Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde geçen yıl başlatılan “Sıfır Atık” projesi Kapsamında Kırıkkale’de ‘Sıfır Atık geleceğe değer kattık’ konulu seminer düzenlendi.
KIRIKKALE’DE SIFIR ATIK ÇALIŞMALARI
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla başlatılan sıfır atık çalışması kapsamında Kırıkkale’de Sıfır Atık geleceğe değer kattık semineri düzenlendi. İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Atar “Sıfır atık çalışması 2023 yılına kadar da tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesi planlanmaktadır. İlimizde Sıfır Atık Projesi çalışmaları ilk olarak 27 Mart 2018 tarihinde başta kurum amirlerinin bilgilendirilmesiyle başlatılmış, odak noktası olarak adlandırılan 332 kurum temsilcilerine eğitimler verilmiştir. Pilot uygulama olarak Valilik ve Kırıkkale Belediyesi Hizmet Binasına atık kumbaraları dağıtılarak atıklar; cam, plastik, kağıt, metal, atık pil olarak ayrı ayrı toplanmaya başlanmış, toplanan atıklar kurulan Geçici Depolama alanlarında biriktirilerek geri dönüşüm tesislerine gönderilmiş ve ülke ekonomisine kazandırılmıştır. Valilik Hizmet Binası bünyesinde kurulan Atık Geçici Depolama Alanında Temmuz ayından itibaren 4.071 kg atık toplanarak Geri Dönüşüm Tesisine gönderilmiştir. Ayrıca Kasım ayı itibarıyla kamu kurumlarımıza 415 takım iç mekan kutusunun dağıtımı yapılarak Sıfır Atık uygulamasına geçmeleri sağlanmıştır” diye konuştu.
GERİ KAZANIM TESİSİ SAYISI ARTTI
Çevre Şehircilik Genel Müdürlüğü Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, Çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir anlayışla ele alarak sürdürülebilir çevre ve kalkınma anlayışla birçok alanda 2023 yılı ulusal hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’deki 2 binden fazla geri kazanım tesisiyle atıkları ekonomiye geri kazandırıp çevreyi ve doğal kaynakları koruduklarını ifade eden Kuran “Diğer yandan sanayi atıklarının geri kazanımı ve hammadde olarak kullanılmasıyla atık bertaraf maliyetleri azaltılmakta, düzenli depolamaya gönderilen atık miktarı düşürülmektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren 55 çimento fabrikasının 35’inde Bakanlığımızdan alınan lisanslar kapsamında 2004 yılından bu yana atıklar enerji geri kazanımı amacıyla kullanılmaktadır. Bu çerçevede yaklaşık 600 bin ton atık, bu tesislerde kullanılmıştır. Tehlikeli atık geri kazanım tesisi sayısı da 2003 yılında 18 iken 468’e ulaşmıştır “ifadesini kullandı.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
1 Ocak’tan itibaren ülkemizde tüm satış noktalarında plastik poşetlerin ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapıldığına dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Kuran “Uygulama gereksiz plastik poşet tüketimini ciddi oranda azaltacak, tüketicilerin alışveriş yaparken yanlarında getirebilecekleri tekrar kullanımlık poşet, çanta, tekerlekli alışveriş arabaları kullanımını teşvik edecek. Sıfır Atık projesinin sadece ekonomik boyutunun da çok büyük olduğunu ifade eden Dökmeci, “Bu noktada projenin ülkemizde tam anlamıyla uygulanmasıyla yılda 32,5 milyar lira ekonomiye katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca toplanan atıkların işlenmesi, geri kazanılması sonucu sanayimizde ve hizmet alanlarında gerçekleşecek yatırımlarla ciddi anlamda istihdam oluşması ve 2023 yılına kadar bu alanda 100 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor” dedi. Seminer öncesinde bilgilendirmeler yapılırken, seminerde kısa filmlerle konuya dikkat çekildi.