GündemManşet

Evde berber hizmeti

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği sağlık tesislerinde verilen hizmeti daha ileri bir seviyeye taşımak için yeni uygulamaları hayata geçiriyor. Son olarak Birliğe bağlı 2 sağlık tesisinde bulunan Evde Sağlık Birimi’ne kayıtlı yatağa bağımlı hastalara, evde berber hizmeti verilmeye başlandı.
ACAR’IN TALİMATIYLA BAŞLADI
Evde berber hizmeti - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriEvde Sağlık  Hizmeti, gerek teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, gerek kronik bir hastalığın takibinde yatağa tam bağımlı olan hastaların ihtiyacı olan sağlık hizmetlerinin ev ortamında sunulmasıdır. Hastaya tanı koymaktan ziyade tanısı konulmuş hastanın düzenlenmiş olan tıbbi bakım ve tedavisinin uygulanması ve eğitiminin sağlanmasıdır. Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Evde Sağlık Hizmetleri uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, Evde Sağlık Birimi’ne kayıtlı, yatağa bağımlı olup özel ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumda olan yatalak hastalar için berber hizmetini başlattı.
 
“DENİZLİ’DE 2 BİN 600 YATAĞA BAĞIMLI HASTA BULUNMAKTA”
Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. İlhami Beyaztaş ve Denizli Devlet Hastanesi ile Servergazi Devlet Hastanesi Yöneticileri ve Denizli Devlet Hastanesi Evde Sağlık Birimi Sorumlu Doktoru Cengiz Demirkıran ve Birim ekibiyle birlikte Evde Sağlık Hizmeti’nden yararlanan iki hastayı evinde ziyaret ederek yeni başlatılan ‘Evde Berber Hizmeti’ni anlattılar. Denizli’de 2 bin 600 yatağa tam bağımlı hasta bulunduğunu belirten Genel Sekreter Op. Dr. Osman Acar Evde Sağlık Birimleri hakkında şu bilgileri verdi: “Hastalarımıza; sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetleri, muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip, iyileştirme, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin evde yapılması için hastanelerimizde Evde Sağlık Birimleri oluşturulmuş ve en iyi şekilde hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Denizli Kamu hastaneler Birliği Genel Sekreterliğimize bağlı hastanelerimizde Evde Sağlık Hizmeti alan hastalarımızın büyük çoğunluğu 66-85 yaş arası, sosyal güvencesi olan ve nörolojik hastalık tanısı olan hastalardan oluşmaktadır. Evde sağlık hizmetleri Denizli Kamu Hastaneleri Birliği’ne Bağlı Hastanelerde ve Ağız Diş Sağlığı Merkezi’nde olmak üzere 57 personel ve 16 araçla verilmektedir. Evde sağlık hizmeti verilmesinde büyük paya sahip olan merkez ve ilçe hastanelerle Genel Sekreterliğimizce düzenli değerlendirme toplantıları düzenlenmektedir. Yapılan toplantılarla mevcut durum tespiti yapılarak hastanelerce verilen hizmetin arttırılmasına yönelik fikir alışverişlerinde bulunulmaktadır. Evde sağlık hizmetleri verilmeye başlandığı günden itibaren Denizli’de 9681 hastaya ulaşılmış, halen aktif olarak 3184 hastaya hizmet verilmektedir. İl merkezinde 1391, ilçelerde 1210 olmak üzere toplam 2600 hasta yatağa tam bağımlıdır. 2600 hastanın 506’sı merkezde yaşayan erkek hasta, 885’i ise kadın hastalardan oluşmaktadır. 2013 yılında kayıtlı hastalarımıza 16.576 kez ziyaret gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında bir önceki yıla göre; ulaşılan hasta sayısında %26, evde sağlık hizmetinden aktif yararlanan hasta sayısında %16, hizmet alan hastalara yapılan ev ziyaretlerinde ise %28 artış gerçekleştiği görülmüştür” dedi.
 
