Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) İl Temsilcisi, Fahri Trafik Müfettişi Oktay Kırlangıç, Bayramda yolculuk yapacak olanlara tavsiyelerde bulundu.
MICIRLI YOLLARDA DİKKAT!
Ramazan Bayramında yolculuk edecek olanlara tavsiyelerde bulunan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) İl Temsilcisi, Fahri Trafik Müfettişi Oktay Kırlangıç, “Mümkünse bayramdan birkaç gün önce yola çıkmaları, mutlaka kendimiz ve araçtaki herkesin emniyet kemerini takmaları sağlanmalı ve hız yapılmamalıdır. Çok sıcak ve uzun geçen yaz günlerine tekabül eden aylarda çıkılan trafiğin stresini de nazarı itibara alarak, daha sakin – daha saygılı ve daha dikkatli bir şekilde araç kullanarak, muhtemel bir olumsuzluk önlenmiş olacaktır. Araç sürücülerinin hız kurallarına ve takip mesafelerine kesinlikle uymaları, kabak lastiklerle yola çıkmamaları, aşırı sıcaklarda asfalt yolun kayganlaşacağını düşünmeli ve mıcırlı yollarda da daha dikkatli hareket edilmelidir”
SABAH KAHVALTISI YAPIN
“Yola çıkacak olan sürücünün mutlaka sabah kahvaltısını yapması, rahat ve geniş bir elbise giymesi, bayan sürücülerin kısa topuklu ayakkabı giymesi, aracına ait tüm belgeleri ve aracın teknik kontrollerini denetlemelidir. Mümkünse sabah dinç vaziyette yola çıkılmalı. Zorunlu olmadıkça gece yola çıkılmamalı. Gece yolculuğu için ve uzun yola gidilecekse, sürücünün mutlaka yol tecrübesinin olması, aksi halde gerek kendi ve gerekse yolcuların hayatını riske atması söz konusudur. Aracın istiap haddinden fazla yolcu ve yük alınmamalı, ön koltuğa çocuk veya bebekleri kesinlikle oturtmamalıdır. Keza tüm koltuklardaki emniyet kemerleri bağlanmalıdır”
DİNLEYEREK YOLA DEVAM EDİLMELİ
“Havaların sıcak olmasından dolayı, yanlarında mutlaka sıvı içecek bulundurmaları, yolda yaklaşık her 200 – 250 km. de, yani 2 – 3 saatte bir, ortalama 20 – 30 dakikalık mola verilip, araçtan inerek el – yüz soğuk suyla yıkanmalı ve ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Seyahat esnasında sürücünün cep telefonu ile konuşmaması, bunu mola verdiği yerde yapması, yolcuların araç içerisinde stresli ve üzücü konuşmalar yapmaması, sürücünün dikkatini dağıtacak hareketlerden kaçınılması, sohbet edilerek veya neşe içerisinde hafif bir müzik dinleyerek yola devam edilmelidir. Gerek bayram ve gerekse yaz tatili yolculuğuna, Toplu Ulaşım araçlarıyla terminalden şehirlerarası otobüslerle gideceklerin, mutlaka Ulaştırma Bakanlığının D1 ve / veya D2 belgeli firmalarından, bu mümkün değilse B1 / B2 belgeli otobüslerle seyahatlerini yapmalıdırlar”
KORSANLARA DİKKAT EDİLMELİ
“Kesinlikle korsan firmalarla biletsiz veya yer numarasız biletle seyahat edilmemesi, can ve mal güvenliğiniz açısından hayati öneme haiz uyulması gereken bir kuraldır. Belgeli ve güvenilir firmaların da mutlaka uykusunu almış yorgun olmayan, dinlenmiş ve kesinlikle çift şoförlü şekilde sefere çıkarmaları gözlemlenmelidir. Firmalar da çalışan şoförlerinin bünyesinde kayıtlı personel olduğunu, çıkış ve varış terminallerinde Trafik Zabıtasına belgeleriyle denetletip tasdik ettirmelidirler. Bu bayram ve yaz tatili sezonunu tüm halkımızın kazasız – belasız bir şekilde, sağlık ve mutluluk içerisinde geçirmesi, tekrar nicelerine esenliklerle eriştirmesini Cenabı Allahtan diler, cümlesinin bayramını kutlarım. Allaha emanet olun.”