Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şubesi Müdürlüğü tarafından Kırıkkale’de sürücüleri emniyet kemeri konusunda uyardı.
KIRIKKALE’DE SÜRÜCÜLER EMNİYET KEMERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
Kırıkkale’de sürücülerin şehir içinde yüzde 17, şehirlerarasında ise yüzde 55-60 civarında emniyet kemerini kullandıklarını tespit ettiklerini söyleyen Kırıkkale Bölge Trafik Şube Müdürü Hacı Ömer Aktürk, “Araç hareket ettiği andan itibaren mutlaka emniyet kemeri takmamız gerekiyor”
BİLGİLENDİRME YAPILDI
Alparslan Türkeş Bulvarı Samsun Yolu üzerinde yapılan uygulamada Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri sürücüleri emniyet kemeri konusunda uyarılarda bulundu. Yapılan uygulamada, sürücülerle yüz yüze iletişim kurularak hız yapmamaları, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmaları, cep telefonlarıyla görüşme yapmamaları, şerit kullanma ve yakın takip kurallarına riayet etmeleri hususlarında bilgilendirme yapıldı. Gönüllü trafik elçisi öğrencilerinde katıldığı uygulamada sürücülere bilgilendirme broşürleri, çocuk yolculara kırmızı düdük dağıtılarak emniyet kemeri konusunda farkındalık oluşturma çalışmaları yapıldı. Bilgilendirme uygulamasının hafta boyunca devam edeceği, önümüzdeki haftadan itibaren cezai işlem uygulanmaya başlanacağı öğrenildi.
KIRIKKALE’DE SÜRÜCÜLERİN ŞEHİR İÇİNDE YÜZDE 17’Sİ KEMER TAKIYOR
Kırıkkale’nin emniyet kemeri kullanma konusunda Türkiye ortalamasının altında bulunduğuna dikkat çeken Kırıkkale Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Hacı Ömer Aktürk “Kırıkkale Emniyet kemeri kullanma konusunda Türkiye ortalamasının da altında. Yapmış olduğumuz çalışmalar da araç sürücülerini ve araçta bulunan yolcuların şehir içerisinde yüzde 17’sinin, şehirler arası yollarda ise yüzde 55 ila 60 civarında emniyet kemeri kullandıklarını tespit ettik. Emniyet kemeri kazaları engelleyen değil, kaza esnasında can kaybını ve yaralanmaları engelleyen bir unsur. Emniyet kemeri takılı olmadan aracın ani durmasında araç içerisinde bulunan vatandaşların sağa sola bilinçsizce savrulmalarını engelleyen bir unsur. Halkımız arasında şöyle bir yanlış kanaat var. Düşük hızlarda veya şehir içerisinde emniyet kemeri takmaya gerek yok diye. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Bu inanışların ve bilgilerin yanlış olduğu yapılan çalışmalar neticesinde bilimsel olarak kanıtlanmıştır” diye konuştu.
EMNİYET KEMERİNİN YARARLARI
Müdür Aktürk “Emniyet kemerlerinin yararları, kaza kategorilerinin hepsinde görülmektedir. Fakat ölüm ve ağır yaralanmanın en çok meydana geldiği çarpma/çarpışma kazalarındaki yararları daha dikkat çekicidir. Çarpma sonucu savrulan bir eşya da olsa insan bedeni de olsa eninde sonunda bir engelle durdurulur. Eğer emniyet kemeri takılı değilse direksiyon, kontrol paneli ya da ön cam tarafından durdurulana kadar araç içindeki eşyalar ve araçta bulunan kişilerin bedenleri aynı hızdaki hareketlerine devam edeceklerdir. Oysa doğru takılmış bir emniyet kemeri insan bedenini, Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlayarak, Kaza anında meydana gelen çarpma etkisini vücut yapısındaki en güçlü noktalara yönelterek, Çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlayarak, Çarpma/çarpışma anında koltuktan fırlamayı engelleyerek, Hassas ve en önemli organların yer aldığı kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyerek korumaktadır”.
EMNİYET KEMERİ’NİN ETKİLERİ HAKKINDA BAZI ÇARPICI ARAŞTIRMA SONUÇLARI
“Üç noktalı emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini % 45 kamyonetlerde de % 60 oranında azalmaktadır. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24.8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6.3’tür. İleri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3’nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6’sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır. Buna rağmen birçok kişi emniyet kemerlerini çeşitli nedenlerle kullanmayı gereksiz ya da sakıncalı bulmaktadır” dedi.