KırıkkaleManşet

‘Basın yöneten ile yönetilenler arasında bir köprüdür’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Çetin, yerel medyanın basın ile yönetilenler arasında bir köprü vazifesi gördüğünü dile getirdi.

GAZETECİLER HALKI BİLGİLENDİRİR
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı. Başkan Çetin, yerel medyanın Anadolu’nun sesi olduğunu belirterek, gazetecilerin halkı bilgilendirmek için fedakârca çalıştıklarını, Gazeteciliğin özveri istediğini söyledi.

YEREL GAZETELER TEK VÜCUT OLMALI
Başkan Çetin, Kırıkkale yerel basın kuruluşları bakımından şanslı bir Anadolu şehri olduğunu vurgulayarak, yerel gazetelerin ve radyoların fedakârca yayın yaparak ilimizin sesi ve kulağı olmaya gayret gösterdiklerini dile getirdi. Çetin, “Kırıkkale basını kendi alanında yaptığı yeniliklerle Kırıkkale’de yerel basın kültürünün halk ve kurumlar bazında gelişimine ve kabul görmesine büyük katkı sağlamıştır” dedi. İlimizde bulunan yerel gazetelerin bir araya gelerek tek vücut olması gerektiğini belirten Çetin, çevre illerde birleşmelerin olduğunu, ilimizde de bu birleşmenin gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

GAZETELER YARIŞ İÇİNDE
Yerel gazetelerin sürekli olarak daha iyi bir gazete yayınlamak için adeta yarış içinde olduklarını ifade eden Çetin, “Baskı sistemlerini geliştirerek daha çağdaş bir mahalli gazete sunmanın gayreti verilmektedir. Kırıkkale’miz yerel basın bakımından zengin bir o kadarda basına duyarlı bir okuyucu ve dinleyici kitlesine sahiptir. Mahalli gazeteler aynı zamanda ilimizin yazılı arşivi konumundadır. İlimizde 13 Mahalli gazete, 6 mahalli Radyo bulunmaktadır. Bu gazetelerin değişik departmanlarında yaklaşık 150- 200 kişinin istihdam edildiği bir gerçektir”

FEDAKARLIK İÇİNDE YAPILAN BİR MESLEK
Çetin, Kırıkkale basınının bir çok imkansızlıklara ve sıkıntılara rağmen bünyesinde sürekli olarak yenilikler ve yatırımlar yaparak, devletine ve milletine sevdalı, Atatürk ilkelerini yürekten benimsemiş, Cumhuriyetine kalpten bağlı, geçmişine saygılı Anadolu ruhunu koruyan yayın politikasını sürdürdüğünü ifade etti.  Gazetecilik mesleği günün 24 saatinin 18’inde devam eden ender meslek olduğunu vurgulayan Çetin, “12 saat haber merkezi, ardından 2-3 saat montaj ve baskı yaklaşık 3-4 saat dağıtım servisi olmak üzere fedakarlık içinde yapılan bir meslektir. Buna paralele olarak da giderleri artmaktadır”

ANADOLU BASINI KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜR
Çetin, bir kamu hizmeti olan ve toplumun bilgilendirilmesinde ve aydınlanmasında öncülük görevi üstlenen gazetecilik sektörünün Anadolu ayağını oluşturan Anadolu basını yaygın basın kuruluşlarının sürekli olarak gölgeleme girişimlerinden dolayı bir takım haklardan mahrum kaldığını dile getirdi. Yerel gazeteciliğin gelişmesi yaygın basın tarafından pek istenmediğini söyleyen Çetin, “Anadolu basını yöneten ile yöneticiler arasında bir köprü vazifesi görür” dedi.

YEREL MEDYA TOPLUMA YÖN VERİR
‘Günümüzde medyanın sadece gündemi yansıtıp onu temsil etmekle kalmayıp, aynı zamanda topluma yön verir’ diye sözlerine devam eden Çetin, “Politik, toplumsal ve gündelik hayata dair neredeyse tüm bilgilenmemizi medyadan aldığımız bu çağda, onun gücü ve işlevleri azımsanamaz. Medyanın yapısı ve işlevleri üzerine, tüm toplumsal mekanizmaların ve kurumların özellikle siyaset ve akademinin, büyük bir duyarlılıkla düşünmesi gerekmektedir. Dev bir sektör olarak karşımıza çıkan medya içersinde; elbette yerel basının çok önemli bir yeri vardır ve en önemli demokratik potansiyel odağıdır”

YEREL GAZETECİLİK NEDEN ÖNEMLİ
Yerel gazeteciliğin neden önemli olduğunu söyleyen Çetin, “Kitleye seslenebilme ve kitlelerin seslerini duyurabilmeleridir, diyebiliriz. Bu temel unsur bütünüyle yerel gazetecilikte bulunur. Popüler kültürün temelini oluşturan kurumda, yine yerel medyadır. Kitleye dönük gazetecilik anlayışının birebir yansıması olan yerel gazeteler, demokrasinin vazgeçilmez bir aracıdır. Aynı zamanda yerel medya, yaygın medyanın ayaklarıdır. Yerel medya demokrasinin atar damarıdır”

ÖZERK MEDYA
Demokrasinin köklü olarak yerleşmesinin tek yolu da, yerel medyanın güçlü olmasından geçtiğini ifade eden Çetin, “Bu bağlamda demokrasinin yaygınlaşması, yine yerel medyanın gücü oranında gerçekleşebilecektir. Bunun için belirli zamanlarda yerel ve ulusal medya ve diğer paydaşları, bir araya gelerek yeni gelişmeler ve değişimler hakkında zaman zaman bilgilenmek ihtiyacını hissetmektedir. Bunu da başarıyla mesleki eğitim seminerleri, çalıştaylar vb. aktiviteler düzenleyerek göstermektedir. Günümüzde medya üzerinde hissedilen siyasi, toplumsal ve ekonomik baskı ve dayatmaların ortadan kalkması, demokrasinin işlerlik kazanmasına da yardımcı olacak, Diğer bir deyişle arzulanan ‘Özerk Medya’ kavramı insanların beyinlerinde yer edecektir”

YEREL MEDYA HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL
“Bu ise toplumun her kesiminde medyaya karşı güveni arttıracak ve kendilerinin doğru bilgilendirildiği inancı oluşacaktır. Bunu gerçekleştirecek olan kişiler ise kuşkusuz yerel medya mensuplarıdır. Böyle bir gazetecilik anlayışı, gazetelerin seslendikleri kitlelerinde dünyayı, yaşadıkları çevreyi, bu çevredeki gelişim ve değişimleri kavrama, onları anlama potansiyellerini nitelikli olarak yükseltecektir. Yerel medya yatırımlara öncülük eder, halkın sesidir daima. Maalesef dünyada yerel medyaya çok önem verdiği halde ülkemizde yerel medyamız hak ettiği yerde değildir” dedi. Son olarak Başkan Çetin, bu vesile ile gecesini gündüzüne katarak fedakârca çalışan tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu