KIRIKKALE’DE KONUŞAN BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI DR. FARUK ÖZLÜ;
Kırıkkale’de, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin katılımıyla MKE Kurumu-TUBİTAK SAGE “ARGE projeleri imza töreni” yapıldı. Törende konuşan Bilim, Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bu protokolle MKEK-TÜBİTAK SAGE sinerjisi oluşturulması, verimli, etkin projelerin hayata geçirilmesi ve Türkiye’nin savunma sanayisinde gelişmesi hedefleniyor.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Kırıkkale İl Kültür Merkezinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin katılımıyla, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) arasında ARGE projeleri imza töreni yapıldı. Projelere ilişkin bilgilendirme sunumunu MKE ARGE ve Teknoloji Dairesi Dr. Didem Köker yaptı. Köker, imzalanan anlaşmalar gereği, Dupat kapasite artırımı ve MK82-T Kalifikasyonu projesi, Harpbaşlığı dolumu ve roket yakıt projesi, Kara platformları koruma mühimmatı projesi, Etkinliği artırılmış patlayıcı üretim altyapısı makine/teçhizat tedariki projesi, Deniz mayını ve sualtı patlayıcı projesi hazırlanacağını söyledi. Bakan Özlü ve Canikli’nin konuşmalarının ardından MKEK Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akif Akgül ile TUBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Erdal Çakmak arasında işbirliği protokolü imzalandı. Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “2002 yılında yaklaşık yüzde 20’ler mertebesinde olan savunma sanayisindeki yerlilik oranını, bugün yüzde 65’lere taşıdık. Her türlü kara savunma aracını kendi imkanlarımızla tasarlamayı ve üretmeyi başardık. Karada, havada ve denizde yerli ve milli olmaya yemin ettik” diye konuştu.
EN BÜYÜK KAZANIMIMIZDIR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, MKEK ve TÜBİTAK’ın ortak yürüttüğü projelerin ülkenin stratejik çıkarları açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin köklü kurumlarının el ele vermiş olmaları, teknoloji odaklı büyüyen savunma sanayimiz için ilham vericidir. Bugün sözleşmeleri imzalanacak olan projelerin her biri Türk savunma sanayisinin ulaştığı yüksek teknolojiyi göstermektedir. Milli savunmamız, yeni teknolojik ürünler ve yerli sistemlerle güçlenmeye devam edecek. Savunma sanayimiz yüksek teknolojisi yoğun bir sanayidir. Araştırma, geliştirmeye ve inovasyona en fazla ihtiyaç duyulan sanayi alanlarının başında savunma sanayi gelir. Bu anlamda TÜBİTAK gibi köklü bir bilim kurumunun bilgisini, tecrübesini ve insan kaynağını savunma sanayimiz için seferber etmiş olması ülkemiz için büyük bir kazanımdır” ifadesini kullandı.
KOBİLERE DESTEK VERİYORUZ
Türkiye’nin zor bir coğrafyada yaşadığını dile getiren Özlü, yaşanılan kadim coğrafyanın “su uyur, düşman uyumaz” gerçeğini defalarca öğrettiğini bildirdi. Bakan Özlü, bu nedenle güçlü bir savunma sanayinin ülkenin istikbali için olmazsa olmazı olduğuna işaret ederek, “Her daim uyanık ve dinamik savunma sanayi için ülkemizin bütün kaynaklarını seferber ediyoruz. Bakanlık olarak savunma sanayimizin güçlenmesi için bu sürece katkı vermeye çalışacağız. Savunma sanayinde parolamız teknolojik üstünlüktür. Bunu yaparken yerli ve milli bir politikayı benimsiyoruz. Son 15 yılda başta savunma sanayimiz olmak üzere birçok sektörde yerlilik oranımızı istikrarlı bir biçimde artırdık. 2002 yılında yaklaşık yüzde 20’ler mertebesinde olan savunma sanayisindeki yerlilik oranını, bugün yüzde 65’lere taşıdık. Her türlü kara savunma aracını kendi imkanlarımızla tasarlamayı ve üretmeyi başardık. Karada, havada ve denizde yerli ve milli olmaya yemin ettik. Bu kapsamda KOBİ’lerimizin yetkinliğine inandık ve güvendik. Ülkemizin savunma ihtiyaçlarını karşılayan KOBİ’lerimize önemli oranda destek oluyoruz. Bu desteğin ve güvenin karşılığını da almaya başladık. Yerli ve milli teknoloji seferberliğinde özellikle KOSGEB’e KOBİ’lerimiz tarafından proje yağıyor. Daha önce imzalanan protokol kapsamında KOSGEB aracılığıyla teknoloji odaklı KOBİ’lere 5 milyon liraya kadar destek veriyoruz” sözlerine yer verdi.
BU TOPRAKLARI KORUMAK KOLAY DEĞİL
Türkiye’nin savunma konusunda iyi bir noktaya geldiğini ifade eden Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli “İnsansız Hava Aracı noktasında dünyanın ulaştığı teknolojiyi yakalamış durumdayız. Onlarla başa baş gidiyoruz. Ve onların kullandığı mühimmat füzeler de dahil olmak üzere. Yoksa özellikle son dönemde karşı karşıya kaldığımız tehdit ve sınamalar çerçevesinde bu toprakları korumak kolay değil. Ya da bir başka ifadeyle bu yeteneğe kavuşmamış olsaydık, ne Fırat Kalkanı operasyonunu ne de Zeytin Dalı operasyonunu bu şekilde gerçekleştiremezdik. Çünkü ihtiyacımız olan ve henüz milli olarak gerçekleştirmediğimiz bazı mühimmatları artık alamıyoruz. Hatta bizim üretimde kullandığımız bazı kritik yedek parçalar noktasında da çok yoğun örtülü bir ambargo ile karşı karşıyayız. Ama ambargoların önemi yok artık. Ambargo ile karşı karşıya kaldığımızda kısa sürede çok daha iyisini geliştiriyoruz. Bundan sonra Türk savunma sanayiinde nereden gelirse gelsin hiç kimse çıkışımızı, üretimimiz, dinamizmimizi engelleyemez artık. Ve bu anlaşmanın, sözleşmenin hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Törenin ardından MKE’nin Kırıkkale’de bulunan fabrikaları ziyaret edildi.