Kırıkkale’de günlük ortalama 50-60 müracaat yapılıyor
Mayıs ayı içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen İmar Barışı Düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. İmar barışından Kırıkkalelilerin yararlanması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kurulan Barış Masası büyük ilgi görüyor. Kırıkkaleliler tarafından ilgiyle karşılanan imar barışı kapsamında oluşturulan ‘Barış Maması’na günlük ortalama 50-60 kişinin müracaat ettiği belirtiliyor.
GÜNLÜK 50-60 BAŞVURU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının getirdiği ‘İmar Barışı’ uygulaması, Kırıkkale’de inşa edilen ve yıkım kararı alınan kaçak yapı sahiblerini harekete geçirdi. Vatandaşlar, İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için başvuru yapmaya başladı. Çalışma kapsamında Kırıkkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kurulan ‘Barış Masası’ na müracaat gün geçtikçe artıyor. İl Müdürlüğünde oluşturulan Barış Masasına günlük ortalama 50-60 müracaatın olduğu, bu zamana kadar 3 bine yakın müracatın yapıldığı belirtiliyor. Yetkililer vatandaşların fırsatı iyi değerlendirerek kısa zamanda müracaatlarını yapmaları tavsiyesinde bulundu.
ELEKTRİK, SU VE DOĞAL GAZ ABONELİĞİ ALABİLECEKLER
İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabileceğini söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Atar “Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir. İmar Barışından 31.12.2017 tarihinden önce yapılan tüm yapılar bu kanundan yararlanacak olup başvuru süresi 31.10.2018 de sona ermektedir. Yapı kayıt bedelleleri ise 31.12.2018 tarihine kadar ödenebilecektir. Diğer büyük avantajlarından biride hazine arazisi ve belediye arazilerinde yapıları bulunan vatandaşlarımızda yapı kayıt belgesi alarak söz konusu araziyi de rayiç değer üzerinden satın alabilecekler” diye konuştu.
YAPI KAYIT BELGESİ ALABİLECEKLER
Konuyla ilgili zaman zaman değerlendirme toplantıları yaptıklarını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Atar “03.05.1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16. Maddesi uyarınca ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar hakkında yapılacak işlemler değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verdi. Bakanlık tarafından yetkilendirilen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılacak işlemlerin ardından kayıt altında olmayan yapılar “Yapı Kayıt Belgesi” alabilecek.