Ahilik konferansı
Kırıkkale Ticaret İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Ahilik konferansı, Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi) konferans salonunda gerçekleşti. Konferans Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz tarafından verildi.
DEVAM EDECEK
Konferansa Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, Kırıkkale Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, Okul Müdürü Erol Tuğ, Müdür Başyardımcısı Çetin Yıldız, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı. Okul Müdürü Erol Tuğ konferanstan dolayı memnuniyetini ifade ederek bu tür programlara her zaman açık olduklarını söyledi. Kırıkkale Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Yıllar sonra mezun olduğu bu okulda bulunmaktan memnun olduğunu ve hatta huzur duyduğunu, işte bu konferans salonu bizim teknik resim atölyemizdi. Yıllar sonra buraya bir İl Müdürü olarak gelmek nasipte varmış. Ticaret İl Müdürlüğü olarak görev alanına girmekle birlikte Ahilik Kültürünü Yaygınlaştırmak 2018-2022 stratejik planlarımızda da yerini almıştır. Ahilik Kültürünü yaygınlaştırmak adına Ahilik haftasında Ahi Evran’ın “ahilik nasihati” bastırılarak esnaflarımıza dağıttık. 2018 yılında ise çerçeveli olarak ahilik nasihatini dağıtılacak olup, bu tip konferanslara da odalarda, okullarda, üniversite ve kurumlarda devam edilecektir”
AHİLİK SİSTEMİNİN MERKEZİ İNSANDIR
“Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Kayseri, Konya, Denizli gibi illeri dolaşıp nihayetinde yerleştiği il Kırşehir’dir. Kırşehir’i ahilik merkezinin yapmıştır. Ahilik teşkilatı Selçuklu devleti döneminde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasına hız kazandırmıştır. Bu teşkilat Ahi Evran tarafından kentlerde kurulmuş ve köylere kadar örgütlenebilmiş sivil bir esnaf örgütüdür. Ahilik kelimesi eli açık, cömert anlamına gelmektedir. Ayrıca Arapçada “kardeş” anlamına da gelir. Ahilik her çağda, her ortamda denge ve düzen tutturduğunu dağıtan değil toparlayan olduğunu, bu dünya ile ahiret arasında denge kurmaktır. Ahilik sistemi insan odaklıdır. Önce insan anlayışı temel felsefesidir.
Kırşehirli hemşerimiz, arkadaşımız, bu konuda kitapları da olan, Bursa Ticaret İl Müdürümüz Zübeyir Tokgöz beyi Konferans için davet ettik onlarda davetimize icap ettiler. Kendilerine teşekkür ederiz” dedi.
AHİ EVRANIN MESLEĞİ DERİCİLİKTİR
Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz yaptığı sunumda özetle şunları söyledi; “Milletimizin önemli hasletlerinden biri olan yardımlaşma kültürünü ekonomik sosyal ve kültürel boyutlarını ahilik değerleri oluşturmaktadır. Ahiliğin kurulma gerekçesi ahilik teşkilatı ile Türk esnafının güçlenmesi sağlanmıştır. Sizlere öncelikle Ahi Evran’dan bahsetmek isterim. Ahi Evran Üzüm bağları ve güzel kokulu gülleri ile ünlü Azerbaycan’ın Hoy kentinde 1168 yılında doğmuştur. Hoy kenti günümüzde İran İslam cumhuriyetindedir. Ahi Evran’ın mesleği dericiliktir. Dericilik mesleğinde çok başarılı olan Ahi Evran iki yılda çıraklıktan kalfalığa yükselmişidir. Ahi Evran Horasandan Kayseri’ye yerleşerek bir deri atölyesi kurdu. Ahi Evran Anadolu da ahilik teşkilatlanmasına kendisinin de dahil olduğu dericilik mesleğinde başlatmıştır”
AHİ EVRAN BUGÜNÜN ESNAF BİRLİK BAŞKANIDIR
“Ahi Evran Selçuklu devleti döneminde 32 mesleğin başkanı olarak kabul edilmiştir. Ahilik Teşkilatının yönetim organları vardır. Tıpkı bugün Birlik başkanları odluğu gibi. Yönetim Kurulu vardır en az beş kişiden oluşur. Esnaf şeyhi vardır. Bugünün birlik başkanıdır. Yiğitbaşı teşkilatın ikinci adamıdır. İşçi başı yönetim kurulunun üçüncü üyesidir. Yönetim kurulunun diğer iki üyesi de Hakem Heyetidir. Anlaşmazlıklar çıkması halinde çözümünde hakemlik yaparlardı. Ahilik teşkilatının en üst yönetim Organı Büyük meclistir. Ahilikte Mesleki kariyer yamaklıkla on yaşlarında başlar. Çıraklık döneminde mesleğe geçiş dönemidir. Meslek seçimi bu safhada olur. Kalfalık dönemi, ustalık dönemi diye devam eder”
AHİLİKTE SOSYAL GÜVENLİK VARDIR
“Ahilikte Sosyal Güvenlik İnsanın temel ihtiyaçlarından biridir. Ahilik kendi üyelerini sosyal güvence altına alırken ihtiyacı olan diğer kişilere yardım eder ve bazı kamu hizmetlerini yerine getirir. Orta sandıkları vardır. Ahi sandıklarında saklanan para ve belgeler ayrı, ayrı renklerdeki keselerde torbalarda saklanırdı. Bu renkli keselerde Atlas kese de her türlü yazışma belgeleri, Yeşil Kese de esnafa ait tapu ve senetler, Örme kesede Sandığın nakit parası, Ak kese de yapılan harcamaların belgeleri, kırımız kese de verilen kredilerin belgeleri, Kara Kese de ödenmemiş alacak senetleri bulunmaktaydı. Ahilik sisteminin temel anlayışı yaşamak için yaşatmak prensibidir. Yardımlaşmak temel kuraldır. Günümüzdeki meslek odaları, borsalar, kooperatifler, kredi Kooperatiflerinin özünde ahilik sistemi vardır” dedi.