Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla başlatılan imar barışı Kırıkkale’de büyük ilgiyle karşılandı.
Başvuru süresi 15 Haziran’a kadar uzatılan imar barışı kapsamında başvuru yapan 18 bin 500 kişiden 9 bin 43’ü yapı kayıt belgesi alırken ödenen toplam meblağ 18 milyon 325 bin 155,40 liraya ulaştı.
9 BİN 43’Ü YAPI KAYIT BELGESİ ALDI
Kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilenen 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılanması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un yayımlanmasıyla birlikte bugüne kadar Kırıkkale’de toplam 18 bin 500 yapı sahibi başvuru yaptı. Müracaatını yapan 9 bin 43 kişinin yapı kayıt belgesi aldığını ve ödenen miktarın 18 milyon 325 bin 155,40 liraya ulaştığını açıklayan Kırıkkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Atar, “Çevre İmar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi başvurusu 15 Haziran 2019 tarihinde sona erecektir. Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek yapılar için alınan Yapı Kayıt Belgeleri iptal edilerek belge sahipleri hakkında yasal işlem başlatılmaktadır. Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları açısından imar barışı müracaatı hakkında teknik destek ve doğru bilgilerin Müdürlüğümüzde kurulan İmar Barış Masasından alınabilir” ifadesini kullandı.
İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da iş yerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor. İmar affı için Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara da müracaat edilebiliyor. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.
İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
E-devlet şifresi. Geçerli bir cep telefonu numarası. Geçerli bir e-posta adresi. Beyan edilecek yapının adresi. Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri. Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2). Yapıdaki konut ve işyeri sayısı. Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2). Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek). İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi. Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)