KOBİGEL–KOBİ Gelişim Destek Programı
KOSGEB İl Müdürü Dr. Ali Sevinç, KOSGEB İdaresi Başkanlığı’nca KOBİGEL–KOBİ Gelişim Destek Programı “Üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının arttırılması” proje teklif çağrısı hakkında açıklamalarda bulundu.
KOBİ’lerin payının arttırılması
KOSGEB İl Müdürü Dr. Ali Sevinç, yaptığı açıklamada, “İmalat sanayi sektörünü güçlendirmek ve rekabet gücünü artırmak, imalattaki dijitalleşme düzeyinin arttırılması, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin üretim ve ihracattaki payının arttırılması, katma değerli ve ihracat odaklı üretim yapısına geçiş, mikro ölçekli imalatçı işletmelerin mühendislik ve tasarım becerilerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütmelerinin sağlanması, enerji verimliliği, yeşil üretim ve bilgi işlem altyapı iyileştirme temalarını içeren “Üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının arttırılması” konulu proje teklif çağrısı ile; imalat sanayiinde yapısal dönüşümün aktörü olacak KOBİ’lerin desteklenmesi amaçlanmaktadır”
2016 YILI NET SATIŞ HASILATINI AŞAMAZ
“Projeye NACE REV 2. sınıflamasına göre faaliyet alanı imalat olan, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ ölçeğindeki tüm işletmeler başvurabileceklerdir. İşletme eğer orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerde ise başvuru yapılabilmesi için; 2016 yılı verilerine göre net satış hasılatı en az 300.000 TL, yıllık ortalama çalışan sayısı en az 3 olmalıdır. Başvuracak tüm işletmelerin bilanço esasına göre defter tutması ve 2016 yılı Kurumlar ya da Gelir Vergisi Beyannamesini ibraz etmesi zorunludur. Teklif edilen projenin toplam bütçesi, işletmenin 2016 yılı net satış hasılatını aşamaz”
TOPLAM BÜTÇESİ 500.000.000 TL
“Proje çağrısının ülke genelinde toplam bütçesi 500.000.000 TL’dir. Proje çağrısı ile işletme başına 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir. Program çerçevesinde personel giderlerine geri ödemesiz olarak 100 bin liraya kadar, makine-teçhizat giderlerine (kalıp dahil) 150 bin liraya kadar geri ödemesiz, 600 bin liraya kadar geri ödemeli, yazılım giderlerine 50 bin liraya kadar geri ödemesiz, 100 bin liraya kadar geri ödemeli, hizmet alım giderlerine ise 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek sunulacak. Toplam proje bütçesinin KDV hariç rakamlar üzerinden yüzde 60 oranında destek sağlanacaktır. İşletmeler, bu proje teklif çağrısı kapsamında aşağıdaki proje konularından sadece biri için başvuruda bulunabileceklerdir”
PROJE KONULARI
“1.Konu: Dördüncü sanayi devrimine hazırlık: Üretimde nesnelerin interneti uygulamaları, 2.Konu: Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması. 3.Konu: Katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş. 4.Konu: İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım. 5.Konu: Mikro ölçekli işletmelerde tasarım- mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme. 6.Konu: Bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi. 7.Konu: Enerji verimliliğinin arttırılması. 8.Konu: Yeşil üretime geçiş. Başvuru Kılavuzu ve programın Uygulama Esasları, www.kosgeb.gov.tr adresinde “Destekler” menüsünden “KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı” alt menüsü seçilerek incelenebilecektir. Aynı zamanda proje başvurusu www.kosgeb.gov.tr adresine yapılacaktır. Sistem üzerinden proje başvurular başlamış olup, 20 Ekim 2017 günü saat 23.59’a kadar yapabilecektir” dedi.