Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü il sınırları içerisinde salma tavukçuluk işletmeleri sayısının arttığını bildirdi.
VERİMLİLİK ARTACAK
Merkez Ulaş köyünde faaliyete başlayan salma tavuk serbest sistem tavukçuluk işletmesi faaliyetine başladı. Refik Ateş’e ait işletmeyi hafta sonu ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş ve Yardımcısı Gürsel Doğan kümes sahibine tavsiyelerde bulundu. Ziyarette İl Müdürü Recep Kırbaş, başarılı bir tavukçuluk için temizliğe, hastalıklarla mücadele için aşılamaya dikkat edilmesi gerektiğini, kümes ısısına ve ışıklandırmaya özen gösterilmesiyle yumurta verimliliğinin artacağını söyledi.
YILDA 280-320 YUMURTA VERİYOR
İşletme hakkında bilgiler veren Kırbaş, “İşletmede Lohman Brown cinsi yumurta tavuğu tercih edilmiştir. Bu tavukların ağırlıkları 1,75-2,7 kg arasında olup 4-5 aylık olduklarında yumurtlamaya başladıkları bilinmektedir. Günde 80–100 gram arası yem yemektedirler. Salma Tavukçulukta 1 tavuk yılda 280-320 arası yumurta verir. Salma Tavukçuluktaki ömrü 3 yıldır. Tavuk yumurtadan kesildikten sonra kesilip doğal tavuk eti olarak satılmaktadır” dedi.
KAYMAKAMLIKTAN DESTEK
Kırıkkale’de son dönemde salma tavukçuluk işletmelerine yönelimde bir artış gözlendiğini sözlerine ekleyen Kırbaş, “Daha evvel Keskin ilçemizde Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteğiyle 21 çiftçiye dağıtımı yapılan 4 bin baş ATAK S cinsi tavuklardan yumurta üretimi devam etmektedir. Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan’ın yakın ilgi ve desteğiyle KOSGEB desteklerinden yararlanan yetiştiriciler, faaliyetlerini daha kazançlı hale getirmek için kooperatif kurmuşlardır. Böylece hem girdi temininde hem de pazarlamada birlikte hareket ederek daha kazançlı bir ticari faaliyet yürüteceklerdir” diye konuştu.