Türkiye ve Ukrayna ilişkileri ileri düzeyde
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, bölgede Rusya’nın da Ukrayna’nın da Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki problemlerin çözülmesine yardımcı olmaya çalıştıklarını bildirdi.
PROBLEMLERE YARDIMCI OLUYORUZ
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, bölgede Rusya’nın da Ukrayna’nın da Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki problemlerin çözülmesine yardımcı olmaya çalıştıklarını bildirdi. Can, başkent Kiev’de düzenlenen KEİPA 50. Genel Kurulu çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KATILIM TAM SAĞLANIYOR
Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) teşkilatının bölge ülkelerinin kalkınması, iş birliğini ve iletişimini artırması bakımından önemli olduğunu belirten Can, bu yüzden Türkiye için KEİ’nin dünyadaki diğer örgütlere nazaran biraz daha önemli olduğunu ifade etti. Türkiye ve Rusya’nın bölgesel anlamda önemli olan bu örgütün lokomotifi olduğuna değinen Can, “Ukrayna ile Rusya arasında problem olduğu için maalesef bu genel kurula Rus heyeti gelmedi. Moskova’daki genel kurula da Ukrayna gitmemişti. Ama bütün bunlara rağmen diğer ülkelerdeki toplantılara katılım tam sağlanıyor. Zaten bu örgütün amacı diyalog ortamı oluşturmak, problemleri en azından bu diyalog ortamında çözmeyi sağlamaktır. Bu açıdan önemli bir örgüttür.” dedi.
ORTAMI KURMAYA ÇALIŞIYORUZ
Can, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin hem siyasi hem de ekonomik olarak ileri düzeyde bulunduğunu anımsatarak, “Rusya ile Ukrayna arasında bir gerginlik var. Biz bu gerginlikte hakem olarak ne yapabiliriz, iki ülke arasındaki problemleri nasıl çözeriz diye bakıyoruz. Bizim için bölge açısından Rusya da Ukrayna da önemli. Biz burada bir denge kurmaya çalışıyoruz, en azından diyalog ortamı kurmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
CİDDİ DERECEDE KARŞILIK BULUYOR
Türkiye’nin KEİ ve KEİPA’nın önemli bir unsuru olması nedeniyle Rusya ile Ukrayna’ya sürekli itidal çağrısında bulunduklarını kaydeden Can, bunun ciddi derecede karşılık bulduğunu vurguladı. Can, başlayan genel kurul oturumunda Ermenistan heyetinin salonu terk ettiğini aktararak, bu tepkinin, KEİPA’nın kuruluşunun 25. yılına istinaden hazırlanan deklarasyon taslağına, Ukrayna’nın “toprak bütünlüğüne saygı duyulması” ifadesini ekleme talebiyle ilgili olduğunu kaydetti. Can, Ermenistan heyetinin değişiklik önergesiyle ilgili kendilerine haber verilmediğini gerekçe göstererek, salondan ayrıldığını ifade etti.