Kırıkkale Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Erasmus+ projesi kapsamında 4 öğretmen 21 öğrenci ile Letonya’ya proje ziyaretinde bulundu. Suça tutunma hayata tutun projesi kapsamında gerçekleşen hareketlilikte öğrenciler iki ülke arasındaki uygulamaları karşılaştırma imkanı buldu.
DAHA İNSANCIL VE TOLERANSLI
Kırıkkale Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Erasmus+ projesi kapsamında 4 öğretmen 21 öğrenci ile Letonya’ya gitti. Proje ekibi ilk gün Letonya’nın başkenti RİGA’nın tarihi ve turistik yerlerini, daha sonra proje merkezi olan Daugavplis şehrini geldi. Öğrenciler burada Letonya’nın hukuk sistemi hakkında bilgi almaya ve ülkemizle karşılaştırma yapmaya çalıştı. Projenin çekirdeğini oluşturan ‘Denetimli Serbestlik’ üzerine yoğunlaşıldı. Kırıkkale heyeti proje ortağı ile birlikte hareket ederek Daugavplis Adliyesi, Belediye polisi, Sosyal hizmetleri, Hukuk Bürosu, Gençlik meclisini, sınır polisi(Beyaz Rusya sınırı) ve Aile mahkemesini ziyaret ederek bilgiler aldı. Heyet “Yine hukuk bürosu koordinesinde avukatlar aracılığıyla Letonya hukuk sistemi hakkında önemli bilgilere ulaştık. Sonuç olarak ülkemizle kıyasladığımızda bizim hukuk kuralları ile genelinde aynı olduğunu, ancak uygulamada daha insancıl ve toleranslı oldukları kanaatine vardık” ifadesini kullandı.
TOPLUMA KAZANDIRILMASI
Yapılan değerlendirmede “Letonya hukuk sisteminde suçtan önce önleyici tedbirlerin alınması dikkat çekici suç işlendikten sonra suçun kaynağının tespit edilmesi ve yok edilmeye çalışılması. Ayrıca kişinin işlediği suçtan dolayı bir ömür boyu cezalandırılmayıp, topluma kazandırılması, toplumla barışık hak getirilmesi çalışılması ve bunun için defalarca uyarılıp, ısrarla kazanılmaya çalışılması önemli idi. Ayrıca suç işleyenle mağdur olan kişilerin istemesi halinde görüştürülerek uzlaşmaya çalışılması ileride oluşabilecek daha büyük olumsuzlukların önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Öğrenciler ve öğretmenler proje çalışmalarından arta kalan zamanda Daugavplis şehrinin kalesi başta olmak üzere tarihi yerlerini gezme fırsatı buldu. Hafta sonu tatilini ise Litvanya’nın başkenti Vilnius şehrini ve Trakai Gölü kalesini gezerek değerlendirmişlerdir” ifadesine yer verildi. Staj çalışmalarını tamamlayan 25 kişilik ekip daha sonra ülkeye dönüş yaptı.
ALMANYA ZİYARETİ
Staj çalışmalarının ikinci ayağı Almanya’nın Witten şehrinde beş (5) öğrenci 2 öğretmen gözetiminde gerçekleştirildi. Staj grubu iki hafta Almanya Hukuk sistemi hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Bu kapsamda Witten şehrinde bulunan proje ortağı Ümit Akça rehberliğinde Hukuk bürosunda stajlarını yaptılar. Ayrıca Köln Hukuk Fakültesi ve Adliyesi ziyaret edilerek, yetkililerden bilgi alışverişinde bulunuldu. Öğrenciler staj çalışmalarından arta kalan zamanlarında Almanya’nın Dortmund, Düsseldorf, Bochum gibi şehirlerini gezme ve tanıma fırsatı bulmuşlardır. Almanya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini hakkında bilgi sahibi oldu. Her iki ülkede toplam Altı (6) öğretmen ve yirmi altı (26) öğrenci staj çalışmasını başarıyla tamamladı. Yurt dışı stajı öğrenciler üzerinde olumlu etki bırakırken, Öğrenciler ve aileleri okul yönetimi ve öğretmenlerine bu yararlı çalışmadın dolayı teşekkür etti.