Kırıkkale’de eğitimlerini ardından stajlarını tamamlayan 14 genç avukat yemin ederek ruhsatnamelerini törenle aldı. Düzenlenen törene katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Kırıkkale’den TBMM genel kurulunda görüşmeleri başlayacak olan Yargı Reformu paketiyle ilgili mesajlar verdi. Paketi görmeden eleştirenlere de göndermede bulunan Feyzioğlu “Anlamadan dinlemeden her şeye karşıyız. İyi bir şeye de evet de yahu” diye konuştu.
PAKETİ DESTEKLEMEMİZ LAZIM
Eğitimlerinin ardından Kırıkkale Barosunda stajlarını tamamlayan 14 yeni avukat ruhsatnamelerini alarak mesleklerine resmen adım attı. Törene Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, Kırıkkale Barosu Başkanı Erol Çakır, avukatlar ve genç avukatların aileleri katıldı. Baro başkanı Çakır’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen TBB Başkanı Feyzioğlu, TBMM genel kurulunda bu hafta görüşülmeye başlanacak Yargı Reformu paketiyle ilgili değerlendirmelerini Kırıkkale’den yaptı. Feyzioğlu “Ben Kırıkkale’den tüm Türkiye’ye mesaj vermek istedim. Bugün önemli bir yıl açılıyor. Çünkü bugün uzun yıllardır beklediğimiz, artık mesleğimizin tahammül edilebilir boyutlarını aşmış sorunlarının önemli bir kısmını çözmeye aday bir paket meclis genel kuruluna geliyor. Vatandaşlarımızın da adaletten beklentilerinin önemli bir kısmının çözümünü içeren bir paket meclise geliyor. Dolayısıyla desteklenmesi lazım” ifadesini kullandı.
İYİ NİYETLİ OLALIM YETER
TBB olarak herhangi bir siyasi partinin hazırladığı belgeyi desteklemediklerine vurgu yapan Feyzioğlu “Biz hep birlikte hazırladığımız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ortak aklını ortaya koyduğu bir belgeyi destekliyoruz. O belgenin ilk paketi bugün meclise geliyor. O paketin içerisinde belki mucizeler yok ama hayatta zaten mucizeler yok. Hayat sürekli bir mücadeleye sahne oluyor. Yeter ki iyi niyetli olalım, yeter ki katı ideolojilerle değil, sosyal hayatın ihtiyaçlarıyla hareket edelim. Yeter ki bu milletin, bu mesleğin taleplerini öne alarak onları önceleyerek aklımızın arkasında başka kaygılar olmaksızın davranabilelim. Bizim bulunduğumuz mevkiler bunu gerektirir. Türkiye barolar birliği hiçbir siyasi partinin ne karşısında, ne de arkasında oldu”.
TÜRKİYE’DE İLK YAŞANDI
“Bu çerçevede hazırlanan yeni yargı paketi ne bir mucize, ne de birilerinin küçültmek için uğraştığı değersiz bir belge. Her şeyden önce yapılış itibariyle çok değerlidir. Esasından çok daha önem verdiğimiz husus usulüdür. Bu usul biz sorunları ve çözümleri böyle tespit ettik haydi altına imza atın şeklinde olmamıştır. Hep ortak akıl, ortak akıl deriz ya, en azından benim görev yaptığım 25 yıllık sürede Türkiye’de ilk kez bir Adalet Bakanı “Buyurun gelin sorunları da, çözüm yollarını da birlikte tespit edelim, ondan sonra da bunu hayata geçirelim” demiştir. Neticede bizim alkışladığımız desteklediğimiz bu davranıştır. Yoksa Türkiye Barolar birliği her hangi bir siyasi partinin destekçiliğini yapmamaktadır. Marifet iltifata tabidir, doğru yapıldıysa buna hep birlikte doğru diyeceğiz. Bunu hep birlikte yaptık. Bunun dışında bilip bilmeden, okumadan, anlamadan, hatta hukukçu bile olmadan trajikomik bir şekilde açıklamalar yapılmaktadır. Örneğin getirilen bir seri yargılama usulü var dır ki, azıcık geçmişi bilen bunu eski kanunumuzdaki sulh ceza hakimliği kararnamesinin 21. Yüzyılın ihtiyaçları dikkate alınarak yeniden düzenlenerek ve güzel bir şekilde tekrar toplumun hizmetine sunulduğunu anlar.
