dezenfekte edilerek, konforlu hale getirilmeli ve bir seferden diğerine gönderilirken bakımları tam olarak yapılmalıdır. Otobüsün bütün koltuklarındaki tüm yolcuların emniyet kemerlerini takmaları, takmayanların da ikna edilerek takmaları sağlanmalıdır. Radar olmayan bölgelerde hız yapılmaktadır. Hız limitlerine uyulmalı ve diğer rakip firmalar ile yollarda yarış yapmamalıdır. Kanuni güvenlik olarak çıkış yerlerinden varış noktasına kadar olan tüm mesafede hız kurallarına uyulmalıdır. Mesafesi 500 km. ye kadar olan seferlerde, mutlaka dinlenmiş ve uykusunu almış iki şoför, bundan daha fazla olan mesafelerde ise kesinlikle 3 şoför bulundurulmalıdır.
Şoför takviyesi istemeli
Bilhassa ön koltuklardaki yolcular, şoförün tek olduğunu tespit ederlerse, 155’ i arayıp şoför takviyesi istemelidir. Ayrıca esneyen veya sık – sık otobüsü durdurarak dinlenen veya yüzünü yıkayan veya aracımız da arıza var diyen otobüslerin durumlarını da polise bildirmelidir. Tüm bu işlemler sırasında da kesinlikle şoför ve diğer personelle tartışılmamalıdır. Kurallara uymayıp yolcu güvenliğini hiçe sayarak, daha çok ticari düşünen Otobüs firmaları, bu kazalardan ve ölümlerden, tamamen aslî kusurlu ve sorumludur. Ulaştırma Bakanlığı da kanun gereği bu firmaların isimlerini açıklamak zorundadır. Zira kaza yapan firma isimlerinin kapatılması da yine kanun gereği suçtur!
“10 numara yağ kullanılmalıdır”
Daha çok para kazanma hırsı ile standart yakıtının dışında, ucuz diye yakıt olarak kesinlikle 10 numaralı yağ kullanılmamalıdır. Şehirlerarası uzun mesafelerde, yolculardan yaşlı veya çocuklar rahatsızlanmakta ve ilk yardım yapılamamaktadır. Bu nedenle bayram yoğunluğu olan taşımacılıkta, ilk yardımı yapabilecek bir sağlık personelinin de otobüste bulunması, hizmet kalitesi bakımından uygun olur. Firmalar olarak bayram süresince her otobüse bir sivil görevli konularak, şoförlerin kurallara uymaları kontrol ettirilmelidir. Uymayanlar daha sonra hizmet içi eğitime alınarak eğitilmelidir. Davranışlarında değişiklik olmayanlarında kesinlikle işlerine son verilerek, öncelikle yolcu güvenliği esas alınmalıdır. Derneğimizde bu hususta firmalara her türlü desteği verecektir.
Kontrol yapılmalı
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarmaya düşen görevler: Şehir terminallerinden çıkış yapan otobüslerin, varış noktasına göre şoförlerinin iki veya üç olmasının, şoförlerin otobüste olup olmadıklarının, resimli ve kimlik kontrolü de yapılarak karşılaştırmalı, mazeret üretenlerin ise otobüslerinin bağlanarak, yerine yeni otobüs istenmelidir. EGM ve Jandarma’ nın yol kontrollerinde, otobüslerin çıkış ve varış noktasına göre, mutlaka çift veya üç şoförünün bulunduğunun, yalnız kimliğini değil kendisini de görmeleri ve varış noktasındaki terminal polisinin de, çift veya üç şoförünü de teyit eden bir kontrolün yapması gerekir.
Yolcular da emniyet kemeri takılmalı
Yolların karadan daha sık aralıklarla denetlediği gibi, şehirlerarası ana yollarda Helikopter ile havadan denetimde yaparak, daha çok etkili olunması ve bir kaza anında acil müdahale etme imkânının sağlanması gerekmektedir. Yollarda otobüslerin kontrollerinde gece veya gündüz demeden, sadece aracın değil yolcuların emniyet kemeri takmalarının da kontrolü yapılmalıdır. Takmayanlara karşı sert önlemler yerine, onları uyarıp ikna ederek tüm yolcuların, emniyet kemeri takmaları konusunda alışkanlık kazanmalarının sağlanması gerekir. Otobüs firmalarımızın “önce hizmet” bilinciyle hareket etmeleri ve otobüs yolcularımızın da kendi güvenlikleri için duyarlı olmaları halinde, yollarımız “kan gölü” olmaktan çıkacak, dini bayramlarda da can kayıplarımız daha azalacak, sevinçlerimiz de daha çok artacaktır. Bu münasebetle Kırıkkale İl Temsilciliği olarak, şimdiden tüm hemşerilerimizin mübarek “Kurban Bayramı”nı kutlar, yollarda “trafik kurbanı” olmamalarını Cenabı Allahtan diler, hepinize sağlıklı ve esenlikli günler temenni ederim”