Valilik himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kırıkkale 1. Ulusal Kitap Fuarı’nda binlerce kitap ve birçok ünlü yazar Kırıkkale halkıyla buluştu.
KIRIKKALE’NİN ULUSAL KİTAP FUARI AÇILDI
Sosyal medyada ilk olarak “#Kırıkkaleyeçokyakışacak” hastagıyla duyurulan Kırıkkale 1. Ulusal Kitap Fuarı, Cumhuriyet Meydanı yanındaki alana kurulan alanda 80 yayınevi ve 80 yazarın katılımıyla açıldı. Halk oyunları gösteriyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Halit Karakoç, Kırıkkale’nin kitaba olan ilgisinin oldukça iyi bir seviyede olduğunu belirterek, “Geldiğimiz andan itibaren kültürel anlamda çalışmalara önem veriyoruz. Kırıkkale Halk Kütüphanesini 24 saat hizmete açmak oldu ve karşılığını da fazlasıyla aldım. Şuan 274 bin okuyucu sayımız var. Haftanın 2 günü etkinlik yapıyoruz ve etkinliğimize 17 bin katılım oluyor. Bu rakamlarla da Türkiye genelinde 13. sıraya yükseldik. Etkinlik sıralamasında ise birinci sıradayız. Bunlar bize gurur veriyor.”dedi.
AB ÜLKELERİ İÇERİSİNDE 9’UNCU SIRADAYIZ
Türkiye’nin kitap okuma süresi anlamında Almanya ile lafa kafaya yarıştığını ifade eden Kütüphaneler Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş, “Yayınlanan bir istatistik bilgiye göre Türklerin kitap okuma süresi 7 dakika. Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde 9’uncu sıradayız. Fransa, Belçika, Romanya gibi Ab ülkelerine nazaran daha iyi durumdayız. Bu süre Almanya’da ise 7,5 dakika. Hemen hemen Almanya ile kafa kafayayız. Kitap okum alışkanlığını günlük hayatımızın içerisindeki aktivitelerde önceliği açısından yüzde 10.2 ile yine AB ülkeleri içerisinde ilk 10’un içerisindeyiz. Bunlar bizim değil AB’nin yayımladığı istatistik veriler.”dedi.
11,5 MİLYON KİTAP ÖDÜNÇ VERİLDİ
2018 yılında 11,5 milyon kitap ödünç verildiğine dikkat çeken Odabaş, “Bizim 1168 kütüphanemiz var. 2018 yılı içerisinde yaklaşık 11,5 milyon kitap ödünç vermişiz. Okuma anlamında bahsedildiği gibi kötü değiliz. Dünya ülkeleri içerisinde de değiliz. Rakamsal olarak yayıncılık dünyasının sektörel büyüklüğü açısından dünyada 17’nci sıradayız. Türkiye’de yayınlanan kitaplar açısından yaklaşık 1 yılda yayınlanan kitap çeşidi 70 bin çeşit. Dünyada ilk 10 içerisindeyiz. Bandrol verilen kitap sayısında dünyada yine ilk 10 içerisindeyiz. Kötü değiliz ama daha iyi olmak durumundayız. 3’üncü dünya ülkesi gibi gösterilmeye çalışılan algı oyunlarına gelmeyelim. Bu kitap fuarları bunun bir göstergesi. Kırıkkale’de bir çok insanımız buraya bedava ekmek arası için gelmiyor, kitap için geliyor.”diye konuştu.
OKUNAN HER KİTAP TEK BİR KİTABIN ANLAŞILABİLMESİ İÇİN
‘Okunan her kitap tek bir kitabın anlaşılabilmesi içindir’ diyen Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, “Özellikle insanların birbirleriyle ve çevresiyle iletişim kurması anlamında, okumak önemli bir husus. Okumak deyince sadece belirtilen yazarları okumanın dışında kendimizi ve çevremizi de okumak önemli bir husus. Ama hepsinin özündeki husus, okuduğumuzun hangi amaca hizmet ettiğini anlayabilmektir. Bir zamanlar bir kitap kampanyamız vardı. ‘Bütün kitapların okunması tek bir kitabın anlaşılabilmesi içindir’ diye bir slogan benimsemişlerdi. Tek bir kitabın anlaşılmaya çalışıldığı da yadsınamaz bir gerçektir.”dedi.