OLUMLU ADIMLAR DESTEKLENMELİ
“Anlamadan dinlemeden her şeye karşıyız. İyi bir şeye de evet de yahu. Eksiği varmıdır? Vardır? Yanlışı varmıdır oturur düzeltiriz. Elbette Türkiye’de Hakimler Savcılar Kurulunun yapısını oturup konuşmamız lazım. Ama bugün Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun yapısını değiştirseniz, 2,5 yıllık tecrübesiz hakim sorununu çözebilecekmisiniz? Peki 2,5 yıllık tecrübesiz hakim sorununu kanun maddesiyle çözebilecekmisiniz? Kanun maddesine ek bir madde koysak her halde 10 yıl kıdem verdik desek hakimler kıdem verecek mi? Bunun çözümü başkadır, meslek içi eğitimdir, hakim yardımcılığı, savcı yardımcılığıdır. Dolayısıyla olumlu yönde atılan adımları desteklemek gerekir”.
HUKUK ALANINDA MESLEKLERE GİRİŞ SINAVI ÖTELENEMEZ
“Bugün Kırıkkale’den tüm Türkiye’ye umut mesajı vermek istiyorum. Gençler umudunuzu asla kaybetmeyin. Bugün yüce meclisimiz açılıyor, yüce meclisimizin önünde yargı reformu paketi vardır. Bu paketin bir numaralı maddesi de sınavdır. Meclisimizden bir istirhamım var, o da mevcut tüm öğrencileri de kapsar şekilde bu sınavın geçmesi lazımdır. Diplomalar ve avukat ruhsatnamelerinin duvar süsü olmasını istemiyorsanız, lütfen bu kanuna ek bir madde koyup ta bunu 4 sene sonrasına ertelemeyin. 80 bin gencecik öğrencimizin en iyi şekilde yetişip, en iyi şekilde mesleğe hazırlanmasını sağlayacak olan hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavı getirilmelidir. Şu halde hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavını 4 yıl ötelemeye bizim lüksümüz yoktur” .
UMUDUNUZU VE İSMİNİZİ KAYBETMEYİN
Feyzioğlu “Genç meslektaşlarımdan bir şey istirham ediyorum. İlk istediğim şu. Size umutsuzluk verenleri yanınızdan uzaklaştırın. Bazen kıdem almışlar çok şeyi denedik olmadı diyerek kendi hayatlarındaki başarısızlıkları size umutsuzluk olarak nakletmeye meyilli olabilirler. Halbuki siz Türkiye’nin, geleceğin umudusunuz. Türkiye’nin umudu olan siz değerli gençlerin umutsuzluğa sevk edilmesi en büyük üzüntüm olur. Umut olmazsa hiçbir şeyi başaramayız. İnsan umutla yaşar. Siz umutlu olacaksınız ki Türkiye’ye umut aşılayacaksınız. Son söyleyeceğim de şu. Bu meslek size günü gelecek para, makam, mevki, şöhret kazandıracak ama sizden istirhamım şu. Aynada yüzünüze baktığınızda sizin yansımanız vicdanınızdır. Yüzünüze bakmaktan asla yüzünüzün kızarmayacağı şekilde bu mesleği icra edin. Yani meslek kurallarına saygı duyarak mesleğinizi icra edin. Çünkü anne ve babalarınızdan aldığınız en değerli miras isminizdir. O ismi size tertemiz verdiler. Siz de evlatlarınıza öyle vermelisiniz. Yolunuz açık olsun” dedi.