Henüz 2 ay önce Hilal Hastanesi kadrosuna dahil olan Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ünsal Avcıoğlu, başarılı operasyonlar zincirine bir yenisini ekledi. Her geçen gün hem kendi, hem de kurumsal olarak görevli olduğu hastanenin adını, yaptığı farklı operasyonlarla duyuran Op.Dr Ünsal Avcıoğlu,şimdiden Kırıkkale’ de konuşulur ve aranılır bir hekim haline geldi.
“KOLONOSKOPİDEN KORKMAYIN”
Kolon kanseri konusunda toplumu bilinçlendirmenin, erken tanının, dengeli beslenmenin, fiziksel aktivitenin ve korunma odaklı yaklaşımların altını çizen Op.Dr.Ünsal Avcıoğlu , kolon kanserinin özellikle erken tanı sayesinde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusunda bilgi vererek, kanserden korunmak için kolonoskopiye katlanılabilir dedi.
“ENDİŞE EDİLEN RAHATSIZLIKLAR YAŞANMIYOR”
Özel Kırıkkale Hilal Hastanesi operatörlerinden Ünsal Avcığolu , kolon kanserinin erken tanı ile önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlattı. Dr.Avcıoğlu, Kolon kanserinin ; bağırsak alışkanlığının değişmesi, tuvalet alışkanlığının değişmesi, gaitanın yumuşaması, kanamalı ve mukuslu (sümüklü) olması, karın ağrısı, halsizlik, kansızlık, kabızlık, ishal gibi belirtilerinin ; sıklıkla başka hastalıklarla karıştırıldığını belirtti. Hastaların doktora başvurmakta geç kaldığını vurgulayan Dr. Ünsal Avcıoğlu, “Farkındalık artışı, tedavi başarısını da beraberinde getiriyor. Belirtilerin ciddiye alınması, rutin kontrollerin ihmal edilmemesi ve gerekli yaşam tarzı değişiklikleri ile kolon kanseri riski yüzde 60 oranında azalıyor” dedi. En önemli tanı yöntemi olan kolonoskopinin artık çok daha kolay yapıldığını söyleyen Dr.Avcıoğlu, “Öncelikle dışkıda gizli kan bakılmasını tavsiye ediyoruz ama mutlaka risk taşıyan bir hasta ise kolonoskopi istiyoruz. Hastalar, çevrelerinden duydukları olumsuz yorumlar sebebi ile kolonoskopi tetkikinden korkuyor. Fakat biz, bu tetkiki çok hızlı, kolay ve uyutarak yapıyoruz. Hasta endişe ettiği rahatsızlıkların hiçbirini yaşamıyor. Kolon ve rektum kanserinin çoğunluğu poliplerlerden gelişir. 50 yaşın üstündeki hastaların yarısında polip olabiliyor. Kolonoskopi ile, hastalık polip aşamasında yakalanırsa polip alınıyor ve tamamen yok edilmiş oluyor” dedi.
“AMELİYAT SONRASI YAŞAM KALİTESİ GÖZ ÖNÜNE ALINIYOR”
Dr. Avcıoğlu, “Kalın bağırsaktaki tümörlerin tedavisinde ameliyat ilk seçenek, ancak hastalık sonradan fark edilse bile, halen uygulanan kemoterapi ve radyoterapinin de yüz güldürücü sonuçları vardır. Bu tedaviler, ameliyat olabilecek hastalar için ikincil tedavilerdir. Bağırsağın tümör ameliyatları tümörün yerleşim yerine göre çeşitlilik arz eder. Anüse çok yakın yerleşimli tümörlerin haricindeki tümörler için, hastanın anüsü korunarak, ameliyat sonrasındaki yaşam kalitesini yükseltecek şekilde, hastanemizdeki cerrahi olanaklarımızla bu ameliyatları başarılı bir şekilde yapıyoruz. Sağlığına kavuşmuş hastalarımız bunun canlı kanıtlarıdır. Anüse yakın yerleşimli tümörlerin ameliyatlarında da hastanın hayatının devamını kolostomi gibi yöntemlerle sağlayabiliyoruz.” diye konuştu.
“BELİRTİLER DİKKATE ALINMALIDIR”
Dr. Avcıoğlu şöyle devam etti; “Hastanemize karın ağrısı yakınmasıyla gelen ve bağırsağının delinip patlamasından kurtulan M.A. isimli hastamız yapılan ameliyatla hayata tutundu. Hastamızın, başarılı geçen ameliyatının ardından yapılan tetkiklerde, bir tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşabileceğini hep beraber memnuniyetle öğrendik. Hastamız daha önceki belirtileri daha ciddi bir şekilde dikkate alsa idi, hem ameliyat süreci, hem de sonraki tedavi süreci çok daha kısa ve basit olacaktı. Ameliyat gerekliliği olsun veya olmasın her durumda hastalarımıza tavsiyemiz;hastalığın polip aşamasında saptanmasıyla,tamamıyla tedavi edilebilir olduğunun bilincinde olmaları ve belirtileri dikkate almalarıdır.
“ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ETKİSİ YÜZDE 85”
Bunların dışında yaşam tarzının düzenlenmesi, dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunuyor. Kalori kısıtlamasına dikkat edilmesi ve bol egzersizin ihmal edilmemesi de büyük önem taşıyor. Obezite, diyabet ve metabolik sendrom, kolon kanseri ile bağlantılı hastalıklar olarak görülüyor. Kolon kanserinde çevresel faktörlerin etkisi yüzde 85 ‘leri buluyor”