KİTAPLAR İNSANLARIN HAYATINI ŞEKİLLENDİRİYOR
Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ise kitapların hayatları şekillendirdiğini belirterek: “Kitap deyince, bilgiyle doğru orantılı. Bilgiye ulaşabileceğimiz yegane kaynaklar kitaplar. Kitaplar insanların hayatını şekillendiren önemli bir unsurdur. Pek çok insan okumuş olduğu kitapla yol bulmuştur. Hayatı şekillenmiştir. Yakın çevremizde aslında pek çok kitap kurdu olan insan var. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Türkiye yada Kırıkkale kitap noktasında zayıf bir noktada değil. Çok şükür etrafımızda muhabbet ettiğimiz insanlarla okudukları kitaplar üzerine sohbet edebiliyoruz. Tabi bu yeterli değil. Çok daha iyi bir noktaya gelmeliyiz. İnanıyorum ki özellikle genç kardeşlerim hayatlarının şekillenmesinde önemli rol oynayacak muhakkak ki bir kitap vardır. Onu aramak durumundasınız. Okuyun özgür ve hür düşünceli olun. Hiçbir şeyden korkmayın. İnşallah yolunuz açık olacaktır.”şeklinde ifadelerde bulundu.
KIRIKKALE’NİN BÜTÜN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ
Kırıkkale’nin ve halkının en güzel hizmetlerle buluşmaya devam edeceğini ifade eden Vali Yunus Sezer: “Güzel işlerin arkasında çok güzel bir ekip oluyor. Biz belli projeleri başlatıyoruz ama niyetimiz Kırıkkale’ye hizmet etmek. Kırıkkale’nin güzel insanlarını güzel hizmetlerle buluşturmak. Allah niyetimizi bozmasın. Niyet güzel olunca akıbeti de güzel oluyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Kırıkkale’nin bütün çehresini değiştireceğiz inşallah. Kültür, sanayi ve turizm açısından ve her anlamda Kırıkkale’nin çehresi değişecek. Ben buna canı gönülden inandım sizde inanın. Bir çok yazarımız kitap fuarı için ilimize teşrif ettiler. İnşallah güzel duygularla buradan ayrılacaklar. Ben basınımıza da teşekkür ediyorum. Fuarın tanıtımı noktasında gönüllü olarak gönülden gönüle taşıdılar. Kitap fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”dedi.
KİTAP FUARI 14 NİSAN’A KADAR SÜRECEK
Protokol konuşmalarının ardından kitap fuarının açılışı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı yanındaki alana kurulan Kitap Fuarı 80 yayınevi ve 80 yazarın katılımıyla 14 Nisan’a kadar devam edecek. Girişin ücretsiz olduğu Kırıkkale Kitap Fuarı 10.00-21.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.
SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNLERİ
Kitap Fuarı’nda binlerce kitap ve bir çok ünlü yazar Kırıkkale halkıyla buluşacak olup ayrıca söyleşiler ve imza günleri düzenlenecek. Kırıkkale Kitap Fuarı’nda Rasim Özdenören, Yusuf Samet Çakır, Tolga Akpınar, Mete Yarar, Gülseren Akdaş, Bihin Edige, Bahadır Yenişehirlioğlu, Sinan Yağmur, Nurullah Genç, Sevil Atasoy, Bilal Sami Gökdemir, Sinan Akyüz gibi bir çok yazar ve şair söyleşi ve imza günlerine katılacak.
HER YAŞTAN HER KESİME HİTAP EDİYOR
Çocuklar için animasyonlar, tiyatro oyunları, palyaço gösterileri, atölye çalışmaları ve illüzyon gösterilerinin de yer alacağı Kırıkkale Kitap Fuarı her yaştan her kesime hitap edecek.