Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Yenidoğan bölümünde yatmakta olan 4 aylık erken doğmuş ve kas-iskelet sistemi hastalığı olan bir bebeğe, Çocuk Gastroenteroloji Bölümü tarafından Kırıkkale’de ilk defa karından mideye tüple besleme işlemi (PEG) yapıldı.
“BU YÖNTEME BAŞVURAN ÇOK SAYIDA HASTA VAR”
Beslenme sorunu yaşayan hastalarda son zamanlarda Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) işleminin sıklıkla kullanılmaya başladığını belirten Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fulya Gülerman, “ Nörolojik sorunları olan spastik hastalar, SSPE hastaları, kanserli çocuklar, kistik fibrozis, yarık damak, doğuştan yemek borusunun tıkanıklıkları ve solunum yolu zorlukları, kas-iskelet sistemi bozuklukları gibi çeşitli kronik hastalıklar nedeni ile ağızdan normal beslenemeyen çocukların uzun dönemli sindirim sisteminden (enteral beslenme) beslenmeleri için geliştirilmiştir. Günümüzde bu yönteme ihtiyaç duyan çok sayıda hasta vardır.” diye konuştu.
YAŞAM KALİTESİNE OLUMLU KATKIDA BULUNULUYOR
Doç. Dr. Gülerman bu işlemin ilk kez 1980 yılında Gauder tarafından gerçekleştirildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden ameliyatla yapılan bu işlem günümüzde tıbbi teknolojinin ilerlemesi ile tüm yaş gruplarında ameliyatsız, çocuk gastroenteroloji ve/veya çocuk cerrahisi uzmanları tarafından endoskopi ile yapılabilmektedir. Deneyimli ellerde kolayca takılabilen PEG, nörolojik, metabolik, onkolojik hastalıkların yanı sıra, üst sindirim sisteminin anatomik ve işlevsel bozuklukları gibi ağız boşluğu, yutak ve yemek borusunun aşılıp, doğrudan mideye ulaşılmasını gerektiren diğer sindirim sistemi hastalıklarının bakım ve tedavisinde iyileşmeyi hızlandıran etkin beslenmeye olanak tanımaktadır. PEG işlemi ayrıca hastaların ve onlara bakım veren ebeveynlerinin de yaşam kalitesine olumlu katkıda bulunmaktadır.”