Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş üreticileri erik koşnili zararlısına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
HAZİRAN BAŞINDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Kırbaş yazılı açıklamasında üreticilere şu bilgileri verdi; “Başta erik ve kayısıda zarar yapan Erik Koşnili Mücadele zamanı için zararlının biyolojisinin takip edilmesi çok önem arz etmektedir. Bu zararlının biyolojisi ve mücadele şekli aşağıda anlatılmıştır. Tanımı ve Yaşayışı: Ergin dişi yarım küre şeklinde, bombelidir. Renk koyu kahverengi veya parlak koyu esmerdir. Kışı ikinci dönem nimf halinde geçirir. Mart sonunda havaların ısınmasıyla birlikte gelişmeye başlayan nimfler, nisan sonunda ergin olur. Mayıs ayından itibaren yumurtalar görülmeye başlar. Bir dişi kabuğunun altında 2000-3000 yumurta bulunabilir. İlimizde ilk hareketli nimfler Mayıs sonu veya Haziran başlarında görülebilir.
KALİTEYİ BOZUYOR
Zarar Şekli: Erik koşnili, gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturur. Ergin ve nimflerin beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatarak ve tatlımsı madde salgılamak suretiyle iki şekilde zarar yapar. Salgıladığı tatlımsı madde sürgün, yaprak ve meyvelere bulaştığından yaprakların solunumunu engelleyip meyvelerin üzerinde mantar geliştirerek meyve kalitesini bozmaktadır.
MÜDÜRLÜKLERE MÜRACAAT EDİN
Zararlı Olduğu Bitkiler: Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunur. En çok eriklerde görüldüğü gibi kayısı ağaçlarında yoğun olarak görülmektedir. Erik ve Kayısı bahçelerinde Erik Koşnili zararlısı görülen çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek teknik tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir”