Vali Yunus Sezer, sanayici ve esnafın teşvik ve desteklerden en iyi şekilde faydalanması için onlara rehberlik edecek bir mekanizmanın oluşturulması için düğmeye bastı.
TEŞVİKLERDEN CİDDİ ANLAMDAN YARARLANAMIYORUZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İŞKUR, SGK, KOSGEB destekleri bilgilendirme toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda Vali Yunus Sever Başkanlığında işgücü piyasasının temel çatı aktörlerinden odalar, birlikler, borsalar, meslek kuruluşları ve işverenlerin katılımı ile gerçekleştirildi. Sanayicilerin sorunları ve sanayi işbirliği projelerinin de masaya yatırıldığı toplantı da Ticaret Odası Başkanı Ahmet Varlı, şehir olarak teşvik ve desteklerden ciddi anlamdan faydalanılamadığını söyledi. Teşviklerin sanayicilere ciddi anlamda rahatlık getirmediğini belirten Varlı, “Devletimizin sunmuş olduğu teşviklerimizi odamızın toplantılarında tanıtmıştık. Maalesef bu teşviklerden şehir olarak ve sanayiciler olarak çok ciddi anlamdan faydalandığımızı söyleyemem. Bunun sebeplerinden bir tanesi, bu teşviklerin sayısal anlamda daha çok işçi çalıştıran firmalarda rantabl olması. Bundan dolayı 1 ila 5 arasında işçi çalıştıran firmalarda çok ciddi anlamda maddi anlamda bir rahatlık getirmediğinden dolayı sanayicilerimiz bu anlamda bu konuya biraz soğuk davranıyorlar. Bundan dolayı bu teşviklerden ciddi anlamdan yararlandığımızı söyleyemem. İnşallah yapacağımız toplantılarla yine teşvikleri anlatacağız. Sanayicilerimizin teşviklerden yararlanma noktasında olmasını diliyorum.”
İNSANLARA AÇILAN İŞ KAPISI TOPLUMDA ZİNCİRLEME ETKİ YAPIYOR
İş ve üretim olanaklarının toplumdaki tüm unsurlarla zincirleme bir bağlantı içinde olduğunu ifade eden Vali Yunus Sezer, “Bizim burada her konuda bir çalışma planımız olacak. Asayişten milli eğitime kadar, göçten diğer her alana kadar bizim çalışma planımız var. Bunu oluşturuyoruz. İşte Kırıkkale’de turizm konusunda neler yapabiliriz? Asayiş sorunlarını halledebilmek için neler yapabiliriz? Bunlar bizim çok yönlü çalışma alanlarımız ama bunların en önemlisi açıkçası sizin alanınız. Çünkü sizin alanınız toplumun her kesimini ilgilendiriyor. Bir insana ekmek vermek kadar, Allah’ın vermiş olduğu rızka aracılık etmek kadar güzel bir şey olamaz. Yaptığınız işin kıymeti ölçülemez. Siz insanlara bir kapı açarsanız o zincirleme olarak çarpan etkisiyle her sektörü etkiler. Asayişinden uyuşturucusuna kadar her alanı etkiliyor. Boşanmaları ve toplumsal olayları etkiliyor. İnsanlara iş kapısı açmamız lazım. İnsanların sabah çıktığı zaman gidecek bir yer bulmaları lazım. O açıdan yapmış olduğunuz iş gerçekten çok değerli, çok kıymetli bir iş. Sizin yapmış olduğunuz işte tıkanmış olduğunuz konularda ne kadar faydalı olabilirsek bizim açımızdan en fazla mutlu olacağımız husustur. Tüm samimi dileklerinizi, makul ve mantıklı tüm isteklerinizi alt alta sıralayalım ve önümüzü bir görelim diyorum. Bazen küçük dokunuşlarla büyük problemleri halledebiliyoruz. Bunu en azından halletme imkanı bulabiliriz.”dedi.
ÖNEMLİ BİR REHBER MEKANİZMA OLUŞTURULUYOR
Sanayici ve esnafların destek ve teşviklerden en iyi şekilde faydalanmaları için önemli bir mekanizmanın oluşturulduğunu da belirten Vali Sezer, “Valilikte ajanstaki arkadaşlara 1 aylık bir çalışma yaptırıyorum. Başkanla birlikte Ahiler toplantısına katıldık. Oradaki toplantıya 5 il yöneticileri ve sanayicileri de katıldı. Orada aslında Ahiler Ajansı’nın yapmış olduğu sanayicilerin sorunlarıyla ilgili bir çalışması var. Bu güzel bir çalışma. Ama orada şunu gördüm ben. Bir kafa karışıklığı var. Böyle bütün bakanlıklar kurumlar bir şeyler vermeye çalışıyor, destek vermeye çalışıyor ama bilmiyorum sanayicinin esnafın bunlardan haberi var mı? Yani bir taraf ‘bizim elimizde her kesimi destekleyecek bir mekanizma var’ diyor, diğer tarafta ‘biz buna ulaşamıyoruz’ diyor. Burada biz sıkıntı var, bir kopukluk var. Biz burada Kırıkkale’de şunu yapmaya çalışacağız. Yani bütün sanayicilerimizin ve esnaflarımızın en azından elinde bir künyesi olacak. Firmaların ihtiyaçları neler? Bakanlıklar neleri karşılayabilir? Bu firmalara biz nasıl yardımcı olabiliriz? Bunları birleştirebilecek bir mekanizma oluşturuyoruz şuanda. Bizim valilikteki oluşturacağımız ekip şunu sağlayacak; ‘A firması senin bizden şöyle taleplerin var, size şu şekilde yardımcı olabiliriz, şu şekilde destek alabilirsiniz, siz şu teşviki kullanabilirsiniz’ şeklinde rehberlik edecek. Sizlere bu ara bağlantıyı sağlayacak bir mekanizma kuracağız. Şuan bunun çalışmalarını başlattık.”diye konuştu.
YÖNLENDİRECEK BİR MEKANİZMAYA İHTİYAÇ VAR
Sanayicinin öncesinde yönlendirebilecek mekanizmalara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Vali Sezer, “Biz Ahiler Ajansı’ndan yada diğer kurumlardan para istemiyoruz. 5 tane ile verdikleri para 20 milyon civarında. Aslında 20 milyon hiçbir şey. Bunun için biz valiler, ticaret odaları bir araya geliyoruz. Dağıttığımız paraya bakarsanız hiçbir anlamı yok. Bizim bu teşvik mekanizmalarını etkin kullanabilecek ve aradaki yönlendirmeyi iyi sağlayacak bir mekanizmaya ihyacımız var. Bu hangi kanaldan nasıl faydalanabiliriz, bunu sağlayabilecek bir mekanizmaya ihtiyacımız var.”ifadelerinde bulundu.
KURUMLAR SUNUMLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Vali Yunus Sezer’in konuşmalarının ardından İŞKUR İl Müdürü Yasin Tekin ‘İŞKUR kurs ve programları’, SGK İl Müdürlüğü Daire Başkanı Hanife Argüç ‘SGK Teşvikleri’, KOSGEB İl Müdürü Köksal Özen ‘KOSGEB Teşvikleri’, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Uzmanı Mehmet Ekinci ‘Sanayicilerin Sorunları ve Sanayi İşbirliği Projeleri’ konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirdiler. Bilgilendirme toplantısı sunumlarından ardından soru cevap bölümüyle sona erdi.