‘GELECEK NESİLLER ÖRNEK ALACAK’
Evde yatağa bağımlı olan hasta ve yaşlılara ne kadar yardımcı olunabilirse gelecek nesillerin de bunları örnek alacağını ifade eden Genel Sekreter Op. Dr. Osman Acar, bu hizmetlerin önemine vurgu yaptı. Acar: “Denizli Devlet Hastanesi, Servergazi Devlet Hastanesi ve diğer tüm hastanelerimizin yöneticilerini ve Evde Sağlık Birimi Ekibini bu özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum. Bu yapılan hizmetler bu hastalarımız ve yakınları için gerçekten çok önemli. Ben de yakın zamanda babamı kaybettim. O da 3 yıldır yatağa bağımlı bir hastaydı. Bu yüzden bu tür hastaların bakımının zorluğunu son derece yakından bilen bir insanım. O nedenle idareci arkadaşlarımızla da planlama yaparak yürütülmekte olan bu hizmete bir berber ilave ettik. Böylece kişisel bakım hizmetlerini, hiçbir ücret talep edilmeden verilmesini sağlayıp bu uygulamanın ilk ayağını ‘evde berber hizmeti’ uygulaması olarak başlattık. Bu hizmetle; özellikle yatağa bağımlı, dışarıya berbere gidemeyecek hastalarımızın sağlık kontrolleri yapılırken, tıraş gibi kişisel bakım ihtiyaçlarının da giderilmesini sağlamak istiyoruz. Bu uygulamaya öncelikle Denizli Devlet Hastanesi ve Servergazi Devlet Hastanesi Evde Sağlık Birimlerinde başlattık. Ama yakın zamanda diğer ilçelerimizdeki sağlık tesislerimizde de bu uygulamayı başlatmayı hedefliyoruz. Evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan vatandaşlarımız 444 38 33 (444 EV DE) numaralı telefonu arayarak koordinasyon merkezlerine ulaşabilir, toplum sağlığı merkezlerine, aile hekimlerine veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde kurulmuş olan evde sağlık hizmeti birimlerine telefonla sözlü veya dilekçe ile yazılı olarak müracaat edebilirler. Yine evde berber hizmetini başlattığımız hastanelerimiz Denizli Devlet Hastanesi Evde Sağlık Birimi’ne 241 72 72 ve Servergazi Devlet Hastanesi Evde Sağlık Birimi’ne ise 361 32 32 numaralı telefonlardan ulaşabilirler” diye konuştu. Bu hizmete ek olarak kişisel bakım anlamında yeni hizmetler hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Genel Sekreter Op. Dr. Osman Acar; “Bu hizmetlerimizi Sayın Valimiz ile de paylaştım. İnşallah Sayın Valimizin destekleriyle kısa süre içerisinde Evde Sağlık Hizmetlerine diğer kişisel bakım hizmetlerini de eklemek istiyoruz” diye konuştu.
“OĞLUMUN TIRAŞINI KENDİM YAPIYORDUM”
Evinde ziyaret edilen ve ziyaret sırasında Evde Sağlık Birimi ekibinde yer alan berber tarafından tıraşı yapılan epilepsi ve Serebrovasküler rahatsızlığı olan 34 yaşında ki hasta Ali Dev’in annesi Reşide Dev, oğlunun tıraşını şimdiye kadar kendisinin yaptığını ve çok zorlandığını belirterek ‘Evde Berber Hizmeti’ne çok sevindiğini söyledi. Anne Dev: “Oğlum 2008 yılından bu yana hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı. O yüzden sürekli eve berber getiremediğimiz için tıraşını çoğu zaman ben yapmaya çalışıyordum. Şimdi artık oğlumun tıraşı daha güzel olacak. 2008 yılından bu yana oğlumun sağlık kontrollerini yapan Evde Sağlık Birimi’ne ve ‘evde berber uygulamasını başlatan siz yöneticilerimize çok teşekkür ederim” dedi. Yine evinde ziyaret edilip tıraşı yapılan bir diğer Alzheimer ve Parkinson hastası 81 yaşındaki Nafiz Dibeklioğlu’nun eşi Fatma Dibeklioğlu’da ‘evde berber hizmeti’ uygulamasının kendilerini çok mutlu ettiğini, bu uygulamayla yüklerinin bir nebze de olsa azaldığını ifade ederek bu hizmeti başlatan tüm idarecilere teşekkür etti.

- Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Başa dön tuşu