1970 yılından beri faaliyet gösteren kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği, sürdürmüş olduğu kararlı ve sağduyulu hak arama mücadeleleriyle başta işçi emeklileri, dul ve yetimleri olmak üzere, bütün emeklilerin ve kamuoyunun dikkatini üzerinde toplamış, 119 şubesi ve 1 milyona yakın üye sayısı ile Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olmaya devam ediyor.
KAYNAK: TÜED
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün ile emeklilerin sorunları hakkında konuşup, çözüm önerilerini aldık. Kazım Ergün, Türkiye’nin radikal kararlar alınarak yönetilmesi gerektiğine değinerek ülkenin yeniden planlamaya giderek insan faktörünü öne çıkaracak projeler üretmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu anlamda insanın hayatına dokunacak ve insanı mutlu edecek projeler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Ergün, “Türkiye’de neredeyse 12 milyon insanımız asgari ücret ile çalışırken, 9 milyon emeklimiz ise 7 bin 500 lira maaş almakta. Bu veriler çok vahim göstergelerdir. Bunun, iktidarı muhalefeti demeden herkesin elini taşın altına koyarak insanı merkeze alan, insanı mutlu edecek projeler ile düzeltilmesi gerekmektedir” dedi. Ülkeleri ayakta tutan kesimin orta sınıf olduğunu belirten Ergün, şu an Türkiye’nin orta sınıf kesiminin neredeyse yok olduğuna değindi.
“Tüketen Türkiye değil üreten Türkiye yaratılmalı”
Türkiye’nin verimli tarım arazilerinin olduğuna dikkat çeken Ergün, Türkiye’nin tüketen bir toplum olmaya başladığını belirtti ve ekledi: “Artık köydeki bir genç delikanlı da üretmiyor. Onun hedefi de masa başında bir devlet memuru olmak ve o da rahat bir yaşam sürme arzusu ile dolup taşıyor. Köyü olan bir genç, şehirde yaşayandan üretim yaparak daha fazla kazanır. Herkes şehirde yaşayıp bir sigortaya tamah ediyor. İnsan kendi sigortasını kendisi yaratmalı.”
Şehirlerde yasam hakkı yok
Büyükşehirlerde kirada kalan ve geçimini sağlamak isteyen insanların özellikle kira artışları ile zor durumda kaldığını belirten Ergün, şehirde yaşamak için o bedeli ödeyecek gücün var olması gerektiğini vurguladı. Ergün, ayrıca bir emeklinin ev kirası, elektriği, suyu, doğal gazı ve her türlü ihtiyacı göz önüne alındığında bir emekli maaşı ile bunlara gücünün yetmeyeceğini belirtti.
“Bayram ikramiyeleri TÜFE’ye endekslenmeli”
Türkiye Emekliler Derneği, emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinin günün koşullarında yetersiz kaldığına dikkat çekerken, sosyal yardımlar gibi bayram ikramiyelerinin de bir artış sistemine endekslenmesi gerektiğine ve yine mevzuatta artışı düzenlemeden getirilen bayram ikramiyelerinin TÜFE’ye endekslenmesi gerektiğini kaydetti.
“En düşük emekli aylığı, asgari ücretten düşük olmamalı”
Karma sisteme ve TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar sayesinde bugün en düşük emekli aylığının asgari ücretin yarısına denk geldiğine dikkat çeken TÜED, bu konuda yapmış oldukları talep doğrultusunda emeklinin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerektiğine dikkat çekti.
“Emeklilerin intibak sorunu çözülmeli”
Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılması konusunda talepte bulunan TÜED, her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesi ve çalışılan dönemler için “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmesini istedi.
“Emekli promosyonları iyileştirilmeli”
TÜED’in 10 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu kazanılmış, ancak günümüzde yetersiz kalan promosyon ödemelerinin artışını öngören bir güncelleme yapılması gerektiği konusunda talepte bulunduklarını da dile getiren Ergün, bu ödemelerin adil bir artış sistemine endekslenmesi ve bankalarla yapılan pazarlık sürecinde emeklilerin de masada olması gerektiğine dikkat çekti.
Ayrıca emeklilerin “sendika hakkı”nın anayasal bir hak ve özgürlük olduğuna dikkat çeken TÜED, emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine ve toplu sözleşme hakkının tamamlanması gerektiğinin de masaya yatırılması gerektiğini vurguladı.
TÜED’IN TALEPLERİ NELER?
“EYT’lilerin hakları teslim edilmelidir”
2000 sonrası dönemde yürürlüğe giren 4447 sayılı kanunla getirilen, 08 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanları kapsayan kademeli yas koşulu aranmadan emeklilik hakkının tanınmasını savunan TÜED, bu kapsamda yasa takılarak emekli olanların kayıplarının da giderilmesi gerektiğini savunuyor.
“3600 ek gösterge tüm meslek gruplarını kapsamalıdır”
7417 sayılı kanunla düzenlenen 3600 ek göstergeden, 2 yıllık yükseköğrenim gören; eğitim, sağlık ve din hizmetlerinde çalışanlar yararlanmış, teknik hizmetler sınıfında olanlar dışarıda bırakılmıştı. TÜED, bu kapsamda ayrım yapılmaksızın, tüm meslek grupları kapsamına alınmasını talep ediyor.
“Emekliye kira desteği yapılmalı”
TÜED, aylık geliri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal asgari ücretin altında kalan emeklilerimize, kira desteği konusunda yardım yapılmasını talep ediyor. Kurucuları arasında yer aldığı, Türkiye Emekliler Platformu ile Yaslılık Platformunun kuruluş yıllarında dönem sözcülüklerini yürüten dernek, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nda ve Genel Kurulu’nda; emekli, dul ve yetimlerin temsil hakkına da sahip.