İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, anız yakma yerine anızın toprağa karıştırılması gerektiğini bildirdi. Yılmaz, tarım alanlarında anız yakmanın maddi zararlara yol açtığını, toprakta da verim düşüklüğüne neden olduğu ifade etti.
ÇOK GÜBRE KULLANIMINA YOL AÇAR
Arpa ve buğday gibi ürünlerin ardından tarlada kalan otlara anız adı verilirken, anız ile ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, üreticilere yönelik uyarılarda bulundu. Bazı üreticilerin anızları yaktığını ve bunun tarlaya zararlı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır. Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar.”
KÜRESEL ISINMAYA YOL AÇIYOR
“Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer. Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır. Anız yakan geleceği de yakar, Türkiye’de bir çok tarım arazisi anız yangını nedeniyle zarar görüyor. Yine bir çok canlı yanarak yaşamını yitiriyor. Biz bunların önüne geçmek için çalışıyoruz ve çiftçilerimizi bir kez daha uyarıyoruz” dedi.
ÇİFTÇİLER BİLİNÇLİ OLMALIDIR
Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden evcil ve yabani hayvanların beslendiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkum edilmiş olmaktadır. Eskiden biz de ekinden geri kalan sapları temizlemek için anız yakardık. Gerek tehlikesi gerekse verim düşüklüğüne neden olmasından dolayı artık yakma yerini sürmeyi tercih ediyoruz.”