TEZEREN Klavyesi’ne ödül
Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Murat Ünver ve ekibi uluslararası platformda tanıttıkları Türkçe’nin yeni klavyesi “TEZEREN” ile ülkemize ödülle döndü.
ÖNEMLİ ÇALIŞMAYA İMZA ATILDI
F klavyenin 1955 yılında tasarlandığını ve o gün kullanılan kelimeler üzerinde iptidai imkânlarla inceleme yapıldığını kaydeden Halil Murat Ünver, dilin yaşayan ve zamana bağlı olarak değişen bir varlık olduğunu, 1955 yılında kullanılan kelimelerin yerini bugün çok farklı kelimelerin aldığını hatta günlük konuşma dilinde kullanılan kelimelerle bilişimde kullanılan kelimelerin dahi farklılıklar gösterdiğini ifade etti.
GÜVENİLİR KLAVYE ORTAYA ÇIKTI
Halil Murat Ünver yeni klavyenin tanıtımına şu sözleri ile devam etti “Bilişim sektöründe kullanılan 1.337.898 kelimenin analizi ile elde edilen verileri değerlendirdik, aynı zamanda insan ergonomisini göz önüne bulundurarak yeni bir harf yerleşimi gerçekleştirdik. Yeni harf yerleşimi sayesinde çok daha hızlı ve iş sağlığı açısından güvenilir bir klavye ortaya çıktı. Bu yeni klavyemize Türkçe’de “TEZ YAPAN” anlamına gelen “TEZEREN” adı verdik.
TÜRKÇE KLAVYE OLMA ÖZELLİĞİ
“Kolay erişim satırı dediğimiz esas satır ve işaret parmaklarının eriştiği harflerle; F klavyede günümüzde kullanılan kelimelerdeki 100 harfin yüzde 83,5’i basılabilmektedir, Boğaziçi üniversitesi tarafından geliştirilen E klavyede bu başarım yüzde 72.2 TEZEREN’de ise %92.3 olmuştur. Yani TEZEREN’de 100 harfin 92’sini elinizi klavye üzerinde gezdirmeden basabilmektesiniz bu da büyük bir rahatlık sağlamaktadır” dedi. Ayrıca, 2015’te geliştirdikleri İngilizce klavye SpeedyKEYS-left’in dünyada sol-el kullananlar için geliştirilen ilk solak klavye olduğunu, TEZEREN’in ise sağ el kullananlar için düzenlendiğini ancak kolaylıkla sol el kullanımına ayarlanabildiğini, TEZEREN-sol’un ilk solak Türkçe klavye olma özelliğini taşıdığını sözlerine ekledi.
BLİM DÜNYASINA DUYULDU
Yrd. Doç.Dr. Halil Murat ÜNVER, 2015 yılında İngilizce için tasarladıkları ve “SpeedKEYS” adını verdikleri klavyeyi Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da uluslararası bir konferansta bilim dünyasına duyurduklarını, TEZEREN’i ise Aralık 2017’de Avusturya’nın başkenti VİYANA’da yine uluslararası bir konferansta bilim dünyasına duyurduklarını ve “Excellent Paper Award” ile ödüllendirildiklerini anlattı.